Shop de OUTLET voor speeltjes met hoge korting!

“Kan ik gewend raken aan één soort stimulatie?”

1 januari 2022,

geschreven door

Beste Talitha, lange tijd was ik vrijgezel en maakte ik veel gebruik van mijn luchtdrukstimulator. Op die manier kwam ik makkelijk aan mijn trekken. Sinds kort heb ik een vriendje en ik merk dat het in de slaapkamer erg stroef gaat. Het lukt me niet om klaar te komen wanneer ik met hem seks heb. We voelen ons hier beiden gefrustreerd en onzeker over. Wat kan ik doen? Komt het omdat ik gewend ben geraakt aan één soort stimulatie, namelijk die van mijn seksspeeltje?

– Julia, 19 jaar

Beste Julia,

Ja, het is inderdaad mogelijk om ‘gewend’ te raken aan een bepaalde soort seksuele stimulatie. Zeker met masturberen leer jij jezelf al gauw dé manier waarop jij het fijnst en makkelijkst je hoogtepunt kan bereiken. Hoe vaker je dit zal doen, hoe meer deze manier van stimuleren in jouw brein zal worden opgeslagen als belonend.

Seks zit tussen de oren

Zelfbevrediging is dus dé manier om te ontdekken wat jij lekker vindt. Heb je de juiste manier gevonden, zal je deze keer op keer herhalen. Er volgt immers een beloning: het orgasme. In het brein ontstaat door herhaling op den duur een patroon: de soort stimulatie en klaarkomen. Hoe vaker je dit patroon herhaalt, hoe sterker het in de hersenen wordt vastgemetseld. Soms kan dat ervoor zorgen dat klaarkomen via andere manieren van seks of stimulatie een stuk lastiger wordt.

Moeite met klaarkomen

Zeker tijdens het vrijen met een partner komt het regelmatig voor dat mensen – vaak vrouwen – moeite hebben met klaarkomen. Seks met een partner is simpelweg verschillend van masturberen. De manier van stimuleren, de handelingen, maar ook de gevoelens en gedachten die je daarbij hebt. Velen voelen zich meer kwetsbaar, ervaren onzekere gevoelens of de druk te moeten presteren. Seks kan dan zo best een beladen gebeuren zijn, en dat kan ten koste gaan van de opwinding en het orgasme.

Van één soort stimulatie naar een fijn seksleven met je partner

Gelukkig zijn er verschillende manieren om die frustratie en onzekerheid uit jullie slaapkamer te bannen. Probeer jullie seksleven dan ook te zien als een gezamenlijke ontdekkingsreis. Leer elkaar kennen, elkaars lichaam en elkaars seksuele voorkeuren. Geef aan wat jij lekker vindt en onderzoek samen wat jullie kunnen doen om die maximale bevrediging te bereiken. Onthoud dat seks niet perfect hoeft te zijn. Jullie mogen echt wel wat klungelen in bed.

“Probeer jullie seksleven te zien als een gezamenlijke ontdekkingsreis.”

Experimenteer met andere soorten stimulatie

Geef jezelf de tijd om ook andere manieren van stimulatie te ontdekken. De luchtdrukvibrator is een speeltje dat erom bekend staat vrouwen relatief snel tot een hoogtepunt te krijgen. Maar vrouwen hebben zoveel andere spots die de moeite waard zijn te ontdekken, zoals de g-spot, a-spot, tepels of anus. Probeer van alles uit, combineer en geef het de tijd. Het belangrijkste is dat het prettig voor je voelt. Probeer daarbij niet het hoogtepunt als doel te stellen, daarmee leg je jezelf én je partner extra druk op.

Het belang van voorspel

Seks met je partner betekent natuurlijk niet alleen de penetrerende seks. Het voorspel is minstens zo belangrijk om aandacht aan te schenken. Het is dé manier om op te warmen, opgewonden te raken en elkaar te stimuleren op manieren die jullie wellicht het lekkerst vinden. Bij penetratie komt bijvoorbeeld de clitoris in sommige gevallen minder aan bod, maar bij het voorspel kan deze gevoelige spot juist gestimuleerd worden aan de hand van de mond, tong, vingers of een speeltje. 

Wist je dat… vrouwen gemiddeld 20 tot 30 minuten de tijd nodig hebben om goed opgewonden te raken en dus hun hoogtepunt kunnen bereiken?

Ook kunnen jullie denken aan minder gebruikelijke opwarmtechnieken, zoals streeloefeningen of een erotische massage. Door hier tijd voor te nemen kan jij jouw lichaam (her)ontdekken. Wie weet kom je zo achter meer gevoelige erogene zones. Streeloefeningen zijn daarbij speciaal erop gericht om je volledig te focussen op wat je voelt en wat je met jou lichamelijk doet wanneer op je verschillende plekken wordt aangeraakt. Het is een sensuele, intieme manier om je lichaam én die van je partner optimaal te ontdekken, zonder dat penetratie of klaarkomen aan de orde komt.

Overige tips bij gewenning aan één soort stimulatie

  • Varieer met verschillende seksstandjes. Wissel daarbij ook af in tempo en druk.
  • Voeg eens een seksspeeltje toe tijdens het vrijen. Een luchtdrukstimulator, maar ook clitoris speeltjes of duo vibrators kunnen tijdens het vrijen extra stimulans geven. Ook stimulerend glijmiddel kan een spetterende toevoeging zijn.
  • Communiceer duidelijk naar je partner toe wat jij wil in bed, zodat je partner precies weet wat nodig is om jou te verwennen.
  • Probeer het orgasme nooit als ultiem doel te stellen. Ook zonder hoogtepunt kan de seks geweldig zijn. Een doel dat niet behaald wordt kan als falen voelen.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Beste Talitha, ik ben heel tevreden over mijn huidige seksleven, maar ik begin me nu toch wel wat zorgen te maken. Laatst dacht ik namelijk dat ik klaarkwam, maar er kwam helemaal niets uit! Is dat wel normaal? Kan een man klaarkomen zonder sperma?” …
31.294 keer bekeken