NIEUW: Kama Sutra Pocket! De lekkerste standjes voor thuis en onderweg 🔥

1.418 keer bekeken

Kun je vreemdgaan in een Polyamoreuze relatie?

14 november 2019,

geschreven door

Het hebben van wisselende contacten en meerdere liefdes klinkt misschien wel leuk. Het lijkt vanaf een afstandje soms ook wel alsof alles mogelijk is binnen een polyamoreuze relatie, maar dat is niet zo. Een poly-relatie is gebaseerd op duidelijke afspraken en steekt net zo in elkaar als een monogame relatie, maar dan met meerdere contacten.

Je vraagt je dan misschien af of het begrip ‘vreemdgaan‘ dan wel bestaat binnen een polyamoreuze relatie. Het antwoord hierop is eigenlijk vrij simpel, want ook in een polyamoreuze relatie kun je vreemdgaan! Als je denkt dat een polyamoreuze relatie alleen maar om seks draait, dan heb je het mis. Het heeft alles te maken met de afspraken die je binnen deze relatie maakt.

Wat is Polyamorie?

Heel letterlijk betekent het: meervoudige liefde. Oftewel meerdere liefdesverhoudingen. Het is meer dan alleen maar een vrij seksleven, want het is een leven waarin de communicatie en duidelijke (persoonlijke) afspraken onwijs belangrijk zijn. Maar ook de gesprekken over grenzen, behoeftes en onzekerheden komen hier bij kijken.

“Als je denkt dat een polyamoreuze relatie alleen maar om seks draait, dan heb je het mis.”

Je moet een polyamoreuze relatie dan ook niet zien als een omslachtige manier van vreemdgaan. Hetzelfde geldt voor het bespreken van de verlangens van en jegens elkaar, je partner kan bijvoorbeeld nog steeds je vaste partner zijn voor bepaalde (seksuele) handelingen.

Bestaat vreemdgaan dan wel?

Zeker! Het is ontzettend moeilijk om te weten hoeveel mensen er precies vreemdgaan in een niet-monogame relatie. En of je partner daadwerkelijk vreemdgaat. Maar het bestaat en het gebeurt ook echt. De relationele afspraken mogen dan misschien wel anders zijn, maar er zijn alsnog regels. Het breken van deze regels kunnen op hun beurt ook weer pijnlijke gevolgen hebben.

Zulke regels en kaders die een polyamoreuze relatie in stand houden verschillen per relatie. Soms spreken stellen af dat ze bepaalde (seksuele) handelingen niet uitvoeren bij iemand anders. Of dat ze maar met één persoon uitstapjes maken. Uiteraard kunnen deze regels op ten duur veranderen en bij nieuwe partners maak je vanzelfsprekend nieuwe afspraken.

“Hoeveel mensen er precies vreemdgaan binnen een polyamoreuze relatie is niet bekend.”

Bij een monogame relatie linkt men vreemdgaan aan een daad, zoals seks of zoenen met een ander. Binnen een polyamoreuze relatie gaat het vaak over het schaden van de vertrouwensband. Het gaat niet om de seks of om enige vorm van jaloezie, maar om de leugens en vertrouwensbreuk.

Veilige seks

Zeker in een niet-monogame relatie is veilige seks uiterst belangrijk. Gebruik daarom te allen tijde voorbehoedsmiddelen zoals condooms of beflapjes. Denk hierbij ook aan het gebruik van glijmiddelen! Dit voorkomt niet direct een soa, maar draagt wel bij aan kansvermindering.

Iedereen kan jaloers zijn

Jaloezie is ingebakken in onze monogame normen. Veel mensen zullen niet ontkennen dat er enige vorm van jaloezie aanwezig is. Bij mensen in een poly-relatie is dat toch even anders. Zij kunnen jaloezie voelen, maar zullen hier op een andere manier mee omgaan. Zo draait het bij polyamoureuze contacten vooral om elkaar genot, geluk en intimiteit te gunnen. Ook als ze dat bij iemand anders is. Op die manier kunnen meerdere contacten of liefdes een plek krijgen.

“Polyamoristen kunnen jaloezie voelen, maar zullen hier wellicht op een andere manier mee omgaan.”

Respect, vertrouwen en communicatie

Dat meerdere contacten hebben is toegestaan, betekent niet dat vreemdgaan wordt getolereerd. Wederzijds respect, vertrouwen en open communicatie zijn dan ook van essentieel belang. Indien er wel sprake is van vreemdgaan, dan lijken polyamoristen hier anders mee om te gaan dan mensen in een monogame relatie. Zo betekent vreemdgaan in poly-relaties vaak niet direct het einde van de relatie en wordt er eerder voor gekozen om het gesprek aan te gaan en het vertrouwen terug proberen te krijgen.
Zou jij een polyamoreuze relatie kunnen starten met iemand?

2 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

4.694 keer bekeken

Geschreven door

Maak jij je zorgen dat je partner vreemdgaat? Dan is het belangrijk om erachter te komen of je vermoedens voortkomen uit angst of intuïtie. Daar zit namelijk een belangrijk verschil in. Je intuïtie kan je in sommige gevallen redden van hartverscheu…
4.694 keer bekeken