Ontdek Mount Clitoris met EasyToys HIER!

De vaginale ring als anticonceptie uitgelegd!

24 juli 2019,

geschreven door

Steeds meer dames stappen af van dé pil en lijken op zoek te gaan naar andere manieren van anticonceptie. De vaginale ring, die het meest bekend is onder de naam NuvaRing, is een van de meest gebruikte alternatieven op de pil. De werking van de ring is vergelijkbaar met die van de combinatiepil, maar het gebruik ervan is toch echt anders. Voor sommige dames dé perfecte manier om een zwangerschap te voorkomen. Lees in dit artikel alles dat je moet weten over deze anticonceptie ring!

Wat is een vaginale ring?

De vaginale ring is een zachte, flexibele ring, die je maandelijks vaginaal inbrengt. Daar kan hij drie weken lang zitten en geeft plaatselijk de hormonen etonogestrel (kunstmatige samenstelling van progesteron) en ethinylestradriol (kunstmatige samenstelling van oestrogeen) af.

“De vaginale ring is een flexibele ring voor inwendig gebruik, die gedurende drie weken lang hormonen afgeeft, om een zwangerschap te voorkomen.”

Deze hormonen-combinatie zorgt ervoor dat de baarmoeder niet ontvankelijk wordt voor zaadcellen, het voorkomt het optreden van een eisprong en het voorkomt innesteling bij een mogelijke bevruchting. De werking ervan is vergelijkbaar met die van de combinatiepil, met een tevens vergelijkbare betrouwbaarheid. De ring is bekend onder de namen:

  • NuvaRing
  • Ornibel
  • Perlinring
  • Nillho
  • Circlet
  • Gestigenring
  • etogongestrel/ethinylestradiol

Hoe gebruik je de anticonceptie ring?

Je kan de ring zelf inbrengen, door de ring plat te knijpen met je duim en wijsvinger. Je brengt hem zover mogelijk in, tot je de ring niet meer voelt zitten. Eigenlijk vergelijkbaar met het inbrengen van een tampon! Vervolgens laat je de ring drie weken lang zitten. Na deze weken haal je de ring uit de vagina, op ongeveer hetzelfde tijdstip als waarop je hem drie weken daarvoor hebt ingebracht. Dan volgt een stopweek van 7 dagen. In deze stopweek kan een bloeding optreden.

Wist je dat… je de ring buiten de stopweek om, maximaal 3 uur uit de vagina kan halen? Bijvoorbeeld als je zonder ring wil vrijen.

Tijdens de stopweek kan je prima zonder verdere voorbehoedsmiddelen vrijen. Je lichaam heeft dan in de voorgaande weken voldoende hormonen binnen gekregen om een zwangerschap te voorkomen. Het is dan wel noodzakelijk om na maximaal 7 dagen stopweek weer te beginnen met een nieuwe ring. Wil je een keer je menstruatie uitstellen? Dan kan je na drie weken direct een nieuwe ring inbrengen. Dit wordt ook wel ‘doorringen’ genoemd.

Wil je voor het eerst starten met de anticonceptie ring? Breng de ring dan op de eerste dag van je menstruatie in. Je bent dan direct beschermd! Breng je hem op een ander moment in, dan is het belangrijk om de eerste 7 dagen een condoom te gebruiken.

Voordelen van de vaginale ring

  • Blijft drie weken zitten
  • Je hoeft niet dagelijks aan je anticonceptie te denken
  • Kan maximaal 3 uur achter elkaar worden uitgebracht buiten de stopweek (bijvoorbeeld als je gaat vrijen)
  • Regelmatige menstruatie die je zelf kan bepalen (al dan niet ‘doorringen’)
  • Minder heftige en pijnlijke bloedingen
  • Onmiddellijk vruchtbaar na het stoppen met de ring

Nadelen en mogelijke bijwerkingen

  • Beschermt niet tegen soa’s
  • Sint-Janskruid en sommige geneesmiddelen kunnen de werking doen verminderen
  • Kan mogelijk gevoeld worden tijdens het vrijen
  • Kans op bijwerkingen, zoals tussentijdse bloedingen, hoofdpijn, misselijkheid, gespannen borsten of stemmingswisselingen.
  • Niet te gebruiken als je borstvoeding geeft.

Tips bij het gebruik van de NuvaRing

Houdbaarheid en temperatuur

Houd er rekening mee dat de vaginale ring een houdbaarheidsdatum heeft. In één doosje zitten drie ringen, goed voor drie maanden. De maximale houdbaarheidsdatum daarvan is vier maanden. Een ring ouder dan vieren maanden heeft een verminderde betrouwbaarheid.

“Bewaar de vaginale ring op een donkere, droge plek met een constante temperatuur. De ring is maximaal vier maanden houdbaar.”

Daarnaast is het goed om de ring op een donkere, droge plaats te bewaren, bijvoorbeeld in een (nacht)kastje. Zorg ook voor een constante temperatuur. Dat wil zeggen: niet te koud en niet te warm. Te warme of koude temperaturen hebben namelijk een negatieve impact op de werking van de hormonen. Houd hier dus rekening mee tijdens het reizen of bij oplopende temperaturen in de zomer.

De vaginale ring en seksspeeltjes

Indien je gebruik wil maken van siliconen seksspeeltjes, is het verstandig om de ring tijdelijk uit de vagina te halen. Dit kan voor maximaal drie uur. De siliconen kunnen de hormoonafgifte van de ring verstoren, met een mogelijke verminderde werking tot gevolg.

Heb jij al ervaring met de vaginale ring? Of overweeg je om deze te gaan gebruiken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

291 keer bekeken

Geschreven door

De afwas is niet gedaan, er wordt iets van gezegd en de bom ontploft. Knallende ruzie. Niet-gemeende woorden worden uitgewisseld en er is een vrij grote kans dat je je na de tijd vreselijk voelt. Het maakt niet uit of het iets kleins of iets groots i…
291 keer bekeken