Shop de OUTLET voor speeltjes met hoge korting!

“Mijn vrouw komt te snel klaar. Wat kan ik doen?”

1 juli 2023,

geschreven door

Beste Talitha, je kan artikels lezen over mannen die te snel klaarkomen, vrouwen die niet kunnen klaarkomen etc. Maar wat ik zeer weinig tegenkom zijn verhalen over vrouwen die snel klaarkomen. Mijn vrouw komt te snel klaar en daar heb ik misschien nog het meest last van. Haar borsten kan ik niet strelen, die zijn te gevoelig en kriebelen bij aanraking. Wanneer ik haar vagina even streel of kus heeft ze binnen tien seconden een orgasme. Daarna besteed ze nog even tijd aan mij, maar van penetratie is al lang geen sprake meer en dat mis ik dan weer. Heb jij iets om ons te helpen? 

– Erwin, 44 jaar

Beste Erwin,

Vroegtijdig klaarkomen, ook bekend als vroegtijdige ejaculatie, is een seksueel probleem dat vaak in verband wordt gebracht met mannen. Echter, het komt ook voor bij vrouwen, zij het minder vaak besproken en begrepen. Hoewel er beperkt onderzoek is gedaan naar dit onderwerp, suggereren sommige studies dat ongeveer 20-40% van de vrouwen op enig moment in hun leven te maken krijgt met vroegtijdig klaarkomen. Bij ongeveer 4% daarvan lijkt er sprake te zijn van een chronisch voorkomen.

Wat is vroegtijdig klaarkomen bij vrouwen?

Vroegtijdig klaarkomen bij vrouwen wordt gedefinieerd als het bereiken van een orgasme voordat de persoon dit wenst, wat kan leiden tot ontevredenheid en frustratie. Niet alleen de persoon zelf kan er last van hebben, ook heeft het soms gevolgen voor de partner. Zeker als het orgasme van de partner eerder komt dan waar de ander op had gehoopt, of nog voordat de maximale opwinding van de partner is bereikt. Bij veel vrouwen die te snel klaarkomen neemt de seksuele opwinding gauw af. Het plezier in seks is daardoor minder. Niet alleen bij de vrouw in kwestie, maar ook bij haar partner. Ook gevoelens van schaamte, onzekerheid en zelftwijfel komen voor. Vrouwen kunnen zich bezorgd voelen over hun seksuele prestaties en kunnen het moeilijk vinden om seksuele tevredenheid te ervaren. Tegelijkertijd kunnen dergelijke gevoelens ook bij de partner voorkomen.

De vrouw komt te snel klaar, hoe komt dat?

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan vroegtijdig klaarkomen bij vrouwen. Ten eerste kunnen fysieke oorzaken een rol spelen, zoals overgevoeligheid van de clitoris of bekkenbodemspieren. Ook andere erogene zones kunnen overgevoelig reageren op stimulatie. Hormonale schommelingen, zoals een verlaagd niveau van het hormoon serotonine, kunnen ook een factor zijn. Psychologische oorzaken, zoals angst, stress of een negatief zelfbeeld, kunnen eveneens een rol spelen bij het ervaren van vroegtijdig klaarkomen.

“Vroegtijdig klaarkomen bij vrouwen kan onder andere komen door overgevoeligheid, hormonale schommelingen of psychologische factoren zoals stress, angst of een verlaagd zelfbeeld.”

