It’s Pink Friday, baby! 15% EXTRA korting op alles* met code: PINK  🤩

“Hoe kan ik mijn libido en erectie verbeteren?”

28 mei 2022,

geschreven door

Beste Talitha, in de afgelopen tijd ben ik wat kilo’s zwaarder geworden, waar ik niet al te blij mee ben. Als klap op de vuurpijl wordt het tussen de lakens ook steeds minder. Het lukt me niet altijd meer om goed stijf te worden en al met al merk ik dat ik steeds minder zin heb in seks. Tot groot ongenoegen van mijn vriendin. Hoe kan ik mijn libido en erectie verbeteren voor een beter seksleven?

– Guus, 41 jaar

Beste Guus,

Problemen met de erectie is een van de meest gehoorde seksuele klachten onder mannen. Veel mannen ervaren wel eens moeite met het krijgen op houden van een stijve penis. Als dat soms eens gebeurt is dat niets om je zorgen over te maken. Gebeurt het vaker dan je zou willen, kan dat inderdaad vervelend zijn met gevolgen voor je zelfbeeld, seksleven en relatie van dien. Het is daarbij niet ongebruikelijk dat de zin in seks minder wordt. Al deze dingen hangen namelijk vaak samen. Er zijn echter verschillende dingen waar je je op kan focussen om je seksleven weer een boost te geven.

Een verminderd libido bij mannen

Verminderde zin in seks kan een scala aan oorzaken hebben. Vaak is het een combinatie van factoren dat ertoe leidt dat er sprake is van een minder hoog libido. Lichaam en geest spelen hier beide op in. Zo kan stress, spanning, (chronische) vermoeidheid en negatieve gevoelens als somberheid en angst een belangrijke rol spelen. Maar ook jouw fysieke gezondheid moet niet onderschat worden. Weinig beweging, overgewicht of ongezonde leefgewoonten hebben eveneens invloed jouw hormonen en daarmee ook jouw zin in seks. Niet happy zijn over je lijf, en dus onzekerheid, versterkt het effect en kan zelfs het probleem in stand houden.

“Lichaam en geest werken altijd samen. Jouw lichamelijke welzijn heeft altijd invloed op je mentale welzijn en vice versa.”

Van opwindingsproblemen tot erectieproblemen

Jouw libido en erectie gaan daarbij hand in hand samen. Zonder voldoende opwinding is het lastig om een goede erectie te krijgen of te houden. Om lichamelijk opgewonden te raken, gaat vaak een gezond seksueel verlangen – jouw libido – aan vooraf. Bij onzekerheid, spanning, stress, somberheid, lichamelijk niet fit zijn en angst – eigenlijk alle mogelijke factoren die invloed hebben op jouw seksueel welzijn – kan naast een verminderd libido dus óók sprake zijn van erectieproblemen.

Jouw libido en erectie verbeteren? Zo doe je dat!

Wil je dus weer meer in contact komen met jouw seksualiteit en jouw seksleven een boost geven, dan zijn er verschillende dingen waar je aandacht aan kan schenken. Zoals gezegd, werken lichaam en geest samen. De oplossing zal je dan ook op beide vlakken moeten vinden. Investeer bijvoorbeeld in een gezonde leefstijl, door aan voldoende beweging te doen en een gezond voedingspatroon te hanteren. Je zult merken dat wanneer je goed voor je lijf zorgt, jouw mentale welzijn daar ook baat bij heeft. Je voelt je dan wellicht meer zelfzeker en ‘sexy’, iets wat ervoor kan zorgen dat jouw zin in vrijen toeneemt.

“Als een van de partners niet lekker in zijn of haar vel zit, heeft di meestal ook invloed op de ander en de relatie.”

Een goed seksleven betekent daarbij ook een goede communicatie met je partner. Als een van de partners niet lekker in zijn of haar vel zit, heeft dit meestal ook invloed op de ander en de relatie. Blijf dus open met elkaar in gesprek gaan, bespreek waar je tegenaan loopt en sta ook open voor wat dit met je partner doet. Wederzijds begrip zorgt immers voor meer verbinding. Zo kan het echt helpen als jullie er als koppel achter komen of het enkel jouw lichamelijke onzekerheid is, of dat er mogelijk meer speelt. Bijvoorbeeld op relationeel of seksueel vlak.

Overige tips voor een hoger libido en betere erectie

  • Pak voldoende rust, zowel mentaal als lichamelijk. Dat betekent: genoeg slaap, voldoende ontspanning en momenten van bezinning;
  • Investeer in een hernieuwde spanning in jullie seksleven. Nieuwe standjes, het toevoegen van een speeltje of andere vormen van stimulatie kunnen het vuur weer doen oplaaien;
  • Pak eventueel relationele problemen aan;
  • Wees niet bang om – binnen je relatie – te masturberen. Niet alleen beloon je jezelf daarmee, waardoor de zin in seks kan toenemen. Ook ontdek je dan meer wat je lekker vindt en wat nodig is om optimaal opgewonden te raken.
  • Lukt het wel om een erectie te krijgen, maar is het behouden van je erectie een probleem? Een cockring zorgt ervoor dat jouw erectie langer aanhoudt,  dus wellicht kan je dit ook proberen.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Beste Talitha, ik heb al enige tijd af en aan last van vaginale jeuk, roodheid en vervelende schimmelinfecties. Ze komen en ze gaan weer, maar helemaal stabiel lijkt het down under al tijden niet meer te zijn. Ik voel me er steeds meer onzeker door. …
1.308 keer bekeken