Black Friday is bij ons los! 🖤 Shop deals tot wel 69% korting

7.756 keer bekeken

De voor- en nadelen van een open relatie

4 augustus 2020,

geschreven door

“Dus jij hebt een partner, maar jullie mogen óók seks hebben met anderen?!” Voor sommige mensen klinkt dit als een droom, voor anderen als een nachtmerrie. Een open relatie zit, net zoals veel dingen in het leven, vol voor- en nadelen. Twijfel jij al een tijdje of het wat voor jou is? Na het lezen van dit artikel weet jij of een open relatie the way to go of een hell no is.

In dit artikel

Wat is een open relatie?

In een open relatie hebben jij en je partner samen besloten dat jullie ook (seksueel) contact mogen hebben met anderen. Jullie hebben hier, als het goed is duidelijke, afspraken over gemaakt. Mag het bijvoorbeeld zo vaak als je wil of slechts af en toe? Mag je dezelfde persoon vaker zien of is het een keer, niet weer? Een open relatie is voor elk koppel anders want iedereen geeft er zijn eigen aanvulling aan. Het belangrijkste is dat jullie er allebei achter staan en er hetzelfde over denken.

Voordelen van een open relatie

Onderzoeken over vreemdgaan zijn natuurlijk niet heel erg betrouwbaar, want niet elke cheater zal zijn daden toegeven. Maar dat vreemdgaan veel gebeurt, is een feit. En kijk maar eens in je omgeving, hoeveel verhalen heb jij wel niet gehoord over vreemdgaan? Het valt niet goed te praten, maar vreemdgaan lijkt nou eenmaal in onze natuur te liggen. Als je een open relatie hebt kan je dit “probleem” ontwijken. Want als jullie seks mógen hebben met anderen, hoef je niet meer vreemd te gaan en gebeurt alles op een gecontroleerde manier. Hieronder zetten we de voordelen van een open relatie voor je op een rijtje.

#1 Je hoeft lustgevoelens naar anderen niet te onderdrukken

Als jij in een relatie zit, betekent het niet dat je ineens totaal geen seksuele gevoelens meer kan hebben voor anderen. De eerste maanden ben je waarschijnlijk helemaal hotel de botel op je nieuwe lover maar zodra de nieuwigheid eraf is, zal je merken dat je weer gaat fantaseren en kijken naar anderen. Als je deze gevoelens moet onderdrukken, kan het ook een negatief effect hebben op je seksuele gevoelens naar je vaste partner toe. Als je toe kan geven aan je lusten en seks kan hebben met degene over wie je fantaseert, heeft dit juist een positief effect op je seksuele gevoelens naar je vaste partner. Raar, maar waar.

#2 Je kunt open en eerlijk zijn naar elkaar

Als jullie afgesproken hebben om open en eerlijk met elkaar te zijn, kan je een hele fijne band opbouwen met je partner omdat jullie alles kunnen delen. Als jullie willen kunnen jullie zelfs verhalen delen over de seks met een ander en dat kan ontzettend opwindend zijn!

“Verhalen delen over de seks met anderen kan zelfs heel opwindend zijn.”

#3 Respect

Als jij en je vaste partner andere seksuele voorkeuren hebben, kan een open relatie ook een uitkomst bieden. Misschien houd jij wel van hele ruwe seks, maar je partner absoluut niet. Zo kan je elkaars grenzen respecteren en jouw fantasieën werkelijkheid maken met een ander.

#4 Het houdt jullie relatie spannend

Sleur: een van de meest gevreesde woorden in elke relatie. Je kent het wel, je doet minder je best voor elkaar, de romantiek en spanning verdwijnen en jullie relatie belandt in een sleur. Door het hebben van een open relatie ervaar je meer spanning. Het is dan wel niet direct met je vaste partner, maar indirect zorgt deze energie ervoor dat het tussen jullie ook beter gaat. Als je partner ook anderen ziet wil jij er toch ook steeds goed uitzien voor je partner? En andersom geldt dit ook. Die “concurrentie” zorgt ervoor dat jullie allebei meer je best doen voor elkaar.

