Veel vrouwen vinden het belangrijk om zelf verantwoording te dragen als het gaat om anticonceptie. Steeds meer dames zijn op zoek naar alternatieve methoden op de pil en lijken geïnteresseerd te zijn in hormoonvrije anticonceptie. Het vrouwencondoom is een van de middelen om op hormoonvrije wijze aan anticonceptie te doen. Wil jij alles weten over het vrouwencondoom? Check dan gauw dit blog.
Wat is het vrouwencondoom?
Het vrouwencondoom is een langwerpig rubber zakje dat vaginaal kan worden ingebracht. Tijdens penetratie schuift de penis als het ware in het vrouwencondoom. Wanneer de man klaarkomt en ejaculeert, wordt de zaadlozing in het condoom opgevangen. En net als het mannencondoom, kan het vrouwencondoom jou beschermen tegen soa’s.
Hoe gebruik je het?
Het vrouwencondoom is voorzien van een binnen- en buitenring, waarbij je de kleine binnenring kan inbrengen. Knijp deze ring samen en duw hem zo diep mogelijk de vagina in. Duw eventueel na met een vinger. De grotere, buitenring blijft zichtbaar aan de buitenkant van de vagina en bedekt zo mogelijk de schaamlippen. Na gebruik kan het condoom nog enige tijd blijven zitten. Bij verwijderen van het condoom kan je de buitenste ring een kwart slag draaien, om het condoom vervolgens voorzichtig uit de vagina te trekken.
Wat zijn de voordelen van het vrouwencondoom?
Een van de voordelen van het vrouwencondoom is dat een vrouw zelf controle over haar anticonceptie heeft. Zo kan ze het condoom al maximaal 24 uur vóór gemeenschap inbrengen. Dit kan voor sommigen een uitkomst zijn indien ze het niet fijn vinden om het voorspel te moeten onderbreken voor het omdoen van het mannencondoom. Andere voordelen zijn:
- Het beschermt je tegen zowel zwangerschap als soa’s
- Het is veilig en hygiënisch te gebruiken tijdens de menstruatie
- Geen last van ‘lekken’ of spermavlekken na het vrijen
- Verkrijgbaar zonder recept
- Een vrouwencondoom is vrij van hormonen. Hij is dus zeer geschikt voor vrouwen die hormoonvrije anticonceptie wensen.
- Je hebt controle over je eigen anticonceptie, zonder afhankelijk te zijn van een partner.
Naast dat het voor vrouwen een hoop voordelen heeft, kan het vrouwencondoom ook voor mannen een prettig alternatief zijn. Veel mannen geven aan dat het mannencondoom knellend kan aanvoelen, waardoor tevens het gevoel tijdens penetratie als minder wordt ervaren. Dit is bij het gebruik van een vrouwencondoom niet het geval.
-
Ormelle vrouwencondoom 5 stuksAsha International€ 19.99
-
Loovara Intimate - Latex free Female Condoms - 18 stuksLoovara Intimate€ 77.99
Waar moet je op letten?
Hoewel het vrouwencondoom in theorie en gebruik even betrouwbaar is als het mannencondoom, dien je bij gebruik er wel op te letten dat de penis in het condoom schuift, in plaats van ernaast. Ook dient de buitenste ring te allen tijde buiten de vagina te blijven hangen. Bij juist inbrengen zal het condoom tijdens penetratie prima op zijn plek blijven.
Andere aandachtspunten
- Let op de houdbaarheid. Net als het mannencondoom heeft het vrouwencondoom een houdbaarheidsdatum. Gebruik alleen condooms die nog houdbaar zijn.
- Gebruik bij iedere keer dat je seks wil hebben, een nieuwe condoom.
- Vermijd het gebruik van (massage)oliën, aangezien olie het rubber van het condoom kan aantasten. Glijmiddel op water– of siliconenbasis zijn veilig om te gebruiken in combinatie met het vrouwencondoom.
Heb jij wel eens een vrouwencondoom gebruikt? Of overweeg je om deze te gebruiken?
2 Responses
Welke soort vrouwencondoom is er dan voor anaalsex ??
Bedankt voor je reactie!
Geloof het of niet, maar de meeste vrouwencondooms kunnen ook voor anale seks worden gebruikt! Vrouwencondooms met twee ringen werken doorgaans het best.