Ontdek Mount Clitoris met EasyToys HIER!

De morning-after pil: risico’s en gemak

18 augustus 2020,

geschreven door

Jullie hebben een leuke avond samen gehad en willen eigenlijk de date nog een spetterend uiteinde geven. If you know what I mean. Maar jullie hebben beide geen condoom ter beschikking en van een ander anticonceptiemiddel is geen sprake. Dan haal je toch gewoon een morning-after pil? 

Herkenbaar? Helaas in veel gevallen wel. Het gemak waarmee een morning-after pil (hierna genoemd MAP) wordt genomen is niet geheel terecht. Deze pil brengt namelijk een aantal risico’s met zich mee. Wij leggen je in dit artikel uit wat de risico’s zijn en waarom je het volgende keer zonder anticonceptiemiddel misschien toch bij orale seks moet houden.

Verkrijgbaarheid van de MAP

De verkrijgbaarheid van de MAP werkt ook mee als het gaat om gebruiksgemak van dit nood-anticonceptiemiddel. De noodpil is namelijk enorm makkelijk te verkrijgen. Vroeger was deze alleen te verkrijgen op recept van de huisarts, maar tegenwoordig zijn ze naast de fysieke drogisten, ook online te verkrijgen. Omdat het verkrijgen van de pil geheel anoniem mogelijk is, is het dus veel makkelijker om deze te kopen.

“Het gemak waarmee een morning-after pil wordt genomen is niet geheel terecht.”

Werking van de MAP

Wanneer je voor de eerste keer de morning-afterpil gebruikt is het logisch dat je geen idee hebt hoe deze precies werkt. De pil stelt de eisprong uit. Als je de eisprong al hebt gehad, heeft de noodpil geen effect. Voorbeeld: heb je je eisprong op zaterdagochtend gehad en heb je op zaterdagmiddag onveilige seks gehad? Dan heeft de morning-afterpil weinig tot geen nut…

De risico’s van de MAP

First things first: de morning-after pil wordt niet voor niets ook wel de noodpil genoemd. Neem deze dus alleen in geval van nood en niet omdat je even geen condoom bij je had of gewoon even zin had in spannende seks zonder voorbehoedsmiddel. Naast dat de MAP je niet beschermt tegen SOA’s en minder betrouwbaar is dan andere voorbehoedsmiddelen, heeft de hoeveelheid ’troep’ in de noodpil een groot effect op je lichaam en hormoonhuishouding. De hoeveelheid hormonen in de MAP kunnen je namelijk misselijkheid, hoofdpijn, gevoelige borsten en kleine bloedingen opleveren.

Verschillende soorten

Er zijn twee verschillende soorten noodpillen. Dit zijn de Norlevo en ellaOne. NorLevo bevat het hormoon levonorgestrel (LNG) als belangrijkste bestandsdeel. Bij ellaOne is dat ulipristalacetaat (UPA). Dit laatste bestandsdeel is geen hormoon, maar een middel dat werkt op je hormoonsysteem. De ellaOne heeft dus vaak ook iets meer bijwerkingen. De MAP moet zo snel mogelijk ingenomen worden, maar de NorLevo is nog effectief tot 72 uur (drie dagen) na de onbeschermde seks. Bij ellaOne is dit vijf dagen.

Feit! Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 5 tienermeiden in Amerika weleens de morning-after pil heeft geslikt, een groot verschil met tien jaar terug, toen was het slechts op 1 op 12.

De MAP in het kort


Heb jij een vraag over de morning-after pil of een onderwerp wat je graag in de blog terug wilt zien? Laat het ons weten in de comments!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

3.186 keer bekeken

Geschreven door

Met de We-Connect app bedien je jouw favoriete We-Vibe speeltje vanaf je smartphone of tablet. Wat de app extra leuk maakt is dat je partner ook verbinding met jouw seksspeeltje kan maken, zelfs wanneer je liefje zich aan de andere kant van de wereld…
3.186 keer bekeken