Shop de OUTLET voor speeltjes met hoge korting!

Seksuoloog Talitha

Vraag ’t onze seksuoloog – Q&A Verzamelblog #5

27 januari 2024,

geschreven door

Voorheen kon je rechtstreeks contact opnemen met mij voor al jouw vragen rondom seksualiteit. Deze vragen beantwoordde ik dan met aandacht, persoonsgericht. Ook was iedere week een ingezonden vraag het onderwerp van mijn Q&A, gegoten in een blogartikel. Dat is nu veranderd.

Je kunt nog steeds al jouw vragen insturen via dit contactformulier. Eens per maand zal ik alle vragen, voorzien van antwoord, bundelen in een verzamelblog. Uiteraard zal dit anoniem verwerkt worden. Vandaag voor jou gebundeld: Vraag ’t onze seksuoloog – Q&A verzamelblog #4.

De vragen in dit blogartikel

Q&A - Verzamelblog #5

1. "Ik voel als transman druk tijdens de seks waardoor ik vroegtijdig stop en niet klaarkom. Wat kan ik doen?"

– Niels, 26 jaar 


Het is begrijpelijk dat dit voor jou als transman een zorg is, en het is goed dat je hierover vragen
stelt. Seksuele ervaringen en het comfort tijdens seks kunnen variëren voor individuen, en het is belangrijk om te onthouden dat iedereen zijn eigen tempo heeft en verschillende dingen prettig vindt. Het kan voor een transpersoon een hele nieuwe ontdekkingsreis zijn om de juiste manier van seks en intimiteit te vinden, waar jij je als persoon prettig, comfortabel en zelfzeker bij voelt.

Zorg er eerst voor dat jij van jezelf weet wat je fijn vindt tijdens de seks en communiceer dat ook naar je (bed)partner. Bespreek je gevoelens en zorgen met hen. Samenwerken om een comfortabele en ondersteunende omgeving te creëren, kan helpen bij het verminderen van eventuele druk. Experimenteer tijdens het vrijen met verschillende technieken, standjes en stimulaties om te ontdekken wat voor jou wel en niet werkt. Wees je daarbij altijd bewust van je eigen lichaam: voel je je ontspannen genoeg? Hoe zit het met je ademhaling? Pas eventueel ademhalingsoefeningen, zoals ‘box breathing’, toe, om de spanning te verminderen. Tot slot: onthoud dat seksuele activiteit en orgasme niet het enige doel van intimiteit zijn. Het is belangrijk om de ervaring te waarderen en te genieten van het samenzijn met je partner.

“Het kan voor een transpersoon een hele nieuwe ontdekkingsreis zijn om de juiste manier van seks en intimiteit te vinden, waar jij je als persoon prettig, comfortabel en zelfverzekerd bij voelt. Neem daar de tijd en ruimte voor.”

2. "Hoe komt het dat mijn penis naar binnen trekt bij een erectie en wat kan ik ertegen doen?"

– Marc, 59 jaar


Het naar binnen trekken van de penis tijdens een erectie wordt ook wel retraheren genoemd en kan verschillende oorzaken hebben:

  • Het is normaal dat er enige variatie is in de anatomie en fysiologie van de penis. Sommige mannen hebben van nature een penis die bij een erectie meer terugtrekt dan bij anderen;
  • In sommige gevallen kan een kort toompje (frenulum) het terugtrekken van de penis veroorzaken. Bij hevige hinder kan een chirurgische ingreep uitkomst bieden;
  • Bij de ziekte van Peyronie ontstaat door littekenweefselvorming een kromstand van de penis, waardoor de penis kan gaan retraheren. Ook hierbij geldt: bij serieuze hinder is medisch ingrijpen noodzakelijk;
  • Psychologische factoren zoals angst of stress kunnen invloed hebben op de erectie. Indien dit het geval is, investeer dan in goede selfcare, ontspanningsoefeningen, mindfulness en een open communicatie met je partner.

3. "Ik blokkeer als mijn vriend in mij wil klaarkomen. Ik heb een verleden met seksueel trauma. Hoe los ik dit op?"

– Arlette, 57 jaar


Blokkeren tijdens intimiteit of specifieke momenten tijdens de seks kan goed gerelateerd te zijn aan een of meerdere seksueel trauma’s uit het verleden. Het is goed mogelijk dat dergelijke trauma’s nog te veel negatieve emoties en spanning in het hier-en-nu oproepen, zeker in kwetsbare en intieme situaties zoals (penetrerende) seks. Soms ben je hier niet altijd bewust van, maar reageert je lichaam. Het trauma zorgt namelijk nog steeds voor een continue vecht-, vlucht- of bevriesreactie om jou te beschermen tegen potentieel gevaar, ook al bevind jij je in een fijne en comfortabele setting. Zo’n trauma-reactie is dus disfunctioneel en dient eerst begrepen te worden.

