Ontdek Mount Clitoris met EasyToys HIER!

1.511 keer bekeken

Alles wat je moet weten over hiv en relaties met hiv

27 maart 2019,

geschreven door

Open en eerlijke communicatie is sowieso belangrijk in een relatie, maar vooral als het op hiv aankomt. Jij hebt hiv en je partner niet. Of net andersom. Een hiv-infectie kan behoorlijke druk leggen op je relatie. Maar hoe ga je eigenlijk om met dit retrovirus binnen je relatie? En wat is het precies?

H.I.V.
zelfst.naamw. | Uitspraak [haa-ie-vee]
Hiv of humaan immunodeficiëntievirus is een snel muterend retrovirus, verantwoordelijk voor aids.

Wat is hiv?

Hiv is een afkorting wat staat voor humaan immunodeficiëntievirus. De officiële schrijfstijl is H.I.V., maar tegenwoordig is hiv meer gangbaar. Hiv is een virus dat overdraagbaar is door o.a. seksueel contact, door middel van sperma-bloed en/of bloed-bloed contact. Naast bloed en sperma kan hiv ook overgedragen worden via voorvocht, vaginaal vocht en melk uit de borst van de moeder. Zodra één van deze benoemde stoffen geïnfecteerd is en in contact komt met jouw slijmvliezen en in jouw bloedbaan terecht komt, spreek je van een hiv-besmetting.

Hiv is een virus dat overdraagbaar is door o.a. seksueel contact.

Hiv is een virus dat is opgebouwd in fases en de laatste fase van een hiv-infectie noemen we aids (acquired immunodeficiency syndrome). Men spreekt pas van aids als je minder dan 200 CD4-cellen in je lichaam hebt. CD4-cellen zijn witte bloedcellen die een grote rol spelen bij de afweer van virussen en ziektes. De CD4-cellen geven de mate weer waarin je lichaam deze weerstand kan bieden. Een gezond persoon, zonder hiv, heeft ongeveer tussen de 500 en 1500 CD4-cellen.

Zolang er een bepaalde hoeveelheid van het virus meetbaar is in het bloed, bestaat er een risico dat het overdraagbaar is. Op dat moment spreek je van een hiv-overdracht. Een hiv-overdracht kun je voorkomen door tijdens het vrijen gebruik te maken van een condoom én genoeg glijmiddel. Zelfs als je allebei hiv-drager/positief bent en wel/niet medicijnen gebruikt is dit nog steeds belangrijk. Ook kan je PrEP gebruiken. Dit preventiemiddel kan dagelijks worden ingenomen om besmetting door een seropositief persoon te voorkomen.

condoom

Symptomen van een hiv-besmetting

Als je net hiv hebt

  • Griepverschijnselen
  • Koorts
  • Algeheel beroerd gevoel
  • Huiduitslag

Gevorderde hiv-infectie

  • Vermoeidheid
  • Gewichtsverlies
  • Koorts
  • Nachtelijk zweten
  • Diarree
  • Kortademigheid
  • Huiduitslag

Risico gelopen? Wat nu?

Een hiv-infectie kun je oplopen door onbeschermde (anale) seks, maar ook bijvoorbeeld als het condoom is gescheurd tijdens de seks. Zelfs als je het sperma van een seropositieve bedepartner in je mond hebt gekregen loop je een risico. Bij een verdenking is het verstandig om zo snel mogelijk te beginnen met een PEP-behandeling. Het is aangeraden om binnen 2 uur, uiterlijk binnen 72 uur, te starten met de behandeling. Hiervoor kun je terecht bij het GGD, eerste hulp of een hiv-behandelcentrum. Neem altijd je sekspartner mee naar een afspraak!

Wat is PEP?

Nee, het is geen partydrug. Het is een afkorting voor Post Expositie Profylaxe, oftewel het het voorkomen van infectie na blootstelling aan hiv. Een PEP-kuur is een behandeling van vier weken met hiv-medicijnen. PEP verkleint de kans dat het hiv-virus zich gaat nestelen in het lichaam. Daarmee word de kans op hiv aanzienlijk minder, maar een garantie van 100% is er niet!

Een hiv-infectie kun je oplopen door onbeschermde (anale) seks.

Een PEP-behandeling wordt volledig vergoed door je zorgverzekeraar als je in Nederland verzekerd bent. Het gaat overigens wel van je eigen risico af, zonder een zorgverzekering ben je ongeveer €1000 kwijt aan de kuur! De arts zal je van alle noodzakelijke informatie voorzien, zodat je de kuur goed doorloopt. Denk bij deze informatie aan; het consequent innemen van hiv-remmers, bijwerkingen etc.

De meest gestelde vragen over hiv

Wat is het verschil tussen hiv en aids?

Hiv is het virus. Aids is de laatste fase van het hivvirus en zonder behandeling is deze laatste fase meestal fataal.

Ben ik verplicht het te vertellen aan een arts?

Nee, maar het is wel verstandig!

Ben ik wettelijk verplicht het te vertellen aan mijn sekspartner?

In Nederland is het niet verplicht om dit te vertellen aan je sekspartner. Het is een persoonlijke afweging die je maakt, maar het is voor je sekspartner wel fijn om te weten.

Bestaat er een vaccin tegen hiv en aids?

Nee, de vele onderzoeken hebben tot op heden nog geen succes geboekt. Helaas sterven hierdoor jaarlijks nog zo’n 50 mensen in Nederland aan dit virus. In de meeste gevallen gaat het om mensen waarbij hiv in een erg laat stadium wordt geconstateerd.

