NIEUW: Kama Sutra Pocket! De lekkerste standjes voor thuis en onderweg 🔥

“Ik kan als man niet klaarkomen. Hoe komt dat?”

5 oktober 2019,

geschreven door

Beste Talitha, ik loop al een tijd met een serieus probleem: ik kan niet klaarkomen. Ik merkte dit in het begin vooral tijdens de seks met mijn partner, maar gaandeweg lukt het ook niet als ik aan zelfbevrediging doe. Het frustreert mij en mijn partner enorm en het leidt tot spanning in onze relatie. Hoe kan het dat ik niet klaarkom en wat kan ik doen dat het wel weer gaat lukken?

– Eddie

Beste Eddie,

Doorgaans zijn orgasmeproblemen veelvoorkomend onder vrouwen, maar ook mannen kunnen hier zeker last van hebben. Moeilijk of niet klaarkomen bij mannen kan verschillende oorzaken hebben, waardoor de aanpak ook kan variëren.

Orgasmeproblemen bij mannen – de oorzaken

Aanhoudende spanning of (langdurige) stress

Een drukke baan, een druk gezinsleven of levensgebeurtenissen die veel energie kosten, kunnen voor langere tijd invloed hebben op lichaam en geest, en zo ook op het seksueel functioneren. Zelfs als je niet (helemaal) bewust bent van aanhoudende spanning, kan het impact hebben. Mannen kunnen zo onder andere opwindings- en orgasmeproblemen ondervinden.

Orgasmeprobleem door faalangst en prestatiedrang

Het mannelijk orgasme wordt nog altijd gezien als de ‘finishing touch’ van geslachtsgemeenschap. Als een man niet klaarkomt, wordt dat (onterecht) als ‘niet af’ of zelfs falen beschouwd. Mannen kunnen daarom een behoorlijke druk voelen om te moeten presteren door te ejaculeren. Deze mentale druk kan er juist voor zorgen dat het orgasme uitblijft. Teleurstelling volgt en kan nog meer druk leggen op een volgende keer, waardoor een negatieve spiraal ontstaat. Dit patroon kan zowel tijdens het vrijen met een partner als tijdens zelfbevrediging ontstaan en in stand worden gehouden.

Wist je dat… remmende of afleidende gedachten een orgasme ook flink in de weg kunnen staan?

Niet klaarkomen door onvoldoende stimulatie of opwinding

Om te kunnen klaarkomen, is voldoende opwinding nodig. Daarvoor is doorgaans de juiste stimulatie nodig. Het kan zijn dat seks met je partner niet stimulerend genoeg is en dat je te veel gewend bent geraakt aan de soort stimulatie die je ervaart tijdens het masturberen.

Niet klaarkomen door ziekte, medicijn- of middelengebruik

Bepaalde ziekten (MS, diabetes, dwarslaesie), een operatie aan het bekkengebied (blaas, prostaat) of het gebruik van medicijnen kunnen een negatieve invloed hebben op het seksueel functioneren, met niet klaarkomen tot gevolg. Ook in flinke mate alcohol of andere drugs gebruiken kan leiden tot orgasmeproblemen.

Droog orgasme

In sommige gevallen kan je wel het gevoel hebben dat je klaarkomt, maar blijft de zaadlozing uit. Hierbij schiet het sperma de blaas in, in plaats van via de urinebuis naar buiten. Dit wordt ook wel retrograde ejaculatie, of een droog orgasme, genoemd. Het sperma komt dan na het vrijen tijdens het plassen mee naar buiten.

Wist je dat… het niet schadelijk is als sperma in de blaas terecht komt?

Niet klaarkomen? Dit kan je doen

 • Probeer zoveel mogelijk stress of spanning te reduceren, door op de juiste momenten je rust te pakken. Gun jezelf voldoende ontspanning en voorkom slaaptekort.
 • Ga na of je voldoende opgewonden bent. Experimenteer met verschillende standjes en soorten stimulatie.
 • Houd de focus zoveel mogelijk op het seksueel plezier en probeer zo weinig mogelijk je druk te maken over het al dan niet klaarkomen.
 • Onthoud jezelf voor enige tijd van masturbatie. Mogelijk ben je hier teveel aan gewend geraakt. Een orgasme kan optreden wanneer je langere tijd geen ejaculatie hebt gehad.
 • Bespreek met je arts de mogelijkheden indien sprake is van een (neurologische) ziekte of aandoening en/of medicijngebruik.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

5 Responses

 1. Mijn vriend had aan het begin van onze relatie, ook moeite met klaarkomen, maar wij zijn beide van nogal uitgebreide en langdurige seks dus mij maakte het niets uit. Ik vond het zelfs een genot na een ex die altijd te vlug klaar kwam.
  Vond het hooguit vervelend voor hem, dat ik al tig keer was gekomen en hij de hele tijd op het randje zat en het net niet lukte. Eigenlijk had ik het idee dat dit eerder met een soort overGave te maken had, dan met de dingen hierboven. Want toen hij zich in de relatie met alle andere zaken als seks, zich echt durfde open te stellen voor mij, lukte het klaarkomen ook ineens heel gemakkelijk!

  1. Beste Tam,

   Dat kan inderdaad een factor zijn. Zoals in de tekst ook aangegeven staat kunnen remmende of afleidende gedachten een orgasme in de weg zitten. Je niet helemaal durven of kunnen overgeven heeft dikwijls te maken met (onbewust) remmende gedachten. Dit kan van alles zijn (afleiding, onzekerheid, angst om controle te verliezen etc).

 2. Ik ben 83 en geniet nog steeds van de seks met mijn vriendin,maar klaarkomen gebeurt niet meer intens en ejaculatie blijft uit,hoewel er soms wat vocht uitvloeit zonder “uitstoot”.De dokter gaf een nogal simplistische uitleg “ge zit op droog zaad”.Natuurpillen voor meer sperma leveren geen resultaat.Ik krijg wel nog nachtelijke erektie en het vrijen is bevredigend voor m’n vriendin maar mijn “uitstoot” blijft uit.

  1. Het ouder worden heeft inderdaad invloed op de seksualiteit en de seksuele functies. Veel mannen op latere leeftijd krijgen te maken met erectie- en/of orgasmeproblemen. Het is geen ongekend beeld dat het ejaculaat uitblijft of soms bestaat uit enkele druppels vloeistof. Probeer vooral te genieten van alle mogelijkheden en het genot dat je samen met je vriendin mag beleven 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Beste Talitha, wat ik ook probeer, mijn vriendin kan niet klaarkomen tijdens de seks. Het lukt haar wel om klaar te komen als ze zichzelf bevredigt. Het frustreert ons beide dat het nooit lukt als we seks hebben. Hoe kan het dat ze wel kan klaarkomen…
6.727 keer bekeken