Mijn advies is om je te laten doorverwijzen zijn naar een psycholoog of traumatherapeut die bevoegd is om EMDR (Eye Movement Desensitisation and Reprocessing) toe te kunnen passen. Met deze behandelmethode kunnen trauma’s op een juiste manier verwerkt worden, zodat het in het heden geen negatieve gevoelens, reacties of spanningen meer oproept. 

“Trauma zorgt voor een continue vecht-, vlucht-, of bevriesreactie om jou te berschermen tegen potentieel gevaar. Soms ben je hier mentaal niet van bewust, maar reageert je lichaam automatisch.”

4. Hoe vertel ik mijn vriendin dat ik pegging wil ontdekken?

– Boris, 24 jaar


Pegging is het fenomeen waarbij een man anale penetratie ontvangt door diens vrouwelijke partner door middel van een voorbindpenis. Steeds meer koppels lijken zich te interesseren in pegging of experimenteren ermee. Het kan dus voor heterokoppels een spannende en vernieuwende prikkel zijn voor het seksleven. 

Ondanks dat steeds meer mensen hier bekend mee zijn en dit spannend (lijken te) vinden, rust er nog steeds wat taboe op anale seks. En dan met name anale seks waarbij de (heteroseksuele) man ontvangt. Desalniettemin kan anale stimulatie voor mannen – ongeacht geaardheid – leiden tot een intens seksueel plezier, doordat de prostaat wordt gestimuleerd. De prostaat is een gevoelige spot en ligt in een gebied vol zenuwuiteinden dat onder andere de erectie en het orgasme reguleren. Door het op die manier uit te leggen aan je vriendin, kan het voor jullie beiden een makkelijke instap zijn. Leg gewoon uit wat jou er spannend aan lijkt en waarom je denkt dat dit voor jullie een prikkelende ervaring kan zijn. 

5. "Kan ik siliconen glijmiddel gebruiken in combinatie met een penisplug/dilator?"

– Mart, 36 jaar


Over het algemeen kan je prima siliconen glijmiddel gebruiken in combinatie met een penisplug of dilator. Zorg er echter wel voor dat het glijmiddel dat je gebruikt compatibel is met het materiaal waarvan je plug of dilator is gemaakt. Indien je speeltje gemaakt is van siliconen materiaal, dien je echter het gebruik van siliconen glijmiddel te vermijden. Siliconen op siliconen kunnen tot een reactie leiden waardoor het oppervlak van je speeltje beschadigd kan raken. Kies in zo’n geval voor het gebruik van glijmiddel op waterbasis.

6. "Wat zijn de best werkende lustopwekkende middelen voor vrouwen?"

– Natascha, 28 jaar


Over het algemeen is de lustopwekkende eigenschap van sommige voedingsproducten niet altijd bewezen. Afhankelijk van de reden waarom je als vrouw de lust wil opwekken, kan je verschillende dingen doen. Sommige vrouwen hebben eerst fysieke stimulatie nodig om ook mentaal in the mood te komen. Indien je als vrouw langdurig het gevoel hebt een verminderd libido te hebben, kan dit wijzen op een onderliggende verstoorde hormoonbalans. Hormonale disbalans is een complex iets en zit voor iedere vrouw weer anders en uniek in elkaar. De oplossing is daarom meer persoonsgericht, al zijn er wel universele tips die je kunnen helpen en tevens een positieve invloed hebben op jouw seksueel functioneren:

  • Reduceer zoveel mogelijk stress door selfcare hoog in het vaandel te hebben;
  • Zorg voor een goede nachtrust;
  • Kies de juiste voeding: vermijd alcohol, bewerkt voedsel en snelle/geraffineerde suikers. Voeg juist meer gezonde vetten en eiwitten toe aan je dieet;
  • Neem eventueel medicatiegebruik – waaronder hormonale anticonceptie – onder de loep. Dergelijke medicatie kan invloed hebben op jouw hormoonhuishouding en libido;
  • Vermijd zoveel mogelijk pesticiden, chemicaliën of andere toxische stoffen in je voeding, cosmetica of producten die je gebruikt;
  • Verdiep je in suppletie als hoog gedoseerde omega-3 (visolie, hoog in EPA en DHA); magnesium, macapoeder, ashwaganda, monnikspeper, vitex agnus castus of shatavari. Raadpleeg hierbij een arts of orthomoleculair therapeut die hier gespecialiseerd in is.

