Time for Toys! Vind jouw summer sexentials! 💦☀

“Bejaardensex – kan je seks hebben op latere leeftijd?”

3 februari 2018,

geschreven door

Beste Talitha, mijn vrouw en ik zijn al jaren getrouwd. We zijn dan ook niet de jongsten meer. Met mijn 73 jaar en haar 69 jaar, houden we nog altijd evenveel van elkaar en willen graag van elkaar blijven genieten. We hebben nog steeds seksuele behoeften en willen graag intiem met elkaar zijn. Is ‘bejaardensex’ wel normaal? Het gaat het niet allemaal meer zoals in onze jongere jaren. Kunnen we dan nog wel seks hebben op deze leeftijd?

– Herman

Beste Herman,

Jammer genoeg worden de oudere mensen vaak gezien als hulpeloos, afhankelijk en seksloos. Gelukkig zijn er genoeg senioren die het absolute tegendeel bewijzen. En u en uw vrouw zijn een voorbeeld!

Bejaardensex is heel normaal!

Het idee dat ouderen niet aan seks doen, komt doordat het ouder worden vaak wordt geassocieerd met ziekte, een handicap of dementie. Maar seks is niet gebonden aan leeftijd of de lichamelijke en geestelijke toestand.

Onderzoek toont aan dat ouderen niet minder seks hebben, ongeacht de leeftijd of gezondheidstoestand.

Twijfel dus niet of seks nog wel mogelijk is op uw leeftijd! Ouderenseks komt vaak voor en het is juist heel normaal én gezond om seks te hebben, ook wanneer de leeftijd toeneemt.

Seks is gezond

Seks heeft vele voordelen: het maakt mensen gelukkig, het is goed voor de mentale gemoedstoestand, het vermindert stress en zorgt voor een emotionele balans. Het is zelfs aangetoond dat een afwezigheid van seks kan leiden tot angst en depressie.
Maar niet alleen maakt het mensen gelukkig. Regelmatig seks hebben kan ook iemands levensduur verlengen, het is een natuurlijke pijnstiller, het kan cholesterol doen verlagen en het houdt onze huid in een goede conditie. Kortom: seks – en dus ook bejaardensex – draagt bij een betere kwaliteit van leven 🙂

Wist je dat… de kwaliteit van ons seksleven een goede voorspeller van de algemene gezondheid en welzijn is?

Ouderensex, hoe gaat dat dan?

Het intiem zijn en het bevredigen van de seksuele behoeften gaan niet meer zo soepeltjes als toen jullie nog jong waren. En dat is ook wel logisch. Met het ouder worden krijgen wij allemaal, vroeg of laat, te maken met mankementen. Uiteindelijk is het belangrijk om te accepteren dat sommige dingen minder worden. Leg de focus dan op datgene wat nog wel mogelijk is. In het geval van seks zijn de mogelijkheden divers.

“Ook al worden sommige dingen minder met het ouder worden, leg de focus op datgene wat wél mogelijk is”

Hulpmiddelen om van seks te kunnen blijven genieten

Glijmiddel

Een bekend probleem bij het ouder worden is vaginale droogte bij de vrouw. Na de menopauze daalt namelijk het niveau van het vrouwelijk hormoon oestrogeen. Dit hormoon zorgt voor een soepele en vochtige vagina. Wanneer oestrogeen zo laag is – of zelfs helemaal wegvalt – wordt de vagina droger en de wand wordt dunner. Dit kan pijn bij het vrijen veroorzaken. Een gemakkelijke oplossing hiervoor is glijmiddel. Met glijmiddel kan de vagina bevochtigd worden, waardoor de seks gemakkelijker en comfortabeler verloopt.

Het krijgen en behouden van een erectie

Mannen krijgen op latere leeftijd steeds vaker problemen met de erectie. Een erectieprobleem kan verschillende oorzaken hebben en kan negatief zijn voor het zelfvertrouwen. Tegenwoordig zijn er hulpmiddelen verkrijgbaar om alsnog te genieten van een goed functionerende erectie. Wanneer het lastig is om stijf te worden, kan het gebruik van een penispomp uitkomt bieden. Sommige mannen ervaren juist problemen met het behouden van de erectie. Voor deze heren is een penisring erg geschikt.

Seksspeeltjes

Staan jullie er voor open om eens wat nieuws te proberen? Dan kan het leuk en spannend zijn om eens een seksspeeltje uit te proberen. Seksspeeltjes zijn echt niet alleen geschikt voor jongere mensen: ook ouderen kunnen er zeker van genieten! Er zijn ontzettend veel speeltjes op de markt. Ga daarom eerst op onderzoek uit over wat jullie wel en niet prettig lijkt.

Alternatieven

Natuurlijk kunnen jullie seksualiteit ook op een andere manier beleven. Met knuffelen, kussen en masseren kunnen jullie al veel intimiteit met elkaar ervaren. Ook dat is een belangrijk aspect van seks! Daarnaast zijn er zogenaamde streeloefeningen die u samen met uw vrouw kunt doen. Door middel van strelingen kunnen jullie op een intieme manier van elkaar genieten, zonder dat daar per sé seks (penetratie) bij komt kijken.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

4 reacties

 1. Ik heb niet eens alle details gelezen. Ik kan ze zo invullen. Ben 64 en heb geen partner. Wel behoefte aan sex. Met mijn behoefte bedoel ik, mijn geliefde lief te hebben en uiteindelijk te bevredigen. De rest komt vanzelf. Uiteindelijk is de bevrediging na de intimiteit samen bij elkaar te liggen, toch? Elkaar in de ogen kijken en diepe liefde voelen.

 2. Beste Talitha,
  In jouw verhaal mis ik iets en dat is dat je met seks je met elkaar verbindt op *kern-niveau*. Ben je gehuwd of heb je andersinds een duidelijke relatie dan is zo’n verbinding geen probleem of zelfs juist heel gewenst. Seks is dan vanzelfsprekend.
  Maar ik merk dat een relatie op latere leeftijd ook belastend kan zijn! Zo wil een vrouw haar nieuwe vriend niet tot zijn dood verzorgen, als die dood al dichtbij is. Ik snap dat een vrouw dan denkt: “Ik wil geen man meer en dus ook geen seks.” Seks wordt dus geassocieerd met allerlei verplichtingen. Wat ik dus merk is dat veel vrouwen van 70 geen behoefte aan seks meer hebben om van het gedoe af te zijn. Wil je hierover eens je gedachten laten gaan?

 3. Beste,

  Ik ben een 69 jarige weduwnaar en wil nog sexueel actief zijn.
  Helaas weet ik niet waar ik nog terecht kan om sex te hebben met een vrouw.
  Heb jij een idee om me verder te helpen?

 4. Hoi Thalita
  Mijn man is bijna 76 en is op seksgebied nog
  Heel actief. Ik wil niet meer. Ik heb ls en het doet gewoon zeer, al jaren, maar het heeft gelukkig een naam.
  Ik gun mijn man een vrouw om seks mee te hebben. Heb jij een idee om ons verder te helpen?
  Of weet jij iemand?
  Lieve groet Hans en Monique

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

17.769 keer bekeken

Geschreven door

Heb jij ook helemaal niks met overvolle sportscholen of hou jij sowieso niet echt van sporten? Is diëten ook niet echt jouw ding? Maar wil je wel graag wat fitter worden? Dan zijn wij hier to the rescue! Je kan namelijk ook prima wat fitter worden d…
17.769 keer bekeken