NIEUW: Kama Sutra Pocket! De lekkerste standjes voor thuis en onderweg 🔥

“Ik heb perineum pijn als ik seks heb. Hoe kan dat?”

16 november 2019,

geschreven door

Beste Talitha, iedere keer als ik seks heb of mijn seksspeeltje gebruik, krijg ik perineum pijn. Als ik vervolgens stop, trekt de pijn weer weg. Wat kan ik hieraan doen, want het beperkt zo wel mijn seksleven.

– Kelly

Beste Kelly,

Veel vrouwen krijgen wel eens te maken met pijn bij het vrijen. Voor sommigen kan dat zo’n belemmering zijn, dat een fijn seksleven niet altijd mogelijk is. Ook perineum pijn kan te maken hebben met seksuele activiteiten.

anatomie vrouw

Wat is perineum pijn?

Het perineum is het stukje huid dat zich tussen de anus en de vulva (bij vrouwen) of balzak (bij mannen) bevindt. Het wordt gezien als een erogene zone, doordat door de vele zenuwuiteinden het een gevoelig gebied is. Bij mannen kan indirect de prostaat gestimuleerd worden door druk te zetten op het perineum. Ook vrouwen kunnen een verhoogde seksuele opwinding krijgen door het stimuleren van het perineum. Als deze erogene zone pijnlijk voelt, wordt dat perineum pijn of perineale pijn genoemd.

“Het perineum is een erogene zone dat veel zenuwuiteinden bevat.”

Waar komt perineale pijn vandaan?

Er kunnen verschillende redenen zijn die aanleiding geven tot perineum pijn. Bij vrouwen kan dit duiden op oorzaken als:

  • Zadelpijn
  • Pijn na de bevalling
  • (chronische) ontsteking van het bekken, schaambeen, blaas of darmen

Bij mannen kan het ook wijzen op infecties of ziekten met betrekking tot de prostaat. Als de perineum pijn echter enkel optreedt tijdens seksuele activiteiten, kan dit ook wijzen op overactiviteit van het bekkengebied.

Is er sprake van chronische pijn van het perineum of pijn dat niet te maken heeft met seksuele activiteit? Raadpleeg altijd je arts om te laten onderzoeken wat de onderliggende oorzaak is.

De rol van de bekkenbodemspieren

De bekkenbodemspieren is een groep spieren dat als een hangmatje gegroepeerd is in het bekken. Ze zijn onder andere verantwoordelijk voor het ondersteunen van de organen in het bekken. Zo spelen ze een rol bij het openen of sluiten van de anus, plasbuis en vagina. De spiergroep is dus ook van belang bij het seksueel functioneren.

De spiergroep kan aan- en ontspannen. Te weinig spanning kan leiden tot incontinentie, prolaps, weinig gevoel bij het vrijen of het uitblijven van een orgasme. Te veel spanning kan er onder andere voor zorgen dat de vagina-opening te nauw wordt, wat soms leidt tot pijn bij het vrijen of penetratie onmogelijk maakt.

“De bekkenbodemspieren spelen een belangrijke rol bij het seksueel functioneren.”

Perineum pijn door spasmen van de bekkenbodemspieren

Een deel van de bekkenbodemspieren loopt vanaf de anus richting de vulva. Precies het gebied waar het perineum zich bevindt. Bij seksuele opwinding treedt een verhoogde bloedtoevoer naar de geslachtsdelen op. Uiteindelijk leidt dit tot het orgasme: het samentrekken van de bekkenbodemspieren met relaxatie tot gevolg. Overactieve bekkenbodemspieren hebben spasmen tot gevolg en kunnen tevens die verhoogde bloedtoevoer belemmeren, waardoor vrijen of masturbatie lastig en/of pijnlijk wordt.

Je bekkenbodemspieren trainen met kegeloefeningen

Om meer controle te krijgen over het aan- en ontspannen van de bekkenbodemspieren, kan je gaan trainen met kegeloefeningen. Hierbij ga je bewust de bekkenbodemspieren aanspannen, vasthouden en na enige tijd weer ontspannen. Zo kan je steeds meer bewust worden van deze spiergroep en de spanning erop, waardoor je ook waar nodig op het juiste moment kan ontspannen (of juist aanspannen).

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Beste Talitha, mijn vriend en ik maken regelmatig ruzie in de relatie. Dat kan om de kleinste dingen gaan en soms clasht het zonder duidelijke aanleiding. We reageren er beiden verschillend op en dan loopt het hoog op. Gelukkig maken we het iedere ke…
858 keer bekeken