Ontdek Mount Clitoris met EasyToys HIER!

6.745 keer bekeken

Is non-monogamie de nieuwe relatiestandaard?

1 januari 2020,

geschreven door

Onze huidige wereld lijkt te zijn ingericht op monogame relaties. Alles wat daar (een beetje) buiten valt, wordt soms door mensen nog met een scheef oog en gefronste wenkbrauwen aangekeken. Maar (ethische) non-monogamie wint de afgelopen jaren juist enorm aan terrein. Kan non-monogamie daardoor de nieuwe definitie van trouw-zijn worden?

Wat is non-monogamie?

Non-monogamie is het hebben van meerdere (seksuele) relaties. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat hiervoor twee manieren zijn: eentje waar er geen afspraken gemaakt zijn met de ander (bijvoorbeeld bij vreemdgaan of een buitenechtelijke relatie) en eentje waar er wel afspraken gemaakt zijn met de ander (bijvoorbeeld bij een open relatie of swingen).

“Ethische non-monogamie betekent je wel afspraken hebt gemaakt met de ander over meerdere (seksuele) relaties”

Vormen van non-monogamie

Hoewel er wel een eenduidige definitie van non-monogamie is, bestaan er veel verschillende vormen van non-monogamie. We hebben de meest voorkomende vormen voor je opgesomd:

  • Vreemdgaan: het hebben van een (seksueel) contact of een (seksuele) relatie met een ander dan de vaste partner, zonder dat die hiervoor toestemming heeft gegeven.
  • Buitenechtelijke relatie: een situatie waar iemand een liefdesverhouding aangaat met iemand anders dan de echtgenoot, meestal in het geheim.
  • Open relatie/open huwelijk: een relatie/huwelijk waarbij de partners elkaar toestaan ook seks met anderen te hebben.
  • Promiscuïteit: het hebben van verschillende, wisselende, seksuele contacten met meerdere personen.
  • Swingen: vergelijkbaar met open relaties, maar uitgevoerd als een georganiseerde sociale activiteit.
  • Polyamorie: een levenswijze waarin men open staat voor het hebben van meer dan één liefdesrelatie tegelijk, waarbij ruimte is voor seksualiteit, op de voorwaarde dat dit gebeurt in openheid en eerlijkheid.
  • Polyfideliteit: betrokken personen hebben meerdere partners, maar delen liefde en seksualiteit exclusief met elkaar.

Uiteraard zijn er nog veel vormen van non-monogamie. Franklin Veaux van More Than Two heeft geprobeerd om alle verschillende vormen in kaart te brengen:

Non-monogamie

Opkomst van non-monogamie

Non-monogamie lijkt tegenwoordig meer uit de taboe-sfeer te komen. Tot aan de jaren 60 was het traditionele plaatje van een man en een vrouw in gezinsverband die exclusief zijn en die ’tot de dood hen scheidt’ bij elkaar bleven de norm. Maar de jongere generaties plaatsen steeds meer hun bedenkingen bij het concept ‘monogamie’.

De oorzaak van relatiebreuken of scheidingen is veelal het ontrouw zijn van één van de partners. De vraag rijst dan ook of monogamie nog wel de standaard in onze samenleving moet zijn of dat monogamie een steeds moeilijker na te komen belofte is aan elkaar?

“De oorzaak van relatiebreuken of scheidingen is veelal het ontrouw zijn van één van de partners”

En bestaat monogamie eigenlijk wel? Mensen lijken vaker vreemd te gaan, de scheidingscijfers zijn de laatste jaren gestegen en thema’s als polyamorie en open relaties worden steeds meer bespreekbaar. Ook worden stellen in een relatie/huwelijk nieuwsgieriger naar het verschijnsel swingen.

Cijfers non-monogamie

Ook uit onderzoek van Pluk de Liefde, een online magazine over polyamorie en open relaties, blijkt dat polyamorie een stijgende trend is. Iets meer dan 20% van de mensen tussen 18 en 65 jaar heeft ooit een (ethische) non-monogame relatie gehad. Zo’n 3,3% heeft op het moment van de enquête (2017) een non-monogame relatie, wat neerkomt op circa 350.000 Nederlanders met een non-monogame relatie.

Op Netflix verscheen zo’n drie jaar geleden You Me Her, een comedyserie over Jack en Emma. Dit stel huurt een callgirl in omdat hun seksleven wel een opkikkertje kan gebruiken. Maar dan blijken ze beide verliefd te worden op Izzy en ontdekken ze de wereld van polyamoreuze relaties.

De nieuwe definitie van trouw-zijn?

