Beste Talitha, hoewel ik mijzelf als een heteroseksuele man beschouw, kan ik niet langer ontkennen dat ik me soms ook wel eens meer vrouw dan man voel. Ik weet niet zo goed hoe ik hier mee om moet gaan, of dit wel normaal is en wat ik hiermee zou moeten doen. Het gevoel geeft me onrust en doet me twijfelen aan mijzelf, mijn relatie met mijn vriendin en mijn seksleven. Wat kan ik doen?
– Joep, 23 jaar
Beste Joep,
Veel mensen zien het man- en vrouw-zijn of voelen nog steeds als een binair stelsel: iemand is of man, of vrouw. Maar tussen deze twee dimensies schuilt nog een heel gebied. We bevinden ons wat dit betreft op het terrein van geslacht en gender, iets dat eigenlijk helemaal niet zo tweedimensionaal is als veel mensen voorheen dachten.
Geslacht en gender
Al tijdens de zwangerschap wordt vastgesteld wat jouw biologische geslacht is. Aan de hand van jouw uiterlijke kenmerken wordt je al vanaf de geboorte beschouwt als jongetje of meisje. In de loop der jaren ontwikkelt je lichaam volgens mannelijke of vrouwelijke wijze. Maar naast de uiterlijke kenmerken, heb je ook interne geslachtsorganen die mannelijk, vrouwelijk of intersekse kunnen zijn. Vaak duiden alle kenmerken op één type geslacht, maar hier bestaan ook allerlei variaties in. Zo komt het voor dat er mensen zijn met mannelijke uiterlijke kenmerken, maar ‘vanbinnen’ biologisch gezien vrouw zijn.
Wist je dat… jouw gender en geslacht nog helemaal niets zeggen over op wie je valt (seksuele oriëntatie)?
Dit zegt enkel nog iets over het biologische geslacht. Naast de geslachtskenmerken speelt ‘gender’ een belangrijke rol bij hoe we ons voelen: man, vrouw, beiden, geen van beiden of van alles ertussen in. Meestal past jouw genderidentiteit bij jouw biologische geslacht. Maar soms komt dit niet (altijd) overeen. Mensen die zich niet niet thuis voelen in het mannelijke of vrouwelijke lichaam waar ze mee worden geboren, worden meestal met een overkoepelende term transgender genoemd.
Transgender, non-binair of genderfluïde
De wereld van transgenders is breed en het kan complex zijn om te begrijpen wat het precies inhoudt. Laten we ervan uitgaan dat ieder mens uniek is. Voor sommigen is hun man- of vrouw-zijn een vast gegeven en komt het overeen met hun biologische geslacht. Dit wordt ook wel cisgender genoemd. Anderen ervaren duidelijk een discrepantie tussen hun gender en hun geslacht. Voor weer anderen geldt dat dit erg variabel kan zijn. Sommigen voelen zich beiden geslachten, anderen geen van beiden. Non-binair wil zeggen dat jij je niet per se mannelijk of vrouwelijk voelt. Maar ook dit hoeft niet vast te liggen: het kan per dag of per periode in je leven verschillen. Dit wordt ook wel genderfluïde genoemd. Het helpt om gender als een spectrum te zien, met ‘man’ en ‘vrouw’ aan beide uitersten. Iedereen neemt een plek in op dit spectrum, en deze plek kan erg dynamisch zijn. Met andere worden: je kunt je vrij verplaatsen op het spectrum.
“Zie gender als een soort spectrum, met ‘man’ en ‘vrouw’ aan beide uitersten. Iedereen staat ergens op dit spectrum en jouw plek hoeft niet vast op het spectrum te staan.”
Je soms meer vrouw dan man voelen
Wanneer jij je soms meer vrouw dan man voelt, kan jij jezelf mogelijk genderfluïde noemen. Onthoud dat jouw gender of biologische geslacht niets zegt over je seksuele oriëntatie of geaardheid. Ook gaat het er uiteindelijk om hoe jij jezelf wil identificeren. Zie jezelf als iemand waar jij je goed bij voelt, als iemand die jij zelf kan accepteren. Of dat nou mannelijk is, met soms een vrouwelijke kant, transgender, genderfluïde, non-binair of van alles ertussenin: je bent wie je bent en jezelf accepteren is de sleutel tot geluk.
Wil jij meer weten over transgender, non-binair zijn, genderqueer of genderfluïde? Bekijk dan eens de websites van transgendervereniging T-Nederland, Transvisie of Iedereen is Anders.
Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.