Shop de OUTLET voor speeltjes met hoge korting!

“Condoom gescheurd! Wat kan ik nu doen?”

8 mei 2021,

geschreven door

Beste Talitha, ik ben niet aan de pil en nu heb ik seks gehad met een jongen die ik heb leren kennen via Tinder. Alleen… we ontdekten een klein probleempje nadat hij in mij was klaargekomen: condoom gescheurd! Is dit heel erg? Ik wil niet zwanger worden en natuurlijk ook geen nare infecties. Wat kan ik doen om dit weer te voorkomen?

– Tanja, 18 jaar

Beste Tanja,

Wat vervelend dat tijdens de seks het condoom gescheurd is. Een ongelukje kan natuurlijk gebeuren: het condoom is nooit 100% betrouwbaar om jou te beschermen tegen soa’s of om een zwangerschap te voorkomen. Is een gescheurd condoom dan heel erg? Dat hangt van een aantal dingen af.

Wat als het condoom gescheurd is?

Wanneer je een condoom gebruikt tijdens het vrijen, is dat natuurlijk om een reden. Het condoom is bedoeld om een zwangerschap te voorkomen én het beschermt jou tegen eventuele seksueel overdraagbare infecties. Maar het condoom is nooit 100% betrouwbaar. Tijdens het gebruik van een condoom kan er wel eens wat mis gaan. Het vraagt dan ook om een juiste aanpak.

Wist je dat… bij bijna een kwart van de condoomgebruikers het condoom wel eens scheurt of afglijdt?

Risico op een soa

Wanneer een condoom gescheurd is, ben je niet meer volledig beschermd tegen soa’s. Zeker wanneer hij in jou is klaargekomen, loop je alsnog het risico om besmet te raken. Soa’s worden namelijk vooral overgedragen via sperma, vaginaal vocht en contact tussen de slijmvliezen.

Wil je zeker weten of je na het ongelukje met het condoom soa-vrij bent, dan kan je een soa-test laten doen. Het duurt wel even voordat een soa-test betrouwbaar is. Dat komt doordat iedere soort soa een eigen incubatietijd heeft. Chlamydia en Gonorroe hebben een incubatietijd van 10 dagen. Hiv en syfilis kunnen betrouwbaar getest worden vanaf 4 weken na het onveilig vrijen. Voor herpes geldt dat klachten dikwijls tussen de 1 en 3 weken ontstaan. Genitale wratten ontstaan gemiddeld 3 maanden na het contact. Herpes en genitale wratten kunnen door jouw huisarts worden vastgesteld.

Het voorkomen van een zwangerschap

Een gescheurd condoom beschermt jou ook niet meer volledig tegen een (ongewenste) zwangerschap. De kans is aannemelijk dat het vrijgekomen sperma zijn weg richting jouw eileiders weet te vinden. Of dit leidt tot een zwangerschap, hangt af van jouw menstruele cyclus. Rond de eisprong is de kans op een bevruchting het grootst. Om een bevruchting te voorkomen, kan je de noodpil nemen. Beter gekend als de morning-after pil.

Wist je dat… de morning after pil géén abortuspil is? Het voorkomt enkel een eventuele bevruchting.

Kies je ervoor om de morning after pil te nemen, let dan op een aantal dingen:

  • De noodpil is niet 100% betrouwbaar. Het is het meest betrouwbaar wanneer het binnen 12-24 uur na onbeschermd contact wordt ingenomen. De morning-after pil heeft een minder betrouwbare werking indien jouw eisprong reeds heeft plaatsgevonden.
  • De meeste soorten noodpillen kunnen tot maximaal 72 uur nadien worden ingenomen. Een enkeling kan tot 120 uur na onbeschermd contact worden ingenomen.
  • Houd er rekening mee dat een morning after pil bijwerkingen kan hebben, zoals misselijkheid, vermoeidheid en tussentijds bloedverlies. Raadpleeg goed de bijsluiter.
  • Het doorbreken van je menstruatie kan die maand vertraagd zijn.
  • Je kan te allen tijde van jouw menstruele cyclus de morning after pil slikken.
  • De morning after pil is géén anticonceptiemethode. Kies dus een juiste methode wanneer je weer seks gaat hebben.

Zó voorkom je een gescheurd condoom

Om te voorkomen dat zoiets weer gebeurt, kan je op een aantal dingen letten.

  • Check voor het gebruik van het condoom altijd de verpakking. Een condoom waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken, scheurt sneller dan een condoom die nog houdbaar is.
  • Let op de maat van het condoom. Een te strakke condoom is kwetsbaarder voor scheurtjes dan een condoom die niet te los en niet te straks zit.
  • Bewaar condooms altijd op een droge en koele plek. Frictie, warmte en licht vergroten de kans op schade aan het condoom. Het is geen goed idee om een condoom langer dan een maand in je portemonnee te bewaren. Vermijd ook zoveel mogelijk het bewaren van een condoom in je broekzak.
  • Wanneer je glijmiddel gebruikt, is de kans op scheurtjes minder groot, doordat er minder weerstand zal zijn tijdens het penetreren.

Let op! Latex condooms reageren niet goed op glijmiddel op oliebasis. Kies dan liever voor een glijmiddel op water- of siliconenbasis.

  • Zorg voor voldoende ruimte in het topje. Dat wil zeggen: de condoom aan de top tussen duim en wijsvinger houden tijdens het afrollen.
  • Gebruik een condoom nooit vaker dan 1 keer. Doe een nieuwe condoom om wanneer je langer dan 15-30 minuten seks hebt.
  • Er zijn condooms verkrijgbaar die extra veilig zijn vanwege de een dikkere of speciale structuur.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

2 reacties

  1. Hoevaak mag een morning after-pil ingenomen worden? Ik heb vorige maand namelijk zeker wel 3-4 keer gebruikt.

    Hartelijk dank voor de moeite.

    1. Hoi Merve,
      het is niet schadelijk om in korte tijd vaak de noodpil te nemen. Het is echter niet de bedoeling om de noodpil als anticonceptie te gebruiken. Gebruik je een anticonceptiemethode tijdens het vrijen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

52.000 keer bekeken

Geschreven door

Soms kan het voorkomen dat je even wat minder zin in seks hebt. We spreken dan van een verminderd libido. Een verminderde zin in seks kan af en toe voorkomen, maar wordt vervelend wanneer je er regelmatig mee te maken hebt. Zowel voor jou, als voor j…
52.000 keer bekeken