Shop de OUTLET voor speeltjes met hoge korting!

1.874 keer bekeken

Dit zijn de bouwstenen van een gezonde relatie!

20 februari 2022,

geschreven door

Wat is nou eigenlijk het geheim van een goede, gezonde relatie? Hoe kan het dat sommige relaties werken en anderen juist weer niet? Iedere relatie zal te maken krijgen met ups en downs, maar het verschilt per koppel hoe de relatie omgaat met de perikelen des levens en hoe een relatie uit een crisis komt. Er bestaat niet één vast recept voor een gezonde relatie, maar toch lijken er verschillende bouwstenen te zijn die leidend kunnen zijn voor een geslaagde, langdurige relatie. Kennis over deze bouwstenen geeft niet alleen inzicht in je relatie, maar ook over jezelf! Benieuwd? Check het in dit blogartikel.

De vijf bouwstenen van een gezonde relatie

1. Autonomie vs. verbondenheid

Zodra je ‘in een relatie’ zit, versmelt je voor een deel met je partner. Je praat in termen van ‘ons’ en ‘wij’ en wanneer mensen benieuwd zijn naar je relatie vragen de meesten naar ‘jullie’. Dat dit gebeurt is niet zo gek, maar gaat eigenlijk voor een deel wel voorbij aan je eigen identiteit, je eigen ‘ik’. Hoe de ander zich voelt en gedraagt, zal invloed hebben op jou. Maar een belangrijke vraag blijft bij iedere situatie: hoe goed ben jij eigenlijk in het voelen, herkennen en tonen van jouw gevoelens ín je relatie? Vóór je relatie was je iemand, maar wie ben je ín je relatie?

Tip! voor je relatie werkt het verbindend om niet alleen van jezelf te weten wat jouw hechtingsstijl is, maar ook die van je partner.

De manier waarop je je gaat binden aan je partner wordt onder andere bepaald door je hechtingsstijl. Deze stijl wordt al vroeg in de kindertijd gevormd tijdens de opvoeding en vertelt ons grofweg wat we van huis uit hebben geleerd (“ik ben oké/niet oké vs. de wereld/anderen om mij heen zijn oké/niet oké). Hoe zich dit tot elkaar verhoudt, vertelt ons hoe we ons opstellen in een romantische relatie. Gevoelens als angst, onzekerheid en jaloezie, kwetsbaarheid en de mate waarin we ‘samen’ of ‘iets alleen’ willen doen worden allemaal afgeleid van onze hechtingsstijl.

Balans tussen samen en alleen

Bij een gezonde relatie zien we vaak koppels die een balans weten te vinden tussen iets samen doen of samen zijn, en daarnaast een eigen ‘ik’ of eigen leven hebben. Veel op elkaars lip zitten kan irriterend werken, teveel dingen apart van elkaar doen zorgt misschien voor wat vervreemding of het gevoel dat jullie langs elkaar heen leven. De kunst is om te ervaren dat zowel verbinding als autonomie niet eng is en juist verrijkend is voor je relatie.

2. Communicatie

Een van de meest bekende bouwstenen van een gezonde, stabiele relatie is en blijft communiceren. Praat met elkaar, over hoe je je voelt, wat je wensen zijn, wat je grenzen zijn, waar je blij van wordt, wat je hebt meegemaakt en niet onbelangrijk: wat jouw behoeften zijn. Ook in de slaapkamer. Communicatie zorgt ervoor dat je elkaar op een dieper vlak leert kennen, leidt tot meer verbinding, wederzijds respect en begrip en kan ervoor zorgen dat jij meer jezelf durft te zijn in je relatie.

3. Intimiteit en seks

Een intieme, romantische relatie verschilt van een diepe vriendschap op zijn minst vanwege één belangrijk aspect: intimiteit en seks. Ook hierbij geldt een belangrijke balans tussen autonomie en verbinding. Wat zijn jouw behoeften in de slaapkamer? En ben je op de hoogte van de wensen en verlangens van je partner? Hoe komen jullie elkaar tegemoet in wat jullie wel en niet willen in bed? Ook de bouwsteen ‘communicatie’ vloeit voort als het gaat om seks en intimiteit. Het is belangrijk om van elkaar te weten hoe jullie elkaar kunnen plezieren en bevredigen, willen jullie op lange termijn een tevreden seksleven hebben en houden. Ook wanneer de sleur erin komt en jullie seksleven wat gewoontjes lijkt te worden. Blijf experimenteren, probeer iets nieuws en houd het spannend.

“Zoek naast passie en erotiek ook de intimiteit op buiten de slaapkamer!”

Naast intimiteit in de vorm van seks, is intimiteit op andere vlakken eveneens belangrijk. Sommige koppels kunnen fysiek erg intiem zijn en een spannend seksleven hebben, maar voelen zich op emotioneel, intellectueel of spiritueel vlak misschien verder van elkaar verwijderd. Zoek dus naast de passie en erotiek in de slaapkamer ook de intimiteit buiten de slaapkamer op!

4. Vriendschap

Hoe opwindend jullie seksleven ook is, naast de gedeelde passie is het minstens zo belangrijk dat jij en je partner gewoon dikke maatjes zijn. Het koesteren van een waardevolle vriendschap tussen jullie zorgt ervoor dat jullie je geborgen, veilig en vertrouwd bij elkaar gaan voelen. Onderneem samen activiteiten, deel ervaringen met elkaar, heb veel lol en vindt troost bij elkaar.

Wist je dat… vriendschap een van de beste beschermmiddelen is tegen negatieve gedachten en gevoelens over je partner? Zonder vriendschap dus geen houdbare relatie!

5. Ouderschap én partnerschap

De komst van kinderen is een behoorlijk ingrijpende verandering. Waar jullie eerst geliefden waren, komt daar ineens een nieuwe rol bij: ouder. Veel stellen verliezen door het ouderschap elkaar en hun relatie uit het oog, waardoor de rol van ‘geliefde’ of ‘partner’ op de achtergrond verdwijnt. Het is belangrijk om te blijven investeren in jullie relatie en dat betekent tijd voor elkaar nemen zonder bezig te zijn met de kinderen. In een druk schema zal dat vast veel van jullie vragen, en daarom is het lang niet zo gek om als ouders jullie dates of avonden van intimiteit te plannen.

Wat is volgens jou de belangrijkste bouwsteen voor een gezonde relatie? Deel je mening met ons hieronder in een comment!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Fijne seks is lang niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Veel dames krijgen wel eens te maken met pijn bij het vrijen of met een pijnlijke vagina. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Benieuwd hoe een pijnlijke vagina ontstaat en wat je kan doen? …
2.823 keer bekeken
3.214 keer bekeken

Geschreven door

Seks dient altijd lekker, fijn, spannend en next level te zijn. Althans, dat wordt door veel mensen vaak gedacht. Zodra het seksleven indut of de seks routinematig wordt, maken we ons zorgen en voelen we de nood de spanning terug te vinden aan de han…
3.214 keer bekeken