Ontdek Mount Clitoris met EasyToys HIER!

“Ik heb last van een droog orgasme. Hoe ontstaat zoiets?”

20 mei 2023,

geschreven door

Beste Talitha, de laatste tijd merk ik als man dat ik tijdens de seks wel het gevoel heb dat ik klaarkom, maar dat ik dan geen zaadlozing heb. Mijn vriendin zegt dat ik last heb van een droog orgasme. Ik ben hier vrijwel onbekend mee en maak me er best druk om. Hoe ontstaat zo’n droog orgasme en wat kan ik doen om weer een zaadlozing te hebben?

– Joost, 42 jaar

Beste Joost,

Het komt zo nu en dan weleens voor dat mannen inderdaad de sensatie van een orgasme ervaren, zonder dat er een ejaculatie optreedt. Omdat er geen ‘vocht’ vrij komt, heet dit een droog orgasme. De medische term voor dit fenomeen wordt ook wel een retrograde ejaculatie genoemd.

Wat is een droog orgasme?

Een droog orgasme ontstaat wanneer de zaadvloeistof tijdens het orgasme niet door de penis wordt uitgestoten, maar in plaats daarvan in de blaas wordt geleid. Normaal gesproken wordt de blaas tijdens een zaadlozing afgesloten van de zaadleider, zodat het sperma naar buiten wordt gestuwd. Bij een droog orgasme treedt deze afsluiting niet (volledig) op. Daarom komt het zaad in de blaas terecht en vindt er geen zichtbare ejaculatie plaats. Het ejaculaat schiet als het ware ‘terug’ de blaas in, vandaar ook de officiële naam retrograde ejaculatie. Het zaad wordt doorgaans na de seksuele activiteit bij het urineren eruit geplast.

Hoe ontstaat een droog orgasme?

Een droog orgasme kan het gevolg zijn van een aantal oorzaken, zoals medicijnen, zenuwschade of een operatie. Met name medicatie die gebruikt wordt bij de behandeling van een hoge bloeddruk, prostaatproblemen of depressie kan een retrograde ejaculatie veroorzaken. Deze medicijnen hebben namelijk een ontspannende werking op de spieren in de blaas, prostaat en het bekken, waardoor de zaadvloeistof tijdens een orgasme de blaas binnenkomt in plaats van door de penis te worden uitgestoten.

Een droog orgasme kan echter ook worden veroorzaakt door operaties die de blaas of de prostaat aantasten, of door zenuwschade als gevolg van diabetes, multiple sclerose of een dwarslaesie. Maar ook psychologische redenen kunnen jouw orgasme zonder zaadlozing verklaren. Stress, het ervaren van prestatiedruk en/of faalangst of depressieve gevoelens spelen soms ook een rol.

“Een droog orgasme treedt op wanneer de blaas tijdens het klaarkomen niet (voldoende) wordt afgesloten van de zaadleider, waardoor de zaadlozing in de blaas schiet in plaats van naar buiten wordt gestuwd.”

Eerste hulp bij klaarkomen zonder ejaculatie

Een droog orgasme is doorgaans niet iets schadelijks. Het kan mentaal echter wel leiden tot gevoelens van schaamte, onzekerheid of spanning. Bij een medische oorzaak is er meestal niet veel dat je kan doen. Mogelijk kan uitgeweken worden naar andere medicatie, waarbij een retrograde ejaculatie minder als neveneffect optreedt.

Ligt er niets medisch aan ten grondslag, maar vermoed je psychologische redenen? Onderzoek dan of je iets kan doen aan gevoelens van stress, angst of somberheid. Probeer het orgasme veel minder als ultiem doel van een geslaagde sekspartij te zien. Leg meer focus op seksueel plezier en genot, zonder dat daar per se een (zichtbare) zaadlozing bij komt kijken. Ervaar of je ook kan genieten van seks zonder zaadlozing. Het gevoel dat je klaarkomt blijft immers aanwezig.

Let op! Is er sprake van een actieve kinderwens? Raadpleeg dan je arts om het thema vruchtbaarheid bespreekbaar te maken.

Als een droog orgasme juist jouw doel is

Een droog orgasme hoeft helemaal niet een negatieve impact te hebben op jouw seksleven. Sterker nog, seks hebben zonder ejaculeren kan zelfs voordelen hebben. Mannen zouden hierdoor makkelijker hun ‘levensenergie’ kunnen behouden. Een zaadlozing heeft namelijk vaak loomheid, somberheid of lusteloosheid tot gevolg: de kater die na een enorme dopamine-shot optreedt. In Frankrijk wordt niet voor niets het orgasme ook wel eens ‘la petite mort’, de kleine dood, genoemd. In zeldzame gevallen kunnen mannen zich zelfs ziek voelen, uren tot dagen na hun orgasme. Vrijen zonder een zaadlozing kan er dus voor zorgen dat jij je fit en vitaal voelt, meer focus hebt en daarbij ook minder druk gaat voelen. Je hoeft immers niet te ‘presteren’.

Klaarkomen zonder zaadlozing bij tantrische seks

Bij tantra seks is het juist de bedoeling niet (direct) klaar te komen. Hier gaat het juist om het verlangen, de lust en het voelen stromen van de seksuele energie. Het orgasme stoot deze seksuele energie af, en dat is dus niet wat je tijdens tantrische seks wil. Door tijdens de tantra de energie op te bouwen, te laten stromen en te bewaren, geef je jouw zenuwstelsel een enorme boost en ben je op den duur in staat veel meer in contact te zijn met jezelf en meer te voelen. Mocht je dan toch tot een zaadlozing komen, wordt deze vaak als veel heviger, intenser en intiemer ervaren.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

2 reacties

  1. Ik heb behoefte aan seks, maar mijn penis wordt niet stijf. Na een zelfbevrediging met slappe penis kom ik wel klaar. Mijn vriendin heeft behoefte. Ik ben 79 jr. Vriendelijke groet F.

    1. Hi F,
      Bedankt voor je reactie. Ik wil je graag wijzen op onze penis sleeves, ben je daar bekend mee? Dit is een holle dildo, waar jij je penis in kan doen om zo jouw vriendin te penetreren. Misschien werkt dit wel voor jullie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Beste Talitha, ik heb nu al enkele keren meegemaakt dat ik het gevoel heb te moeten plassen tijdens seks. Dit heb ik met meerdere bedpartners gehad, maar ik weet niet waar het vandaan komt. Dit gevoel is dan zo overheersend, dat ik dan niet meer kan …
30.598 keer bekeken