Vroegtijdig klaarkomen bij vrouwen, dit kan een vrouw zelf doen

  • Trainen van de bekkenbodemspieren met behulp van kegeloefeningen
  • De stop-start methode toepassen, waarbij de stimulatie wordt onderbroken en de opwinding meer wordt beheerst;
  • De knijptechniek gebruiken, door in de clitoris te ‘knijpen’, dit kan het orgasme wat vertragen;
  • Meerdere keren klaarkomen, door bijvoorbeeld eerst te masturberen of een orgasme te bereiken tijdens het voorspel

Mijn vrouw komt te snel klaar: tips voor de partner

Komt je vrouw te snel klaar, dan is er als partner niet bijzonder veel wat je kan doen om dat te voorkomen. Wel is een open communicatie hierover van cruciaal belang. Ga hiervoor dus in gesprek met elkaar en stel vragen over jullie seksleven. Hoe ervaart zij bijvoorbeeld jullie seksleven? Is zij tevreden, of loopt ze zelf ook tegen dingen aan? Je opent hiermee het gesprek om ook jouw blik op jullie seksleven en jouw wensen en verlangens met haar te delen. Geef ook aan wat je mist. Penetrerende seks is zeker niet onmogelijk bij vroegtijdig klaarkomen. Vooral vrouwen hebben de potentie om na een orgasme hoog in hun opwinding te blijven of dat hun opwinding weer vlot stijgt. Denk daarbij in mogelijkheden. Wat kunnen jullie samen doen om de seks weer voor beiden plezierig te maken? Respecteer hierbij te allen tijde elkaars wensen én grenzen.

Ontdek haar plekje

Waar veel vrouwen op zoek moeten naar hun gevoelige spots, kan het in jullie geval vruchtbaar zijn om te onderzoeken welke plekjes van haar lichaam minder gevoelig op stimulatie reageren. Jullie kunnen dit tijdens het voorspel onderzoeken, maar jullie kunnen ook gerichte streeloefeningen, ook wel Sensate Focus genoemd, proberen. Deze oefeningen zijn erop gericht om het lichaam van top tot teen te (her)ontdekken. Wanneer jullie eenmaal weten welke plekjes geschikt zijn voor (langdurige) stimulatie, kunnen jullie dit integreren in de slaapkamer.

Extra tip! Maak eventueel gebruik van orgasmevertragende gels of crèmes om de erogene zones minder gevoelig te maken.

Hoewel vroegtijdig klaarkomen bij vrouwen minder vaak wordt besproken dan bij mannen, is het een reëel probleem dat het seksuele welzijn van vrouwen en/of hun partners kan beïnvloeden. Door openlijk over dit onderwerp te praten en de juiste behandelingsopties te verkennen, kunnen koppels stappen zetten naar het bereiken van een bevredigend seksueel leven. Raadpleeg eventueel de huisarts bij aanhoudende klachten. Hij of zij kan met jullie meedenken voor verdere hulpverlening of een verwijzing naar een seksuoloog adviseren.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

1 reactie

  1. Ik heb sinds enkele weken een nieuwe (sex)partner. Het gaat geweldig tussen ons. We hebben elkaar al heel goed leren kennen en weten wat we fijn en enorm fijn vinden. Ik heb zelfs dingen ontdekt die ik zelf nog niet wist en ik kom zelfs zo veel klaar dat we de tel niet meer bijhouden. Alleen spant mijn bekkenbodemspier altijd zo hard op en knijp ik zo hard tijdens het klaarkomen dat het voor hem onmogelijk is om (samen) klaar te komen of ook maar in mij klaar te komen (waardoor het bij hem dus terug zakt). Omdat de sex zo zalig is blijf ik maar komen en kunnen we gewoon verder blijven doen maar ooit moet het stoppen en eindigt het dus eigenlijk altijd met een pijpbeurt. Niet dat wij beide dit erg vinden maar ik wil hem ook het plezier gunnen om in mij klaar te komen. Wat kan ik doen om mijn bekkenbodemspier niet te hard op te spannen of een orgasme uit te stellen want dit lukt nu echt niet, hoe hard ik ook probeer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Voorheen kon je rechtstreeks contact opnemen met mij voor al jouw vragen rondom seksualiteit. Deze vragen beantwoordde ik dan met aandacht, persoonsgericht. Ook was iedere week een ingezonden vraag het onderwerp van mijn Q&A, gegoten in een bloga…
1.148 keer bekeken