Shop de OUTLET voor speeltjes met hoge korting!

231 keer bekeken

Online dating: de ongeschreven regels

7 februari 2024,

geschreven door

Hoe start je een gesprek, wat zijn nou echte afknappers en wat is hét moment voor die romantische zoen? Daten kan soms best lastig zijn, zelfs met zo’n handige dating app. Daarom zijn dit de (on)geschreven regels van online dating!

Snel navigeren:

 • Voor de date
  • Gespreksstarters
  • Hoe snel moet je reageren?
  • Wanneer kun je afspreken?
 • Tijdens de date
  • Wat zijn goede gespreksonderwerpen?
  • Flirten en lichaamstaal
  • Hoe lang moet een date duren?
 • Na de date
  • Wie betaalt?
  • Een knuffel, zoen of meer?
  • Wanneer weer afspreken?

Voor de date

Voordat je kunt afspreken, moet je natuurlijk een beetje in de smaak vallen. Hoe kun je jouw kans op een date verbeteren? Hieronder volgt wat wel en niet te doen wanneer je gematcht bent.

Slechte gespreksstarters

Misschien dat je denkt je match aangenaam te verrassen met een foute openingszin. Maar, long story short, we noemen ze niet voor niks fout. Als je er eentje gebruikt, dan weet hij of zij direct dat je uit bent op iets oppervlakkigs – waarschijnlijk een onenightstand.

En dan de beruchte “hoi” of “hoe is het?” Laten we er niet omheen draaien; de meeste mensen ontvangen liever geen bericht dan dit. Het komt namelijk al gauw lui en gedesinteresseerd over. De oplossing is simpel: gewoon niet doen!

Aan de andere kant kan het net zo afschrikwekkend zijn om een lang en gedetailleerd bericht te sturen, of een te persoonlijke vraag te stellen. Doe je dit wel, dan maakt dit vaak een intense en/of wanhopige indruk. Mogelijk zelfs een beetje creepy.

Goede gespreksstarters

Neem zijn of haar profiel eens goed door. Wat valt je op? Is er een foto die je nieuwsgierigheid wekt of hebben jullie zelfs een gedeelde interesse? Dit zijn geschikte gespreksonderwerpen!

Leid het gesprek bijvoorbeeld in met: ‘Wat een mooi gebied op die vakantiefoto, waar heb je die genomen?’, ‘Ik zie dat je van koken houdt, wat voor gerecht maak je het liefst?’ of ‘Ik ben ook fan van (artiest)! Heb je ze al live gezien?’

Begin een gesprek altijd luchtig en vraag alleen dingen waar je oprecht benieuwd naar bent.

Kom je liever met iets onverwachts, dan kun je natuurlijk ook een heel ander soort vraag stellen. Bijvoorbeeld ‘Ben jij een ochtend- of avondmens?’ of ‘Ben je meer introvert of extravert?’

Hoe snel moet je reageren?

Je bent misschien geneigd om direct te reageren, maar als je match het idee heeft dat jij alle tijd van de wereld hebt en er continu bovenop zit, dan kan dit behoorlijk in je tegendeel werken. Je wil vermijden dat je té enthousiast overkomt.

Anderzijds wil je ook niet dagenlang wachten om te reageren, want dit lijkt juist weer heel gedesinteresseerd. Zeker als iemand een hele korte, simpele vraag stelt. Er is absoluut zoiets als teveel hard to get spelen.

Reageer je een paar uur later, zodra je een momentje voor jezelf hebt, of bijvoorbeeld pas na het werk, dan is dat vaak perfect! Het toont namelijk aan dat je genoeg te doen hebt, maar tegelijkertijd ook zin hebt om te reageren.

Wanneer kun je afspreken?

Waarom niet het chatten overslaan en je match direct uitvragen? Sommige dating apps zijn daarvoor gemaakt. Maar gebruik je een dating app met chat zoals Tinder of Bumble, dan zouden we het afraden.

De reden is omdat het makkelijker is om een date af te zeggen als je iemand nog amper kent. Hebben jullie allebei wat moeite gestoken in het gesprek, dan wekken jullie elkaars interesse, raken jullie meer betrokken en is de kans kleiner dat iemand toch nog afhaakt.

Dat gezegd hebbende, er is natuurlijk ook een risico dat een gesprek te lang doorgaat, wat juist weer te hoge of verkeerde verwachtingen kan scheppen. Daarom is het belangrijk dat zodra jullie elkaars interesse hebben gewekt, je zo snel mogelijk voorstelt om af te spreken!

date ontmoeten

Tijdens de date

Yes, jullie hebben een date! Ben je lekker opgefrist en goed gekleed? Gebruik de volgende tips om van jullie date een succes te maken.

Wat zijn goede gespreksonderwerpen?

Aan het begin komen er vast een paar algemene vragen in je op; ‘Moest je van ver komen?’, ‘Wat voor werk doe je?’, ‘Wat voor hobby’s heb je?’ Deze enigszins oppervlakkige onderwerpen horen nou eenmaal bij een eerste date.

Echter, om te vermijden dat het een soort van droog interview wordt, en om het gesprek wat meer diepgang en pzazz te geven, zou je sommige vragen ook anders kunnen formuleren!

Vraag bijvoorbeeld:

 • ‘Als je overal heen kon, waar zou jij dan willen wonen en waarom?’
 • ‘Wat is jouw sterkste eigenschap en op welk vlak zou jij jezelf nog willen verbeteren?’
 • ‘Wat is een passie die je nooit op zou kunnen geven?’

Waarschijnlijk heb je ‘m al in de smiezen – inspirerende onderwerpen zijn vaak het leukst. Denk aan: ‘Als je van iedereen op de hele wereld mag kiezen, met wie zou je dan willen dineren?’ of ‘Wat is het grootste doel dat je bereikt hebt in je leven?’