Vooropgesteld: het is aan jou en jouw partner(s) hoe jullie de relatie inrichten. Monogamie is simpelweg niet voor ieder stel werkbaar. Het roept ook de vraag op of non-monogamie niet de nieuwe standaard voor relaties moet worden. En of het wellicht zo ver gaat dat het de nieuwe definitie van trouw-zijn betekent.

“Monogamie is simpelweg niet voor ieder stel werkbaar.”

Esther Perel schreef het boek Liefde in Verhouding over ontrouw en kwam met de volgende definitie van non-monogamie: wanneer beide partners evenveel stem hebben in de beslissing om hun onvervulde verlangens elders te laten bevredigen en waarbij partners expliciet de seksuele en emotionele grenzen van hun relatie afspreken.

Wanneer je dus samen met je partner afspraken maakt over jullie relatie en jullie je daar ook aan houden, dan bestaat ontrouw, vreemdgaan of affaires niet meer (en zijn jullie dus eigenlijk weer monogaam bezig 😉 )! Volgens een onderzoek blijkt ook dat eerlijke non-monogame relaties net zo gezond en bevredigend zijn als monogame.

Het draait vooral – en in iedere relatie – om werkbare afspraken met elkaar te maken waar jullie je beide goed bij voelen.

Tips voor ethische non-monogamie

Non-monogamie mét afspraken is eigenlijk een open relatie. Hierbij enkele tips voor een relatie/huwelijk waarbij de partners elkaar toestaan ook seks met anderen te hebben:

  1. Bedenk wat jullie drijfveer is en verwoord dit op een positieve manier naar elkaar. Zoals: “Ik kom niets tekort en ben erg gelukkig met jou. Ik houd van jou. Toch merk dat ik behoefte heb aan aandacht van anderen.”
  2. Maak duidelijk dat jullie van elkaar houden en dat er geen reden is om aan deze liefde te twijfelen.
  3. Stel duidelijke grenzen op. Bespreek dus samen wat jullie wel en niet toestaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een seksuele of emotionele band met iemand anders, veiligheid (soa’s), het wel of niet vertellen aan de vaste partner en eenmalig of herhaaldelijk contact.
  4. Koester het wederzijds vertrouwen in elkaar. Een open relatie kan enkel slagen als jullie een diep vertrouwen in elkaar en jullie liefde hebben.
  5. Probeer het eerst eens uit! Spring dus niet direct in de diepte. Jullie kunnen op deze manier uittesten of een vrije relatie echt iets voor jullie is.
  6. Luister altijd naar wat je gevoel zegt. Het kan voorkomen dat jaloezie toch de kop op steekt. Bespreek dit samen en bekijk wat jullie nodig hebben om gelukkig te blijven in jullie open relatie.
  7. Weet wat de consequenties zijn wanneer je de relatie open gooit. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je minder aandacht gaat krijgen van je partner. Sla daarom zeker tip 5 niet over en probeer dus eerst een vrije relatie voor een tijdje uit.

Werkt volgens jou een non-monogame relatie beter dan een monogame? Of zit je zelf in een non-monogame relatie? Deel je mening er ervaring met ons!

3 reacties

  1. Mijn vrouw en ik zijn 8 jaar geleden tijdelijk uit elkaar geweest. Maar we zijn nu alweer 7 jaar gelukkig samen met onze 3 kids. Na veel gesprekken kwamen wij er achter dat we beide behoeftes hadden om soms met een ander seks te hebben. Zo hebben wij inmiddels al meerdere keren een parenclub bezocht. Het is niet zo dat wij maandelijks met een ander in bed belanden, maar alleen al dat de mogelijkheid er is doet ons goed. Zo heeft mijn vrouw ook een keer seks gehad met een goede vriend en ik heb daar totaal geen problemen mee. Voor ons werkt een open relatie gewoon perfect en ons eigen seks leven geeft dit ook een boost.

    1. Mijn vrouw en ik hebben een goed huwelijk dat al 19 jaar stand houd en we willen dit zo houden…
      In november van 2019 kwam mijn vrouw met het voorstel een open huwelijk te hebben en ik heb haar dit gegund en in december hebben we samen een trip ondernomen met haar huidige minnaar, heb het er bij momenten nog altijd moeilijk mee, ook omdat ik ook al enkele maanden op dating sites op zoek ben en steeds op valse profielen uitkom…
      Onze onderlinge relatie heeft wel een boost gekregen
      Geeft iemand tips hoe ik dit volledig overkom en waar ik een geschikte tweede liefde kan vinden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

1.409 keer bekeken

Geschreven door

Je kent het wel. Die enorme crush die je wel eens hebt op mensen die compleet onbereikbaar zijn. Zoals die ene acteur uit Amerika, je baas die gelukkig getrouwd is, jouw droomvrouw die op vrouwen valt – en jij bent een man. Het lijkt haast of we onbe…
1.409 keer bekeken