Kun je hiv krijgen van orale seks?

Ja, indien je sperma, voorvocht of vaginaal vocht in je mond krijgt, loop je een risico op hiv. Dit risico is wel klein. Vaak raak je besmet met het virus als je beschadigingen of wondjes hebt in je mond en/of keel. Er bestaat geen risico bij bloedend tandvlees.

Waarom ligt er een taboe op hiv?

Openheid over dit onderwerp is nog steeds ver te zoeken. Men wil het niet altijd bespreken om verschillende redenen, maar de meest genoemde reden is angst. Of uit angst voor stigma. Het hiv-stigma is er al sinds de opkomst van deze ziekte en hierdoor worden mensen met hiv anders behandeld. Ook speelt schaamte een grote rol bij het geheimhouden van de ziekte.

Hiv & relaties

Hiv hoeft je relatie niet kapot te maken en het zou je ook niet moeten belemmeren om een nieuwe relatie te starten. Is het dan een spelbreker voor je seksleven? Nee hoor, dat hoeft niet zo te zijn. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om je seksleven leuk en gezond te houden! Het advies is wel om condooms te gebruiken tijdens de seks. Daarnaast is het van belang dat diegene met hiv trouw zijn hiv-behandeling inneemt. Indien je je extra wilt beschermen tegen hiv, kun je PrEP overwegen.

Vaste (monogame) relatie

Een vaste (monogame) relatie in de homoseksuele wereld is bijna een utopie, maar heb jij wel een vaste relatie? En heb jij of je partner hiv? Er is geen kans op een hiv-overdracht tussen jullie als het medicijn op de juiste manier wordt ingenomen. Sterker nog, er is helemaal geen kans van hiv-overdracht als de hoeveelheid hiv, voor minimaal zes maanden, in het bloed onmeetbaar is. Neem desnoods het medicijn tegelijkertijd met je partner in op hetzelfde tijdstip.

Er is geen kans op hiv-overdracht als het medicijn op de juiste manier wordt ingenomen.

Als één van jullie hiv heeft of allebei, het is alsnog verstandig om condooms te gebruiken bij alle seksuele handelingen. Het lichaam van je partner kan sterker reageren op het medicijn dan jouw eigen lichaam. Door het condoom gebruik maak je de kans op een nieuwe hiv-infectie aanzienlijk kleiner. Laat jullie altijd testen bij een gecertificeerde instantie op soa’s voordat er wordt overwogen om zonder condooms seks te hebben.

Open & losse relaties

Hebben jij en je partner niet alleen seks met elkaar en hebben jullie (meerdere) losse relaties? An sich is hier niks mis mee en het komt vaker voor dan je denkt. Openheid van zaken is ook in dit geval ontzettend belangrijk. Ook je fuckbuddies lopen een risico om hiv op te lopen via jou. Of jij via hen. Maak altijd afspraken over condoomgebruik om te voorkomen dat jullie soa’s oplopen en die verder te verspreiden.

Tevens lopen je eventuele ‘fuckbuddies’ ook een risico om hiv op te lopen.

Het testen op soa’s is tevens een onderwerp wat je zou moeten bespreken. Het advies is om je ieder half jaar te laten testen op soa’s. Probeer dit zeker aan te houden als je meerdere bedpartners hebt. Indien jij hiv-negatief bent kun je overwegen om PrEP te gebruiken om te voorkomen dat je hiv oploopt tijdens je seksuele escapades.

Onmeetbaar hiv-virus (viral load)

Een persoon met hiv die niet onder behandeling staat heeft duizenden tot miljoenen hiv-virusdeeltjes in iedere milliliter bloed. Dat is veel, hè? Door medicatie en hiv-remmers in te nemen breng je de hoeveelheid virusdeeltjes (viral load) terug naar een lager niveau. Op een gegeven moment zijn de virusdeeltjes per milliliter bloed dermate vermindert dat je spreekt van een onmeetbare of ondetecteerbare viral load. Dit betekent dat er minder dan 50 virusdeeltjes per milliliter bloed zijn.

Je afweersysteem herstelt zich langzaam. Als je minstens 6 maanden een ondetecteerbare viral load hebt, kun je hiv niet meer op andere mensen overdragen! Er is een mogelijkheid dat je viral load toch meetbaar is, maar onderdrukt wordt. Op dit moment geldt alsnog de n=n regel en kun je hiv niet overdragen. Viral load is ontzettend belangrijk als je hiv-positief bent. Om de viral load zo snel mogelijk omlaag te brengen is het advies om direct na de diagnose te starten met de hiv-behandeling. Bij een onmeetbare viral load wordt alsnog iedere 3 tot 6 maanden je bloed gecontroleerd.

Wil jij meer informaties over hiv, viral load, PEP of PrEP?
Bekijk dan de website van Soa Aids Nederland.

Heb jij hiv of heeft je partner hiv? Laat het ons weten in de reacties en vul je reactie aan met tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Wingman Condooms zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit het leven van seks-liefhebbers! Je hoort steeds vaker de commercials op de radio en je ziet steeds vaker advertenties voorbij komen. De meeste mensen zijn laaiend enthousiast over de Wing…
712 keer bekeken
13.559 keer bekeken

Geschreven door

Als je bekend bent met seksspeeltjes, zal het merk Satisfyer vast wel een belletje doen rinkelen. Het merk is bekend geworden door haar revolutionaire vibrators voor vrouwen, die de clitoris stimuleren door middel van luchtdrukgolven. Maar het assort…
13.559 keer bekeken