De meest gangbare manier om een zwangerschap te voorkomen is nog altijd de anticonceptiepil. Toch lijken steeds meer vrouwen geïnteresseerd te zijn in alternatieve, soms hormoonvrije manieren. Natuurlijke geboorteregeling is lange tijd impopulair geweest, maar krijgt door technologische vernieuwingen op dit gebied weer meer aandacht. Wil jij meer weten over natuurlijke manieren van anticonceptie? Dan is dit blog voor jou!
Wat is natuurlijke geboorteregeling?
Natuurlijke geboorteregeling houdt in dat je op je vruchtbare dagen geen gemeenschap hebt. In theorie klinkt dat erg simpel, maar praktisch gezien kan deze manier van anticonceptie nog best ingewikkeld zijn. Bovendien is de betrouwbaarheid van natuurlijke geboorteregeling doorgaans minder hoog dan bij andere anticonceptiemethoden, zoals de pil of het spiraaltje.
Toch kan natuurlijke geboorteregeling een prima manier zijn om een zwangerschap te voorkomen, mits je gemotiveerd en zorgvuldig te werk gaat. Er zijn verschillende methoden die onder natuurlijke geboorteregeling vallen:
Wist je dat… er tegenwoordig steeds meer apps en cycluscomputers op de markt zijn die meten wanneer jouw vruchtbare periode is? Een bekende cycluscomputer is de LadyComp.
De betrouwbaarheid van natuurlijke geboorteregeling
De betrouwbaarheid van de meeste manieren van natuurlijke geboorteregeling kunnen in theorie vergelijkbaar zijn als die van de combinatiepil of spiraaltje. Echter, de nauwkeurigheid, motivatie en volharding van de gebruikers is zeer bepalend. In de praktijk kan de betrouwbaarheid daarom (veel) lager zijn dan theoretisch wordt gepretendeerd.
De betrouwbaarheid van anticonceptiemethoden wordt doorgaans uitgedrukt aan de hand van de Pearl-index. Check de website van Anticonceptiemethoden om hier meer over te lezen.
Periodieke onthouding
Om op natuurlijke wijze aan anticonceptie te doen, kan je aan periodieke onthouding doen. Hierbij heb je simpelweg geen penetrerende seks tijdens de vruchtbare dagen.
Kalendermethode
Een klassieke manier om te bepalen wanneer je vruchtbare dagen zijn, is volgens de kalendermethode: de 7 dagen vóór je eisprong plus de 2 dagen daarna. Bij een perfect gemiddelde cyclus van 28 dagen valt de ovulatie rond dag 14. Dit is doorgaans geen betrouwbare manier om een zwangerschap te voorkomen. Het is immers niet altijd goed te bepalen wanneer de ovulatie plaatsvindt. Niet iedere vrouw heeft namelijk een regelmatige cyclus. Bij een onregelmatige cyclus kan je daarom zo te werk gaan:
- Het totale aantal dagen van je kortste cyclus minus 18. Dit is de eerste dag van je vruchtbare periode.
- Het totale aantal dagen van je langste cyclus minus 11. Dit is de laatste dag van je vruchtbare periode.
Wist je dat… het wel 6 tot 12 maanden duurt voordat je goed inzicht kan hebben in jouw natuurlijke cyclus en vruchtbare periode?
Standaard Dagen Methode
Deze methode gaat uit van een vruchtbare periode tussen dag 8 en dag 19. Dag 1 is de eerste dag van je menstruatie. Om de Standaard-dagen-methode toe te willen passen, mag je cyclus niet korter dan 26 dagen en niet langer dan 35 dagen zijn.
De temperatuurmethode
Bij deze methode meet je iedere ochtend, vóór het opstaan, op een vast tijdstip je lichaamstemperatuur. De temperatuur zal 0,3 a 0,5 °C stijgen ná de eisprong. Deze toename blijft tot aan de menstruatie. Op deze manier kan je bepalen wanneer je vruchtbare dagen zijn: vanaf de tweede dag dat de temperatuur is gestegen, is de vruchtbare periode voorbij. Let er wel op dat de temperatuur pas ná de eisprong stijgt. De vruchtbare dagen vóór je ovulatie heb je dan dus ‘gemist’. Het is daarom goed om deze methode iedere dag, voor enkele maanden bij te houden, zodat je inzicht krijgt in je cyclus.
Let op! De temperatuurmethode houdt geen rekening met externe factoren, zoals ziekte, koorts en het drinken van alcohol.
Billingsmethode
Onder invloed van hormoonschommelingen verandert de samenstelling van het vaginale slijm (afscheiding) gedurende de cyclus. De Billingsmethode houdt in dat je de samenstelling van je vaginale afscheiding inspecteert. Direct na de menstruatie zal je merken dat de afscheiding taai, dik, wit en niet-elastisch. In de loop van de ovulatie zal dit slijm gaan veranderen. Zo wordt het elastischer en meer helder van kleur. Tijdens de ovulatie zal het een piek bereiken: de afscheiding is nu veel, zeer elastisch en volledig doorzichtig. Het heeft dan veel weg van rauw eiwit. Na de eisprong zal dit slijm abrupt verdwenen zijn. De afscheiding wordt minder en is bovendien weer taaier en meer wit van kleur.
Natural Family Planning – Symptothermale methode (Sensiplan)
Een van de meest betrouwbare manieren van natuurlijke geboorteregeling is Natural Family Planning (NFP), oftewel: de Symptothermale methode. Deze methode combineert de temperatuurmethode, de billingsmethode én het checken van de baarmoedermond om de vruchtbare periode vast te leggen. De baarmoedermond wordt rond de ovulatie platter en weker, terwijl buiten de vruchtbare periode de cervixmond harder en meer gesloten voelt.
Tegenwoordig is NFP bekend onder de merknaam Sensiplan. Sensiplan verschaft informatie over de symptothermale methode en biedt cursussen aan die jou de NFP-methode aanleren. Ook biedt het de mogelijk om als consulent opgeleid te worden.
Coïtus interruptus
Coïtus interruptus staat ook wel bekend als ‘voor het zingen de kerk uit’. Hierbij doe je niet aan seksuele onthouding tijdens de vruchtbare periode, maar trekt de man zich vóór de zaadlozing terug uit de vagina van de vrouw. Het idee hierachter is dat daarmee wordt voorkomen dat zaadcellen in de baarmoeder en eileider terecht komen. Deze methode is doorgaans onbetrouwbaar, doordat het in de praktijk lastig is om op het juiste moment terug te trekken. Ook kan het in sommige gevallen mogelijk zijn dat in vrijkomend voorvocht ook actieve zaadcellen zitten.
De voor- en nadelen van natuurlijke geboorteregeling
Voordelen
- Behoud van natuurlijke cyclus
- Geen kunstmatige hormonen
- Geen bijwerkingen
- Kan te allen tijde mee worden gestopt
- Geschikt voor vrouwen die geen kunstmatige hormonen kunnen of willen gebruiken
- Betere lichaams- en cycluskennis
Nadelen
- Vergt nauwkeurigheid, motivatie en discipline
- In praktijk minder betrouwbaar dan in theorie
- Betrouwbaarheid wordt beïnvloed door externe factoren
- Menstruatie kan niet geregeld worden
- Niet geschikt voor vrouwen/koppels zonder motivatie
- Kan storend zijn voor je seksleven en (spontane) zin in seks
- Geen bescherming tegen soa’s
Alles over het spiraaltje: de koperspiraal vs. hormoonspiraal
Heb jij ervaring met periodieke onthouding? Of overweeg je om aan natuurlijke geboorteregeling te doen?