Op hiv rust nog altijd bijzonder veel taboe. Toch kan je tegenwoordig met de juiste medicatie een prima leven leiden tot op latere leeftijd. Uiteraard vraagt hiv, aids en sero-positiviteit een hoop voorlichting en informatie. Zo ook hoe je een fijn seksleven kan hebben in het geval van hiv. Lees in dit blog alles ove PrEP, een preventiemiddel dat te gebruiken is bij hiv.
Het taboe dat op hiv rust
Hoewel het aantal nieuwe besmettingen steeds verder daalt, raken jaarlijks naar schatting zo’n 800 Nederlanders nog besmet met hiv. Twee derde daarvan zijn mannen die seks hebben met mannen (MSM). Ook zullen er Nederlanders zijn die (nog) niet weten dat ze seropositief zijn (geïnfecteerd met hiv).
Helaas rust er nog altijd veel taboe op seropositiviteit, hiv en aids. Toch is een normaal leven, waarin je prima een bejaarde leeftijd kan bereiken, mogelijk met hiv. Een fijn seksleven hoort daar ook bij. Zo kan onder andere het preventiemiddel PrEP worden ingezet.
Wat is PrEP?
PrEP is een preventiemiddel dat staat voor Pre-Expositie Profylaxe. In dit middel zitten hiv-remmers verwerkt, die jou kunnen beschermen tegen de overdracht van het hiv-virus. Het kan dus worden voorgeschreven aan mensen die een verhoogd risico lopen op een hiv-besmetting. Pre-Expositie Profylaxe beschermt jou echter niet tegen andere soa’s.
“PrEP is een preventiemiddel om te voorkomen dat je geïnfecteerd raakt met het hiv-virus. Het beschermt jou niet tegen andere soa’s”
Voor wie is PrEP bedoeld?
PrEP is geschikt voor iedereen die een verhoogd risico loopt op een hiv-infectie. Denk hierbij aan MSM of transgender personen die onbeschermde anale seks hebben (gehad) met mannen waarvan al dan niet bekend is of de bedpartner seropositief is. Ook andere risicogroepen als vrouwelijke prostituees of vrouwen met een kinderwens van een hiv-positieve partner en mensen aan wie eerder PrEP is voorgeschreven komen in aanmerking voor een doktersrecept.
Let op! PrEP is niet geschikt voor mensen met een actieve hepatitis-B infectie. In het geval van een verminderde nierfunctie dient overleg met je arts plaats te vinden.
Hoe gebruik je PrEP?
- Op recept verkrijgbaar bij de arts
- Iedere 3 maanden controle
- Dagelijks gebruik of periodieke inname
- Bij correct gebruik zeer betrouwbaar
PrEP is op recept verkrijgbaar bij de apotheek. Iedere arts mag jou dan ook dit middel voorschrijven, al dient wel rekening geworden te houden met verschillende controles. Zo dient de arts jou voorafgaand het gebruik te controleren, alsook iedere drie maanden tijdens het gebruik.
De inname
Het preventiemiddel kan dagelijks worden ingenomen. Hierbij geldt één tablet per dag, op hetzelfde tijdstip innemen. Bij correct gebruik is de gebruiker dan goed beschermd tegen eventuele overdracht.
Als gebruiker kan je er ook voor kiezen om periodiek in te nemen. Dit kan bijvoorbeeld wanneer je niet regelmatig wordt blootgesteld aan het virus (denk aan eenmalig seksueel contact). Hierbij neem je twee tabletten binnen 2 tot 24 uur vóór de mogelijke blootstelling in. Indien onbeschermde seks heeft plaatsgevonden, kan 24 uur na inname van de eerste tablet nogmaals een tablet worden ingenomen. Een vierde tablet wordt 24 uur daarna ingenomen.
Er kan een 24-uurs schema van inname worden gehanteerd, tot de gebruiker na de laatste keer seks nog twee keer een tablet heeft ingenomen.
De betrouwbaarheid
Bij correct gebruik is PrEP een zeer betrouwbaar preventiemiddel. Bij correct gebruik lijkt PrEP een effectiviteit van 97% te hebben. Onderzoek heeft aangetoond dat er enkel nieuwe gevallen van besmetting bekend zijn in gevallen van onjuist gebruik, bijvoorbeeld bij het vergeten van inname.
Het belang van PrEP
Door het gebruik van PrEP kan de gezondheid van zowel het individu als de bevolking worden verbeterd. Het biedt een kans om tijdig soa’s op te sporen en het aantal hiv-infecties te reduceren. Daarbij kan het ervoor zorgen dat de gebruiker op op psychologisch vlak zich minder beschamend en juist meer (seksueel) tevreden voelt.
Wil jij meer informaties over soa’s, hiv, aids of PrEP? Bekijk dan de website van Soa Aids Nederland.