Vrijwel iedereen heeft er wel eens last van: genitale jeuk. Vrouwen hebben hier doorgaans vaker last van dan mannen, waarbij vooral de vagina kan jeuken. De jeuk kan na de seks plaatsvinden, maar ook buiten de intieme bedrijven door. De oorzaken van jeuk na de seks zijn divers en afhankelijk van de oorzaak zijn er verschillende oplossingen te bedenken.
Wat is genitale jeuk?
Genitale jeuk is een zeer veelvoorkomend verschijnsel waarbij mensen, meestal vrouwen, jeuk tijdens of na het vrijen ervaren. In veel gevallen is de jeuk slechts van korte duur en onschuldig van aard. Zo kan het bijvoorbeeld vooral voorkomen vlak na het scheren van de schaamstreek. Maar soms kan de jeuk aanhouden of keert treedt de jeuk na de seks telkens weer op. Het kriebelen is bij vrouwen vaak voelbaar op of rond de schaamlippen en aan het begin of in de vagina. Mannen ervaren doorgaans jeuk rondom de eikel of de schaamstreek. Ook kunnen mensen rond of in de anus jeuk ervaren.
Oorzaken van jeuk na de seks
Er zijn verschillende oorzaken te bedenken waar jeuk na de seks vandaan komt. Vaak is deze relatief onschuldig van aard, al is het altijd verstandig om vaginale of genitale jeuk serieus te nemen.
1. Verstoorde pH-waarde
Veruit de meest voorkomende oorzaak van jeuk na het vrijen is een verstoring van de pH-waarde van de vagina. De vagina heeft van nature een zuur klimaat met een gemiddelde pH-waarde van rond de 4. Verschillende goede bacteriën zorgen ervoor dat deze zuurtegraad behouden blijft. Een verstoring van de bacteriën kan er vervolgens voor zorgen dat de pH-waarde verandert, doordat ‘slechte’ bacteriën meer kans krijgen actief te worden. Dit kan vervolgens vervelende gevolgen hebben.
Wist je dat… de vagina wassen met zeep, het dragen van te strakke of synthetisch ondergoed, stress of het gebruik van medicatie/hormonale anticonceptie de pH-waarde van de vagina kan verstoren?
Vaginale infecties
Een van die gevolgen is het optreden van een vaginale schimmelinfectie. Bijna iedere jonge meid of vrouw heeft wel eens te maken gehad met een schimmelinfectie, doorgaans veroorzaakt door de candida albicans schimmel. De vagina kan dan opzwellen, is rood van kleur, jeukt en er kan sprake zijn van overvloedige, vlokkerige afscheiding. Een andere vaginale infectie dat kan ontstaat is bacteriële vaginose, waarbij de Gardnerella bacterie de overhand krijgt. Dit leidt tot genitale jeuk, waterige, grijswitte afscheiding en een typische, onaangename ‘visachtige’ geur. Vaak zijn de klachten na seksueel contact heftiger aanwezig.
2. Het hebben van een soa
Jeuk na de seks kan ook een teken zijn van een soa, opgelopen na onbeschermd seksueel contact. Chlamydia en gonorroe zijn een van de meest voorkomende soa’s. Veel mensen ervaren bij deze aandoeningen weinig tot geen klachten. Soms kan er sprake zijn van jeuk in of rondom de anus. Jeuk ten gevolge van een soa komt vaker voor bij soa’s als herpes, trichomonas, schurft, schaamluis en genitale wratten.
“Het delen van handdoeken en bedlinnen kan schurft of schaamluis overdragen. Ook het dragen van een condoom biedt geen 100% bescherming tegen herpes of genitale wratten.”
Houd er rekening mee dat een condoom niet altijd 100% bescherming biedt tegen soa’s als herpes en genitale wratten. De blaasjes of wratjes kunnen namelijk ook op de genitale delen zitten die niet met een condoom worden afgeschermd. Schurft en schaamluis zijn eveneens aandoeningen die ook buiten seksueel contact kunnen worden opgelopen. Het delen van handdoeken of bedlinnen kan de mijten of luizen doen overdragen.
Heb je seksueel contact gehad zonder bescherming en ervaar je klachten? Dan is het verstandig om een afspraak te maken voor het maken van een soatest. Dit kan bij de GGD of bij jouw huisarts. Ook kan jouw huisarts tijdens een consult onderzoeken of er sprake is van herpes of genitale wratten.
3. Vaginale droogte
Wederom een veel voorkomend verschijnsel bij vrouwen is vaginale droogte. Hoewel de vagina van nature vocht aanmaakt en tijdens seksuele opwinding vochtiger wordt, kan er soms sprake zijn van droogte. Penetratie kan dan stroef en pijnlijk voelen, met huidirritatie, wondjes en jeuk tot gevolg. Het is daarom altijd verstandig om pas tot penetratie over te gaan tot je volledig opgewonden en vochtig genoeg bent. Een uitgebreid voorspel kan helpen om de tijd hiervoor te nemen.
Wist je dat… huidaandoeningen als psoriasis, eczeem en lichen sclerosis tot huidirritatie en jeuk bij de schaamstreek kunnen leiden?
De mate van lubricatie van de vagina wordt trouwens ook beïnvloed door veranderingen in de hormoonspiegel. Vrouwen zijn rond hun ovulatie vaak wat vochtiger. Dames in de overgang ervaren juist vaker vaginale droogte en een meer kwetsbare vaginawand. Juist voor deze vrouwen geldt dat ze de tijd zullen moeten nemen om hun optimale opwinding te bereiken. Indien noodzakelijk kan glijmiddel als hulpmiddel gebruikt worden om het vrijen en de penetratie prettig en comfortabel te maken.
4. Allergische reactie
Tot slot kan jeuk na de seks een teken zijn van een allergische reactie, bijvoorbeeld op het gebruikte glijmiddel. In sommige gevallen zijn mensen gevoelig voor het latex-materiaal van condooms. Zij zullen dan baat hebben bij het gebruik van latexvrije condooms. In zeldzame gevallen kan er tevens sprake zijn van een allergische reactie op het sperma van de mannelijke partner. Deze mensen reageren niet goed op een bepaald eiwit dat voorkomt in het zaad van de man. Wanneer dit eiwit in contact komt met de huid, ontstaan klachten die binnen een half uur na het vrijen optreden. De klachten verdwijnen na enkele uren spontaan. Niet alleen vrouwen kunnen allergisch reageren op het sperma van hun partner, ook bij mannen kan een sperma-allergie voorkomen.
Heb jij wel eens jeuk na seksueel contact gehad? Of in het algemeen last gehad van genitale jeuk?