Shop de OUTLET voor speeltjes met hoge korting!

Help, mijn zaadlozing komt te snel. Wat kan ik doen?

20 april 2022,

geschreven door

Wanneer een man tijdens de seks (veel) sneller klaarkomt dan hij zou willen, kan dat voor veel onzekerheid zorgen. Wanneer spreek je eigenlijk van vroegtijdig klaarkomen, ook wel premature ejaculatie genoemd? En: wat kan je er tegen doen?

Allereerst is het goed om te weten wat we eigenlijk onder premature ejaculatie verstaan. We spreken hiervan als de man klaarkomt binnen een minuut na vaginale penetratie. Hoewel dit de officiële definitie is, kan het natuurlijk ook voorkomen dat een man snel klaarkomt bij manuele of orale seks. Kenmerkend is in ieder geval dat het bij vroegtijdig klaarkomen niet lukt om de zaadlozing te stoppen of te vertragen. Vaak brengt dit veel spanning, druk en onzekerheid teweeg, waardoor het lastiger wordt om van seks te genieten en sommige mensen seks zelfs helemaal gaan vermijden.

Wat is ‘normaal’?

Je zou het misschien niet zeggen, maar de gemiddelde tijd tot een zaadlozing tijdens penetratie is tussen de 5 en 6 minuten. Dat lijkt misschien weinig, maar geloof me, verhalen over vrijpartijen die uren of zelfs nachtenlang voortduren zijn vaak schromelijk overdreven. We leven helaas in een cultuur waarbinnen seks nog wel eens wordt geframed als een prestatie, waarbij ‘hoe langer, hoe beter’ het motto lijkt te zijn. Dit wordt nog versterkt door pornofilms waarin mannen eindeloos door lijken te kunnen gaan. Een beeld dat uiteraard ver afstaat van de realiteit in de gemiddelde slaapkamer. Het punt is: hoe lang of kort het duurt voordat je klaarkomt, hangt van heel veel factoren af. Van de duur van je relatie, de mate van opwinding, je mentale staat van zijn en je fysieke staat van zijn. Ook kan het per vrijpartij verschillen.

“Je zou het misschien niet zeggen, maar de gemiddelde tijd tot een zaadlozing tijdens penetratie is tussen de 5 en 6 minuten.”

Primair of secundair

Wanneer je zo snel klaarkomt dat het je verhindert om echt van seks te genieten, kan dit erg vervelend zijn. Mannen die er last van hebben, ervaren vroegtijdig klaarkomen vaak als een groot probleem. Het kan mannen doen twijfelen aan hun eigen mannelijkheid en vermogen om hun partner te bevredigen. Als het op vroegtijdige ejaculatie aankomt, zijn er verschillende vormen te onderscheiden: primaire en secundaire premature ejaculatie. Van primaire premature ejaculatie spreek je als een man eigenlijk al zo lang als hij zich kan herinneren snel klaarkwam. Het is dan vanaf het begin van de seksuele ontwikkeling al zo geweest.

Secundaire premature ejaculatie is iets dat zich in de loop der tijd ontwikkelt. Het kan dan dus zijn dat een man eerder nooit ergens last van had, maar dat gaandeweg het probleem van snel klaarkomen is ontstaan. Bijvoorbeeld doordat hij ooit een keer vroegtijdig is klaargekomen en hierdoor een soort faalangst heeft ontwikkeld, wat het probleem gaandeweg heeft versterkt. De secundaire vorm kan vaak bij een seksuoloog worden behandeld door dit negatieve gedrags- en gedachtenpatroon te doorbreken. Bij de primaire vorm moet worden nagegaan of misschien medische factoren meewegen.

Hoe komt het?

Over de precieze oorzaken van vroegtijdige zaadlozing is nog veel onduidelijk. Psychische factoren kunnen een rol spelen, zoals stress of relatieproblemen. Maar het kan ook een fysieke oorzaak hebben. Zo worden overgewicht, diabetes, infecties aan de prostaat, bepaalde medicatie en sommige schildklieraandoeningen in verband gebracht met erectiestoornissen en vroegtijdig klaarkomen. In mijn praktijk zie ik ook met regelmaat dat erectiestoornissen en vroegtijdig klaarkomen samengaan. Dat heeft ermee te maken dat een man met een erectiestoornis soms zoveel prestatiedruk ervaart tijdens de seks, dat als er eenmaal een erectie is, de stress uiteindelijk voor een vroegtijdige zaadlozing zorgt.

