door seksuoloog Talitha

“Kan je zwanger worden tijdens de menstruatie?”

13 maart 2021

Beste Talitha, sinds kort heb ik een vriend en we hebben seks. We gebruiken alleen condooms, maar als ik rond en tijdens mijn menstruatie zit, doen we het zonder. Ik dacht namelijk dat dat wel kon. Nu heb ik gehoord dat je toch zwanger kan worden als je seks hebt tijdens de menstruatie. Klopt dat?

– Christel, 19 jaar

Beste Christel,

Om veilig te vrijen, zonder risico te lopen op een zwangerschap, is het verstandig om altijd een anticonceptiemethode te gebruiken. Goed dat jij en je vriend condooms gebruiken! Ik begrijp dat jij je afvraagt of het ook mogelijk is om zwanger te worden als je onbeschermd seks hebt tijdens de menstruatie. Ik zal jou daarom zo goed mogelijk antwoord geven.

Zwanger worden tijdens menstruatie

Hoewel de kans op een bevruchting bij onbeschermde seks tijdens de menstruatie erg klein is, is het wel mogelijk om dan zwanger te worden. Dat klinkt misschien een beetje raar, want velen denken dat vrouwen alleen vruchtbaar zijn rond de eisprong. Maar wat veel mensen niet weten, is dat de daadwerkelijke vruchtbare periode van vrouwen vaak langer is dan gedacht. Om daar meer inzicht in te geven, zal ik uitleggen hoe de menstruele cyclus van vrouwen eruit ziet.

Wist je dat… veel dames geen ‘perfecte’ cyclus van 28 dagen hebben of zelfs onregelmatig menstrueren?

De menstruele cyclus

Om te bepalen wanneer je vruchtbaar bent, is het belangrijk een goede kennis te hebben van je eigen menstruele cyclus. Voor sommige vrouwen is dat erg lastig, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een onregelmatige cyclus. Deze uitleg is dan ook vooral een leidraad voor vrouwen die een regelmatige cyclus hebben van 28 dagen.

Wanneer ben je vruchtbaar?

Een belangrijk punt tijdens de cyclus is de eisprong. Deze treedt in de meeste gevallen 14 dagen vóór het doorbreken van je menstruatie op. Een rijpe eicel kan tot 24 uur ná de eisprong nog bevrucht raken. Maar dat niet alleen: zaadcellen hebben de mogelijkheid om gemiddeld 3 dagen lang nog te blijven leven in de baarmoeder (hoewel, er zijn gevallen bekend van tot wel 7 dagen!). Dat betekent dat je al voorzichtig moet zijn nog voordat jouw ovulatie heeft plaatsgevonden.

Wat als je geen regelmatige cyclus hebt? Dan is het sowieso niet verstandig om onbeschermd te vrijen, wanneer je (nog) geen kinderwens hebt. Er zijn wel trucjes om te controleren wanneer jij je eisprong hebt, als je besluit om op een natuurlijke manier aan bescherming te doen.

Waarom je dus voorzichtig moet zijn tijdens je menstruatie

De kans op een bevruchting tijdens de menstruatie is erg klein, maar niet 0,0. Dat komt omdat niet iedere vrouw een perfect regelmatige cyclus heeft. Verschillende factoren kunnen van invloed zijn op de duur van de cyclus, zoals stress, medicatiegebruik, reizen en ziekte.Het is daarom moeilijk in te schatten wanneer de eisprong dan plaatsvindt. In sommige gevallen kan dat dus al kort na jouw menstruatie zijn! In dat geval heb je een verhoogde kans op een zwangerschap tijdens de menstruatie.

Mijn advies

Welke soort anticonceptie jij het liefst kiest en gebruikt, is natuurlijk helemaal aan jou. Momenteel gebruiken jij en je vriend condoom, behalve tijdens jouw menstruatie. Bedenk dat de kans op een eventuele zwangerschap nooit helemaal 0,0 is. Wil je liever op een natuurlijke manier blijven vrijen met je vriend? Dan is het een goed idee jouw eigen cyclus onder de loep te nemen, zodat je inzicht krijgt in jouw vruchtbare periode.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

Reageer

Over Talitha

Talitha heeft na haar studie Psychologie zich verdiept in de seksuologie. Ze heeft met onderscheiding haar Master in de Seksuologie behaald aan de Katholieke Universiteit Leuven in België. "Seks is voor iedereen een uniek iets. Het ideaalbeeld in deze samenleving is dat seks altijd maar leuk en fijn moet zijn. Toch stuiten we op de nodige taboes en onbesproken problemen. Mijn streven is om van seks, en alles dat daar mee te maken heeft, een open onderwerp te maken, waarbij niets gek of beschamend is. Seks hoort immers bij het dagelijks leven."

Gerelateerde berichten

8 reacties op "Kan je zwanger worden tijdens de menstruatie?"

 • Ik heb onveilige seks gehad tijdens me menstruatie maar ik zit nu gewoon weer aan de pil 2 weken alweer maar ik ben nu weer een beetje ongesteld maar wat betekent dat?

  • Hoi Anoniem,

   Tijdens de stopweek, wanneer je een bloeding hebt, kan het geen kwaad om onbeschermd seks te hebben (indien het gaat om het voorkomen van een zwangerschap), als je gewoon na 7 dagen stopweek weer bent begonnen met een nieuwe strip.
   Een tussentijdse bloeding (een bloeding buiten de stopweek), kan voorkomen en is in veruit de meeste gevallen onschuldig.
   Indien je vaker tussentijdse bloedingen hebt, kan het verstandig zijn om je huisarts te raadplegen. Mogelijk komen die bloedingen door de kunstmatige hormonen die in de pil zitten.
   Een andere optie is dat het kan wijzen op een soa. De pil beschermt jou namelijk niet tegen soa’s. Om dat uit te sluiten is het mogelijk om je te laten testen.

 • Ik heb onveilige seks gehad tijdens me menstruatie maar was de laatste 2 dagen en heb de volgende ochtend aan de pil begonnen (was mijn eerste dag dat ik begon ) is de kans dat ik zwanger kan raken .?

 • Hey, ik heb seks gehad tijdens men menstruatie, we deden het met een condoom maar die is gescheurd en mijn vriend is klaargekomen in mij en 5 minuten later ben ik direct aan mijn nieuwe strip begonnen van de pil. Is er nog kans dat ik zwanger geraak dan?

  • Beste Anoniem,

   Zolang jouw stopweek niet langer dan 7 dagen is, ben je in principe beschermd tegen ongewenste zwangerschap. Je kunt dan ook tijdens de stopweek zonder condoom vrijen.

 • Hallo mijn vriendin heeft een hormoon spiraal en ze is meestal week ongesteld soms iets langer en soms iets korter . We hebben dan meerder keer onveilig seks in de periode dat ze ongesteld is ! Kan dat en is dat veilig ?

  • Beste Anoniem,

   Een hormoonspiraal is gedurende de tijd dat het in de baarmoeder kan blijven zitten (meestal rond 5 jaar), een zeer betrouwbare manier van anticonceptie. Ook wanneer je vriendin een bloeding heeft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Bedankt voor jouw reactie! Deze wordt pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie.

[instagram – feed]

© 2023 EasyToys / EDC Retail B.V. – PrivacybeleidCookiebeleid