7. "Hoe kan een vrouw haar orgasme uitstellen?"

– Stella, 35 jaar


Niet alleen mannen, maar ook vrouwen kunnen vroegtijdig klaarkomen of – beter gezegd – eerder klaarkomen dan gewenst wordt. Maar ook voor vrouwen zijn er tips en tricks om ervoor te zorgen dat het orgasme wordt uitgesteld. Het is daarbij eerst van belang dan je als vrouw kan aanvoelen wanneer je hoogtepunt nadert en wanneer je jouw point of no return bereikt: het moment waarop je het orgasme met geen mogelijkheid meer kan tegenhouden. Om hier bewust van te worden, is bewustwording van de spanning die op je bekkenbodemspieren staat van belang. Het orgasme is lichamelijk gezien namelijk niets minder dat de ontlading van een hoog opgelopen spanning op deze spiergroep. De druk moet als het ware van de ketel. 

Echter heb jij zelf enige controle over de mate van deze spanning. Door je bekkenbodemspieren aan te spannen (bijvoorbeeld door te doen alsof je jouw plas wil ophouden), neemt de bloedtoevoer en spanning toe. Het tegenovergestelde kan je ook bereiken door te ontspannen: druk dan als het ware je bekkenbodemspieren weer naar ‘buiten’. Dit voel je ook als je moet kuchen of hoesten. De spanning neemt dan wat af. Tijdens de seksuele opwinding kan je hiermee spelen: voel je dat jouw orgasme nadert? Druk dan je bekken naar buiten en probeer ontspanning te creëren. 

8. "Is prostaatmassage toegestaan bij mannen ouder dan 60 jaar?"

– Diederik, 62 jaar


Het is zeker toegestaan om als man van 60 jaar of ouder aan prostaatmassages te doen. Het stimuleren van de prostaat kan zelfs verschillende gezondheidsvoordelen hebben en bepaalde prostaatgerelateerde ongemakken doen verlichten. Daarnaast kan bij de juiste stimulatie en comfort een prostaatmassage een man van intens seksueel genot voorzien. Indien je twijfels hebt over de veiligheid van prostaatmassage of bij het stimuleren van de prostaat als je prostaatproblemen ervaart, raadpleeg dan eerst je arts.

9. "Het lukt mij amper om een erectie te krijgen. Wat kan mij helpen?"

– Michel, 63 jaar


Als je moeite hebt met het krijgen van een erectie, zijn er verschillende mogelijke oorzaken. Deze kunnen zowel fysiek als psychologisch zijn, al komt het naarmate een man ouder wordt wat vaker voor. Lichamelijk gezien kan een erectieprobleem duiden op een onderliggend gezondheidsprobleem, zoals een hart-of vaatziekte, diabetes of hormonale oorzaken. Zoals gezegd: dit laatste komt vaker voor naarmate de leeftijd oploopt, daar mannen vanaf ongeveer hun veertigste merkbaar minder testosteron aanmaken en daardoor mogelijk veranderingen op seksueel vlak kunnen ondervinden. Ook medicatiegebruik kan invloed hebben op de werking van jouw erectie. Naast fysieke oorzaken spelen psychologische of leefstijl-gerelateerde factoren een grote rol bij erectieproblemen. Angst, stress, somberheid, burnout of het ervaren van een depressie kunnen allemaal van invloed zijn. Ook een ongezonde leefstijl, gebruik van alcohol, roken, fastfood of het veel nuttigen van bewerkt voedsel, weinig beweging en/of een slechte nachtrust kunnen ervoor zorgen dat jouw seksueel functioneren wat wordt belemmerd. 

Onderzoek dus eerst wat voor jou mogelijk relevante factoren zijn en bespreek eventueel met je huisarts wat je hier aan kan doen. Een doorverwijzing naar een medisch specialist, psycholoog of seksuoloog kan baat hebben. Investeer in een gezonde leefstijl en zorg goed voor jezelf om je lichaam en geest de juiste rust en ontspanning te geven. Maak eventueel gebruik van een penispomp, al dan niet in combinatie met een penisring.

Heb jij een vraag over seksualiteit die je graag aan mij wil stellen? Vul dan dit contactformulier in en wie weet beantwoord ik jouw vraag in een volgend Q&A-artikel op ons online magazine. Uiteraard is dit anoniem.
Wegens privacyredenen zijn de namen in dit artikel aangepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Koud. Guur. Vroeg donker. Dikke truien aan. In vergelijking met de hoopvolle lente en zwoele zomer, staat de winter nou niet meteen bekend als de meest sexy tijd van het jaar. Toch is er een goede reden om juist in de winter wat extra aandacht aan je…
1.005 keer bekeken