door seksuoloog Talitha

“Wat betekent het om aromantisch te zijn?”

8 oktober 2022

Beste Talitha, ik date sinds kort met een jongen die ik erg leuk vind. Ik begin echt gevoelens voor hem te krijgen en heb dit onlangs voorzichtig met hem gedeeld. Hij geeft daarentegen aan niet dezelfde gevoelens te ervaren. Hij denkt namelijk dat hij aromantisch is. Wel wil hij met mij blijven daten. Wat houdt dit precies in en hoe kan ik hier het beste mee omgaan?

– Max, 20 jaar

Beste Max,

Zoiets als aantrekking, oriëntatie of geaardheid kan voor de één heel duidelijk zijn, voor de ander ligt het mogelijk wat complexer. Je zou kunnen zeggen: zoveel mensen, zoveel wensen. En dat geldt dus ook voor verliefdheid, seksualiteit en oriëntatie. Hoewel de meeste mensen romantische gevoelens kunnen ervaren, zijn er ook mensen die dit niet voelen. Aromantisch zijn betekent kort gezegd dat je geen romantische aantrekking of verliefdheid voelt.

Romantische en seksuele aantrekking

Tot wie of wat we ons aangetrokken voelen verschilt per persoon. Zo zijn er ook diverse soorten van aantrekking. Zo heeft romantische aantrekking betrekking op voor wie je verliefde gevoelens voelt. Door wie die vlinders in je buik gaan fladderen. Seksuele aantrekking gaat meer over je seksuele oriëntatie: wie of wat windt jou seksueel op? Bij veel mensen vallen die romantische en seksuele aantrekking samen, maar dat geldt lang niet voor iedereen. Sommigen voelen zich romantisch aangetrokken tot bijvoorbeeld de ene sekse, maar kunnen zich seksueel aangetrokken voelen tot iets anders of personen van een verschillende sekse of gender. Daarnaast voelen sommigen geen seksuele aantrekking (aseksueel zijn) en/of romantische aantrekking. Dat laatste wordt aromantisch genoemd.

Aromantisch zijn

Als iemand doorgaans geen verliefde gevoelens ervaart, betekent dat nog niet dat die persoon geen (seksuele) relatie kan aangaan. Hoewel ze zelden tot geen romantische emoties ervaren, kunnen ze zich in een relatie wel op verschillende vlakken aan jou hechten, waardoor die relatie veel betekenis krijgt. Zo zijn aromantische personen ook niet per definitie aseksueel: ze kunnen wel degelijk genieten van intimiteit, affectie en seksuele gevoelens ervaren. Ook zijn er mensen die aromantisch zijn die genieten van typisch ‘romantische’ dingen, maar voelen daar mogelijk niets of juist iets anders bij dan ‘romantische’ personen.

“Hoewel aromantische mensen zelden tot geen romantische emoties ervaren, kunnen ze zich in een relatie wel op verschillende vlakken aan jou hechten.”

Wat het misschien wat lastig maakt, is dat iedereen het weer op een eigen, unieke manier kan ervaren. De ene aromantische persoon is de andere dus niet. Het is ook niet een ‘alles-of-niets’ principe: er zijn ook mensen die bijvoorbeeld demiromantisch zijn: zij kunnen eventueel romantische gevoelens hebben voor zeer specifieke mensen, bijvoorbeeld waar ze al een diepe emotionele connectie mee hebben.

Het hebben van een aromantische partner

Als partner kan dit best verwarrend of lastig te begrijpen zijn. Het is wel belangrijk om te beseffen dat de oriëntatie van je partner niets te maken heeft met jou als persoon: het ontbreken van zijn verliefde gevoelens is geen afwijzing of teken dat jij niet leuk genoeg wordt gevonden. Probeer dus open te staan voor zijn gevoelens en ervaring als aromantisch persoon. Wees nieuwsgierig naar hoe het voor hem is en probeer samen helder te krijgen wat dit betekent voor jullie relatie. Wat zijn zijn wensen en verwachtingen van een relatie? En hoe voel jij je daarbij? Ga nooit voorbij aan je eigen gevoelens en cijfer jezelf niet weg. Ongeacht je oriëntatie of geaardheid, het opbouwen van een (prille) relatie is vaak spannend en gaat soms gepaard met de nodige onzekerheid. Het is een zoektocht naar balans tussen wat jij en je partner voelen en hoe dat goed op elkaar aansluit. Verwacht niet direct teveel, want het kost tijd om hier samen in te groeien. Indien jullie merken niet op één lijn te kunnen komen, respecteer elkaar dan en overweeg of jullie samen of apart verder moeten.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

Reageer

Over Talitha

Talitha heeft na haar studie Psychologie zich verdiept in de seksuologie. Ze heeft met onderscheiding haar Master in de Seksuologie behaald aan de Katholieke Universiteit Leuven in België. "Seks is voor iedereen een uniek iets. Het ideaalbeeld in deze samenleving is dat seks altijd maar leuk en fijn moet zijn. Toch stuiten we op de nodige taboes en onbesproken problemen. Mijn streven is om van seks, en alles dat daar mee te maken heeft, een open onderwerp te maken, waarbij niets gek of beschamend is. Seks hoort immers bij het dagelijks leven."

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Bedankt voor jouw reactie! Deze wordt pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie.

[instagram – feed]

© 2023 EasyToys / EDC Retail B.V. – PrivacybeleidCookiebeleid