Nadelen van een open relatie

#1 Jaloezie en onzekerheid

Weten dat jouw partner seks heeft met anderen kan jou natuurlijk jaloers maken. Wat als anderen beter zijn in bed? Een beter lijf hebben? Grappiger zijn? Elke keer dat je partner weg gaat kan jij achterblijven met een knoop in je maag want wat als… Als jij jaloers aangelegd bent, is een open relatie waarschijnlijk niet zo geschikt.

“Jaloezie en een open relatie zijn geen goede match.”

#2 Onbegrip van omgeving

Er wordt door veel mensen nog raar gekeken naar open relaties en polyaomorie. Misschien zijn jij en je partner wel helemaal gelukkig in de relatie, maar kunnen jullie rekenen op weinig begrip van de omgeving. Als je het gevoel hebt dat familie en vrienden niet achter je relatie staan, kan dit logischerwijs een negatief effect hebben op jullie relatie.

#3 Gezondheidsrisico’s

Als jij in een monogame relatie zit, kunnen jullie na een soa test onveilige seks hebben er er vanuit gaan dat jullie geen risico’s lopen op geslachtsziekten. Maar als jullie ook seks mogen hebben met anderen is het risico op geslachtsziektes veel groter. Veel mensen vinden seks met een condoom een stuk minder fijn en daardoor wordt er niet altijd een condoom gebruikt. Daarnaast zijn er ook soa’s die zelfs zonder condoom overgedragen kunnen worden. Als jullie onveilige seks hebben met anderen is er veel meer risico op ziektes, dus daar moeten jullie duidelijke afspraken over maken.

Conclusie

Zoals je kan lezen zitten er dus hele fijne voordelen aan deze relatievorm, maar de nadelen zijn ook aanwezig. Het allerbelangrijkste is dat jij 100% achter je keuze staat voor de relatievorm. Doe het nooít voor je partner, want dan zal je er zelf niet gelukkig van worden.

Wij willen heel graag weten hoe jij denkt over een open relatie. Laat je het weten in een reactie?

3 Responses

  1. Ik zou graag een open relatie willen hebben. Mijn man ook wel maar is t er niet mee eens dat ik dan met andere mannen sex heb. Opzich ben ik mega nieuwsgierig naar vrouwen echter weet ik niet hoe in contact te komen met vrouwen die dit ook hebben. Word vervolgd dus..

  2. We hebben sinds een jaar of 7 een open relatie. Als we gaan daten doen we dat altijd in goed overleg met elkaar. We weten van elkaar waar we zijn en met wie. Sinds 2 jaar hebben we beide een vaste relatie naast onze eigen relatie. We geloven in polyamori. Het enige nadeel is dat de familie onze levenswijze niet zullen begrijpen dus moet het toch vaak nog stiekem, aangezien we niet willen dat de kinderen moeten liegen tegen familieleden over waar papa of mama is geweest het weekend en met wie. We zorgen altijd dat een van ons thuis is bij de kinderen als de ander weg gaat. Meestal gaan we 1 x in de maand 1 of 2 nachtjes weg en 1 x in de maand een etentje ofzo. Het draait dan niet alleen om sex. Maar gaan dan ook shoppen of naar een museum ofzo. Hopelijk komt er een moment dat we niet meer hoeven te liegen tegen de kinderen. Al weten ze al wel wat polyamori betekend.
    Het belangrijkste aan een open relatie is idd eerlijk en open tegen elkaar zijn. En er over blijven praten.

  3. Wij staan hier heel positief in, doen wel aan partnerruil enz. Echter is altijd voorwaarde dat we er allebei volledig achter staan en zullen we nooit iets doen zonder bijzijn van partner.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Jaloezie, de één heeft er meer last van dan de ander. Maar bijna iedereen heeft het wel eens gevoeld. En als het de kop opsteekt, kan jaloezie een heel sterke emotie zijn. Een beetje jaloezie is menselijk en kan dan ook geen kwaad binnen een relati…
2.950 keer bekeken