Ontdek Mount Clitoris met EasyToys HIER!

“Mijn vriend wil minder seks dan ik. Help!”

27 maart 2021,

geschreven door

Beste Talitha, mijn vriend en ik hebben altijd een fijn seksleven gehad. Maar de laatste tijd wil ik vaker seks dan hij. Met andere woorden: hij wil minder seks dan voorheen. Ik weet niet goed hoe dat komt. Wat kan ik doen?

– Liv, 36 jaar

Beste Liv,

Verschil in zin in seks tussen twee partners komt veel voor. Sterker nog: het is de meest besproken ‘klacht’ van mensen in een relatie. Hoewel er vaak een beeld wordt geschetst waarbij de vrouw minder zin heeft in seks dan de man, komt het zeker ook voor dat de man een verminderd seksueel verlangen heeft.

Wat is een verschil in seksueel verlangen?

Het probleem bij een verschil in zin in seks, is eigenlijk dat het lastig te bepalen is wanneer iets te veel of te weinig is. Soms wordt de klacht ervaren door één van de partners, soms door beiden. Meer of minder zin in seks hebben is op zichzelf vaak niet het probleem. Het wordt meestal pas als klacht gezien wanneer er een verschil in seksueel verlangen is tussen de partners.

Feit! Onderzoek toont aan dat zeker 15% van de mannen wel eens te maken heeft gehad met een verlaagd libido

Waarom wil hij minder seks?

Je geeft aan dat jouw partner minder zin in seks heeft dan voorheen. Verminderd seksueel verlangen wordt bij mannen vaak in één adem genoemd met een verlaagd testosterongehalte. Er zijn echter verschillende redenen te bedenken waarom jouw vriend momenteel minder zin heeft om met jou te vrijen:

  • Lichamelijke oorzaken
    • Vermoeidheid
    • Slaaptekort
    • Hormoonschommelingen
    • Medicatiegebruik of ziekten
  • Psychologische oorzaken
    • Ervaren van stress of spanning
    • Verlaagd zelfbeeld of weinig zelfvertrouwen
    • Ervaren van prestatiedruk en/of faalangst
    • Relationele spanningen of conflicten

Dit kan je doen

Dat jouw vriend minder zin heeft in seks, is zeker niet direct een teken dat het met jullie relatie te maken heeft. We neigen al gauw te denken dat de relatie niet meer is zoals je graag had gewild, of dat de ander ergens anders van zijn behoeften wordt voorzien. Maar nogmaals: de redenen kunnen heel verschillend zijn.

Praat er over

Communicatie is één van de belangrijkste factoren binnen een gezonde en stabiele relatie. Iedere relatie krijgt te maken met obstakels op de weg. Blijven praten is essentieel om geborgenheid, wederzijds begrip, intimiteit en bonding te waarborgen. Geef daarom aan wat jou de laatste tijd bezighoudt. Het kan zijn dat het probleem voor hem niet zo duidelijk aanwezig is. Mogelijk is hij zich niet bewust van een verminderd seksueel verlangen. Benader het gesprek dan ook vanuit jouw perspectief en geef hem de ruimte en kans om zijn blik op de situatie te werpen.

Tip! Vind je het lastig om het gesprek over seks te openen? Speel dan samen een erotisch spel, zoals Ultiem Verlangen.

Intimiteit

Verminder de druk op het hebben van seks. Voor velen is het hebben van seks een uitgangspunt, maar intimiteit kan ook op andere manieren geuit worden. Let er wel op dat je dit niet forceert. Intimiteit ontstaat; je kunt het niet bij je partner afdwingen. Probeer daarom verschillende dingen uit. Knuffel met elkaar, kruip eens lekker dicht tegen hem aan op de bank; er zijn veel manieren om intiem met elkaar te zijn. Spontaniteit verricht soms wonderen.

Wist je dat… meer intimiteit leidt tot meer seks? Vaker seks hebben leidt dan weer tot meer zin in seks.

Gezond lichaam, gezonde geest

Verminderd libido kan ook lichamelijke oorzaken hebben. Een gezonde leefstijl draagt bij aan een gezonde geest. Genoeg lichaamsbeweging, voldoende water drinken, een goede nachtrust, gezonde voeding, matig alcoholgebruik en (indien relevant) stoppen met roken: ze dragen bij aan een gezond lichaam en hebben een positieve invloed op iemands sexdrive. Daarnaast is een gezonde geest een belangrijke key voor ons seksueel verlangen. Stress dient zoveel mogelijk te worden vermeden. Bij stress komt namelijk het hormoon cortisol vrij. Cortisol heeft een remmend effect op de productie van testosteron. Indien er sprake is van stress, probeer dan te achterhalen waar die stress vandaan komt.

Werk aan jullie relatie

Een relatie betekent hard blijven werken voor elkaar. Irritaties, ruzies, sleur: het zijn zaken waar iedere relatie mee te maken krijgt. Ga daarom na of dit momenteel voor jullie relevant is, en hoe jullie uit een negatieve cirkel kunnen treden. Houd jullie relatie spannend. Dat kan op verschillende manieren, zoals het aanschaffen van een spannend lingerie setje, het toevoegen van een seksspeeltje of het spelen van een erotisch spel.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Beste Talitha, ik loop al een tijd met een serieus probleem: ik kan niet klaarkomen. Ik merkte dit in het begin vooral tijdens de seks met mijn partner, maar gaandeweg lukt het ook niet als ik aan zelfbevrediging doe. Het frustreert mij en mijn partn…
4.806 keer bekeken