Je kunt iemand niet leren kennen en een relatie opbouwen zonder naar diegene te luisteren. Maar misschien wel net zo belangrijk is om over jezelf te kunnen vertellen.

Vertel bijvoorbeeld:

 • ‘Welke recente ervaring (reis, boek, film, etc.) heeft indruk op je gemaakt en waarom?’
 • ‘Wat waardeer je het meest in een potentiële partner?’
 • ‘Waar ben je het meest dankbaar voor in je leven?’

Probeer niet teveel in één onderwerp te blijven hangen, met name als het om werk gaat of een negatieve lading heeft. Het is juist leuk als het gesprek van het ene onderwerp in het andere vloeit!

Jezelf open opstellen is goed, maar alleen over jezelf vertellen of teveel informatie blootgeven is voor veel mensen een red flag! Laat vooral op een eerste date je trauma’s nog even achterwege…

Flirten en lichaamstaal

Jouw lichaamstaal beïnvloedt grotendeels hoe iemand naar je kijkt, zeker bij een eerste indruk! Het is niet alleen van belang om zelfverzekerd – of op z’n minst niet al te nerveus – over te komen, maar ook om te kunnen flirten.

Zorg dat je rechtop zit en de aandacht erbij hebt, maar tegelijkertijd ook ontspannen bent. Zit je de hele tijd op je telefoon te kijken of hang je achterover alsof je op het punt staat in slaap te vallen, dan maakt dat natuurlijk ook geen hele goede indruk!

Niks mis met gezonde zenuwen, maar probeer niet teveel te friemelen en frunniken.

Oogcontact is belangrijk, niet alleen om te laten zien dat je luistert, maar ook om verbinding te maken. Iemand die geen oogcontact maakt komt al snel onzeker over, maar iemand die alleen maar staart juist te intens. Probeer dus een balans te vinden.

Hoe lang moet een date duren?

Een goed houvast voor een eerste date is dat deze niet per se langer hoeft te duren dan ongeveer 2 uur. Is het gezellig, dan ga je nog even door! Maar ben je na die tijd een beetje uitgeput en zakt het gesprek een beetje in, dan is dat helemaal niet gek.

Houd de eerste date laagdrempelig, bijvoorbeeld met een wandeling en een koffie to go. Valt de date toch tegen, dan kun je makkelijk afhaken.

online dating

Na de date

Hebben jullie het leuk gehad? We delen een aantal do’s en don’ts om je te helpen aan een vervolgdate!

Wie betaalt?

Misschien dat je geneigd bent om voor alle drankjes te betalen. Je bent ten slotte een echte lady of gentleman! Maar er schuilt een addertje onder het gras. Het mag dan een mooi gebaar zijn, maar het is mogelijk dat je date zich hierdoor juist bezwaard voelt.

Niet iedereen is hier gevoelig voor, maar je wil je date niet het idee geven dat die jou iets verschuldigd is.

Ga op een eerste date liever voor de veilige optie: ieder voor zich laten betalen. In andere landen staat dit ook wel bekend als ‘going Dutch’. Dat is niet voor niets; wij Nederlanders zijn nou eenmaal praktisch ingesteld. Split de kosten of stuur gewoon een Tikkie na afloop!

Een knuffel, zoen of meer?

Was het een geslaagde date, dan is dit het moment om nummers uit te wisselen. Als ze nog in het donker naar huis moet, is het wel zo aardig om aan te bieden om samen een stukje mee te lopen of fietsen, als dat haar een geruster gevoel geeft.

Een knuffel aan het einde van de date is gebruikelijk, met name als het gaat om een eerste date. Maar voel je dat de vonk echt overslaat, dan zou je ook kunnen vragen of je hem of haar mag kussen. En nee, daar is niks raars aan!

Is het erg gezellig, dan kunnen jullie de pret natuurlijk ook thuis voortzetten. ‘Zin om nog wat bij mij thuis te drinken?’ Hint-hint.

Wanneer weer afspreken?

Zo’n date kan best overweldigend zijn. Het is dan ook niet vreemd als je er nog niet helemaal uit bent of je diegene echt leuk vindt. Neem de tijd om het te laten bezinken. Maar wacht ook niet ál te lang. Het is wel zo netjes om de volgende dag te laten weten of je zin hebt in een vervolgdate!

Tenzij het echt niks aan was, gun elkaar een tweede date. Deze heeft eigenlijk altijd wel een hele andere vibe en kan je nog veel meer inzicht geven dan de eerste.

Een ongeschreven regel is dat als hij of zij de eerste date geregeld heeft, jij de tweede moet initiëren. Naarmate je elkaar beter leert kennen maakt dit minder uit, maar is het altijd dezelfde persoon die dates voorstelt, dan is dat waarschijnlijk geen goed teken.

Nog één tip!

Het is aan jou om de juiste balans te vinden tussen deze richtlijnen en jouw authentieke zelf.

Iedereen heeft net andere voorkeuren en omstandigheden, waardoor iemand iets directer kan zijn dan je verwacht, iets trager reageert of zich misschien juist iets te veel met de ‘regels’ bezighoudt.

Houd dus een beetje rekening met elkaar 😉

Heb jij nog een ongeschreven regel die hier ontbreekt? Laat een reactie achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

39.664 keer bekeken

Geschreven door

Natuurlijk, zijn favoriete standje zal hem ongetwijfeld het lekkerste orgasme geven, maar onbewust zegt zijn nummer één seks positie in bed ook wat over zijn persoonlijkheid. Lees aan de hand van zijn moves in de slaapkamer wat voor vlees jij in de…
39.664 keer bekeken