Grote impact

Wat de oorzaak ook is, vroegtijdig klaarkomen kan een grote impact hebben. Zo kan het een negatief effect hebben op een relatie. Zo kan een man zich steeds onzekerder en gestrester gaan voelen door dit probleem. En wanneer een man uit onzekerheid seks en intimiteit gaat vermijden, kan het weer tot gevolg hebben dat de partner zich daardoor afgewezen voelt. Ook bij vrijgezelle mannen heeft het vaak een grote impact. Sommigen van hen gaan seks of relaties maar liever helemaal uit de weg, uit angst om afgewezen of veroordeeld te worden. Dus, of je nou in een relatie zit of vrijgezel bent, het is altijd goed om hulp te zoeken als je last hebt van premature ejaculatie.

Zoek vooral hulp

Dus heb je hier last van? Aarzel vooral niet en stap naar de huisarts, zodat je allereerst kunt laten uitzoeken of er iets medisch aan de hand is. Als dat het geval is, kun je eventueel medicatie krijgen in combinatie met psycho-educatie over de mentale component. Is er geen fysieke oorzaak, kan kun je vaak bij een seksuoloog terecht voor een behandeling. Ook in dat geval kun je soms ter ondersteuning medicatie krijgen. Maar bij medicatie komen soms ook bijwerkingen kijken en het verschilt per persoon hoe men hierop reageert. Lijkt het erop dat er een psychische oorzaak is, dan is het vaak mijn advies om altijd te kijken of je het probleem bij de wortel aan kunt pakken, bijvoorbeeld door gesprekken met een seksuoloog, zodat je straks hopelijk ook zonder medicatie weer van seks kunt genieten zoals jij dat graag zou willen.

Praat erover met je partner

Tegen mannen voor wie vroegtijdig klaarkomen met schaamte omgeven is, wil ik graag zeggen: weet dat dit nergens voor nodig is. Het is een reactie van jouw lichaam, niet iets dat je zelf in de hand hebt. En het zegt niets over jouw mannelijkheid of kwaliteit als sekspartner. Gelukkig is het iets waar je met de juiste hulp vaak best iets aan kunt doen. Maar tot die tijd: praat er vooral over met je (bed)partner. Laat weten dat het iets is waar je mee worstelt. Geef aan dat je graag wat langer van de seks zou willen genieten, maar dat dit niet altijd lukt. Zoek samen speels naar manieren om het soms net wat langer te rekken. Maak het voor jezelf niet te zwaar als dat niet altijd lukt. Seks is veel meer dan penetratie en de duur zegt niets over het genot. Zoek naar manieren die wél werken voor jou. Door je op de ander te focussen. Of door verschillende rondes in te lassen. Wees creatief, wees aardig voor jezelf. Want ook als je wat sneller klaarkomt, kun je met elkaar volop genieten.

Succes!

Hulp nodig?

Worstel jij met vroegtijdig klaarkomen en zou je hier graag hulp voor willen? Wees gerust, een seksuoloog kan vaak heel goed helpen. Aarzel vooral niet om contact op te nemen met mij of met één van mijn collega’s. We helpen je graag.

Liefs, Eveline Stallaart, seksuoloog en psycholoog

3 reacties

  1. Je moet jezelf als man trainen in het uitstellen van het klaarkomen. Dat kun je zelf doen en ook met een vrouw samen oefenen. Ik kan 2 uur seks hebben met een vrouw zonder klaar te komen. Het is puur discipline (psychisch) en training (makes perfect). De allerbeste training om het klaarkomen uit te stellen is onbeschermde seks met een vruchtbare vrouw die eist dat je niet in haar klaarkomt omdat ze anders mogelijk zwanger wordt.

  2. Dit is nu precies het probleem wat al m’n hele leven speelt. Zo bang zijn dat ik het niet lang vol hou, dat het dan al gaat gebeuren. Shit. Ik weet, het zit tussen de oren, als ik wat wijntjes op heb, gaat het n stuk beter, maar komt de erektie niet ten goede. N dan kan ik niet, spontaan. n keer vrijen, want dan ben ik te opgewonden,

  3. tegen te vroeg klaargekomen kan.ik u wel een tip geven . Doe heel klein beetje verdoving zalf op de eikel . En dan een condoom aandoen . Doet echt wonderen . Zorgt er wel voor dat je goed je handen wast , want anders wordt de vagina ook verdoofd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

2.002 keer bekeken

Geschreven door

We pleiten te allen tijde voor seks waar alle betrokkenen in meestemmen. Toch gebeurt het regelmatig dat mensen met tegenzin vrijen, achteraf spijt hebben van de seks of er een negatieve ervaring aan overhouden. De grens tussen consensuele seks en gr…
2.002 keer bekeken