NIEUW: Kama Sutra Pocket! De lekkerste standjes voor thuis en onderweg 🔥

“Wat kan ik doen tegen vroegtijdig klaarkomen?”

2 januari 2021,

geschreven door

Beste Talitha, ik heb last van vroegtijdig klaarkomen. Soms kom ik al bij weinig stimulatie, waardoor mijn partner en ik niet eens tot penetratie komen. Ik ervaar hierdoor veel gevoelens van schaamte en ik merk dat het mijn relatie ook niet ten goede komt. Wat kan ik doen om ervoor te zorgen dat ik niet meer zo snel klaarkom en mijn orgasme kan uitstellen?

– Arnoud

Beste Arnoud,

Vroegtijdig klaarkomen is één van de meest gehoorde seksuele problemen onder mannen. Veel mannen voelen zich hier onzeker door. Ook kan te snel klaarkomen een negatieve invloed hebben op de seksuele beleving van zowel jou als je partner.

Wat is vroegtijdig klaarkomen?

Het komt vaak voor dat mannen eerder klaarkomen dan ze zouden willen. Toch wordt pas officieel van vroegtijdijg klaarkomen gesproken als een man binnen een minuut bij penetratie tot een zaadlozing komt. Deze premature ejaculatie leidt dan dikwijls tot stress, frustraties en spanningen binnen de relatie. Sommige mannen ervaren een orgasme nog voor stimulatie heeft plaatsgevonden.

“Bij premature ejaculatie komt een man binnen één minuut bij penetratie tot een zaadlozing.”

Hoe kan het dat je te snel klaarkomt?

Er kunnen verschillende redenen zijn waardoor je sneller dan gewenst klaarkomt. De oorzaken kunnen zowel lichamelijk als mentaal van aard zijn. Zo kan er sprake zijn van stress of het ervaren van angst. Bij stress en angst gaan we meer adrenaline aanmaken. Adrenaline zorgt vervolgens voor een verlaging van het stofje serotonine. Dit stofje heeft invloed op de seksuele spanning in je lichaam. Bij lagere hoeveelheden serotonine kan de eikel zelfs gevoeliger worden voor prikkels, waardoor vroegtijdig klaarkomen makkelijker optreedt.

Overige oorzaken vroegtijdige ejaculatie

  • Een gevoelige of overgevoelige eikel hebben;
  • Zenuwen en spanning ervaren, bijvoorbeeld bij het ervaren van prestatiedruk of faalangst;
  • Te gespannen bekkenbodemspieren.

Wat te doen bij premature ejaculatie

Er zijn verschillende technieken die je kan uitvoeren om ervoor te zorgen dat je jouw orgasme kan uitstellen.

De stop-startmethode

Een bekende manier is de stop-startmethode toepassen. Hierbij oefen je met stimulatie, waarbij je stopt met het stimuleren als je jouw point of no return bereikt. Dit is het punt waarop je een orgasme niet meer kan onderdrukken. Het onderbreken van de stimulatie zorgt ervoor dat de seksuele spanning afneemt. Vervolgens ga je verder met stimuleren.

“Het herkennen van je point of no return is een belangrijke stap in het uitstellen van je orgasme.”

In het begin kan het gebeuren dat je de point of no return niet op tijd opmerkt, waardoor de zaadlozing zal optreden. Met de stop-startmethode zal je steeds meer bewust gaan worden van dit punt, waardoor je op den duur meer controle krijgt over het orgasme.

De stop-startmethode in verschillende stappen

  1. Begin eerst alleen met stimulatie tot je het orgasme bereikt. De eerste stap is bedoeld om steeds makkelijker je point of no return te herkennen.
  2. Oefen daarna met behulp van masturbatie tijdig te stoppen, tot het je steeds beter lukt hier controle over te krijgen.
  3. Laat vervolgens je partner jou bevredigen, bijvoorbeeld met de handen of de mond. Oefen hierbij nog niet met penetratie.
  4. De laatste stap is het toepassen van de stop-startmethode tijdens penetratie.

Tip! Wil jij jezelf tijdens de stop-startmethode meer uitdagen? Maak dan gebruik van glijmiddel om de eikel gevoeliger te maken voor prikkels.

De knijptechniek

Een snelle, effectieve manier om het orgasme te onderdrukken is door middel van de knijptechniek. Hierbij knijp je met je duim en wijsvinger ongeveer 10 seconde stevig in de eikel, ter hoogte van het toompje. Stop vervolgens een halve minuut met vrijen en herhaal dit tot je het orgasme bereikt.

De PC-spier trainen

De bekkenbodemspieren is een spiergroep dat als een hangmatje zich bevindt in het bekken. Het speelt een belangrijke rol bij het seksueel functioneren, zoals bij het orgasme. Bij mannen is de PC-spier de belangrijkste bekkenbodemspier. Het trainen van deze spier zorgt ervoor dat je meer bewust wordt van de aan- en ontspanning van de spier, waardoor je meer controle kan hebben over het orgasme.

Overige tips bij te snel klaarkomen

  • Maak gebruik van orgasmevertragende middelen, zoals orgasme vertragende condooms of orgasme vertragende crèmes of sprays.
  • Experimenteer met seksstandjes die minder intens zijn voor jou. Voor veel mannen is bijvoorbeeld het standje de cowgirl minder gevoelig. Ook is het bij dit standje makkelijker te focussen op wat je al dan niet voelt tijdens het vrijen.
  • Zorg goed voor jezelf, neem je rust en probeer je stressniveau laag te houden. Pak negatieve emoties als onzekerheid, angst of somberheid aan.

Tip! Als je last hebt van een overgevoelige eikel, kan het helpen om de eikel regelmatig te ontbloten. Zo ontstaat er een ‘eeltlaagje’ waardoor de eikel minder gevoelig wordt.

Vroegtijdig klaarkomen en de invloed op je relatie

Premature ejaculatie leidt vaak tot spanningen in een relatie. Niet alleen ervaar jij gevoelens als schaamte en onzekerheid, ook kan het leiden tot onbevredigende gevoelens van je partner. Probeer verder te denken dan het vroegtijdig klaarkomen. Er zijn zoveel meer mogelijkheden om toch samen te genieten van seks. Bijvoorbeeld door tijdens het voorspel jouw partner uitgebreid te verwennen. Ook kan je na enige tijd van ejaculatie opnieuw seksuele opwinding ervaren waar jullie optimaal gebruik van kunnen maken.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Beste Talitha, ik heb altijd moeite gehad om tot een orgasme te komen, totdat ik gebruik ging maken van mijn luchtdruk vibrator. Ik kan dus alleen klaarkomen door een seksspeeltje te gebruiken. Mijn vriend vindt dit jammer, omdat hij het gevoel krijg…
8.148 keer bekeken