Time for Toys! Vind jouw summer sexentials! 💦☀

“Hoe verandert de seks op oudere leeftijd?”

4 september 2021,

geschreven door

Beste Talitha, ik ben 62 jaar en mijn vrouw is 58. We hebben altijd een fijn en liefdevol seksleven gehad, maar merken sinds mijn vrouw in de overgang is toch wat veranderingen in de slaapkamer. Niet alleen bij mijn vrouw, maar ook bij mij. Het duurt bijvoorbeeld wat langer totdat ik een orgasme krijg. Hoe werkt dit allemaal en wat kunnen mijn vrouw en ik qua seks op oudere leeftijd verwachten? 

– Marcus, 62 jaar

Beste Marcus,

Naarmate we ouder worden, verandert onder andere ons lijf. Uiteraard heeft dat ook invloed op het seksleven. Het is daarom niet vreemd dat zowel jij als je vrouw hier momenteel mee te maken krijgt. Ik zal je uitleggen wat seks op oudere leeftijd precies betekent en hoe je op – zelfs op hoge leeftijd – kan blijven genieten van seks.

Wist je dat… er genoeg mensen zijn tot ver in de tachtig, die een bevredigend seksleven hebben?

Ouder worden en seksualiteit

Een fijn seksleven behouden is haalbaar, als je jouw veranderende lichaam leert te begrijpen en te accepteren. Het is daarom goed om te weten met welke lichamelijke – alsook mentale – veranderingen je te maken krijgt tijdens het ouder worden.

 • Verandering op familiair en relationeel vlak: de kinderen zullen niet meer thuis wonen en je bereikt langzaam maar zeker de pensioenleeftijd. Dit betekent dat je vaker samen met je partner thuis bent. Je zult dan weer meer tijd voor elkaar hebben. Dit kan een positieve invloed hebben op het seksleven.
 • Partners kunnen te maken krijgen met het verhuizen naar een verzorgingshuis. Dit kan drastische gevolgen hebben voor de intimiteit tussen de partners.
 • Risico op overlijden van je partner. Dit is zeer ingrijpend en het rouwproces heeft vanzelfsprekend invloed op het seksleven, met opwindings-, erectie- en/of orgasmeproblemen tot gevolg.
 • (Chronische) ziekte en/of handicap, alsook gebruik van bepaalde medicatie kan invloed hebben op het seksueel functioneren.

Wist je dat… 80% van de mannen en 60% van de vrouwen tussen de 55 en 80 jaar seks nog steeds erg belangrijk vindt?

De kans op seksuele problemen wordt vergroot naarmate er meer sprake is van lichamelijke klachten en/of (chronische) ziekten. Een zowel fysieke als mentale gezondheid draagt bij aan een bevredigend seksleven, ook op late leeftijd.

Seks op oudere leeftijd bij vrouwen

 • Verminderd seksueel verlangen
 • Vaginale droogte
 • Vaginale atrofie
 • Moeite om opgewonden te worden
 • Orgasmeproblemen
 • Veranderde seksualiteit door ziekte, handicap en/of medicatiegebruik
 • Verminderd seksueel zelfbeeld

Tussen de 45 en 55 jaar treedt bij vrouwen de overgang in. Niet alleen vindt dan de laatste menstruatie (menopauze) plaats, de eierstokken stoppen ook met het produceren van oestrogeen. Dit ‘vrouwelijk’ hormoon zorgt onder andere voor het vochtig en soepel houden van de vagina. Het oestrogeen-niveau zal dus drastisch dalen, waardoor vrouwen te maken krijgen met vaginale droogte, irritatie en een dunnere vaginawand (vaginale atrofie).

Tip! Het gebruik van glijmiddel kan helpen bij vaginale droogte om pijnlijke penetratie te voorkomen.

Ook maken de eierstokken geen testosteron meer aan, waardoor oudere vrouwen vaak minder zin in seks krijgen. Tevens worden ze minder gevoelig voor opwinding. Dat betekent dat ze minder behoefte kunnen hebben in seks, of dat het tijdens de seks langer duurt voordat een vrouw volledig opgewonden is en tot een orgasme kan komen.

Seks op oudere leeftijd bij mannen

Ook mannen komen in de overgang terecht: de penopauze of andropauze genoemd. Vanaf ongeveer je dertigste zal het testosteron niveau langzaam gaan dalen. De eerste klachten kunnen rond de 40 jaar merkbaar zijn en kunnen met de jaren toenemen. Dit leidt onder andere tot een verminderd seksueel verlangen en erectieproblemen.

Daarnaast kan het langer duren voordat je een orgasme bereikt. Het orgasme kan eveneens minder heftig voelen, en mogelijk komt er minder sperma vrij bij de ejaculatie. De herstelfase na een orgasme duurt vaak ook langer. Ziekten en/of medicatiegebruik kan invloed hebben op de werking van de penis en het orgasme.

Een fijn seksleven op late leeftijd

Ouder worden betekent niet dat een fijn seksleven op late leeftijd onmogelijk is. Blijf elkaar en de seks ontdekken door tijd te spenderen aan intimiteit. Knuffelen, kussen, strelen en masseren is voor veel (oudere) stellen zeer waardevol en draagt bij aan een bevredigend seksleven.

“Blijf seks op oudere leeftijd ontdekken door te communiceren en je te richten op wat mogelijk is.”

Daarnaast kunnen verschillende hulpmiddelen uitkomst bieden, zoals het gebruik van glijmiddel of een penisring en/of penispomp bij een verminderde erectie of seksspeeltjes die jullie kunnen toevoegen in de slaapkamer. Blijf communiceren over jullie seksuele voorkeuren en richt je vooral op de mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

7 reacties

 1. op mijn 59 nieuwe partner ontmoet , feitelijk een jeugdvriend van 37 jaar geleden hij is u 65 en eerste keer intiem was feitelijk echt wel zo vertrouwd en veilig dat marcheert nog bij ons beiden, begin steeds met het likken van zijn penis wordt die lekker stijf vind hij ook een zaligheid

 2. Ik ben een man, 64 jaar. Het is soms lastig een erectie te krijgen, of om hem hard te houden, en dan is het ook moeilijk klaarkomen.
  Soms gebruik ik een erectiemiddel en dan is het weer fijn. Maar die pillen die je via de huisarts en apotheek kan kopen, Cialis, die zijn belachelijk duur.
  Welk middel zou ik ook kunnen nemen, en is niet zo prijzig? En waarom moet het zo duur zijn?

 3. Herkenbaar.
  Lastig voor de vrouw….
  Minder vaak vrijen geeft ook spanning.
  Een erectie pil als Kamagra kan helpen en geeft langer plezier en meer zekerheid in het gevoel bij een man.
  Interesse van beide kanten, vragen wat lekker voelt en voor de vrouwen meer en langere aandacht voor de man en hoe je hem kan laten klaarkomen is vaak ook een gemis.

 4. ik word er 55 en merk dat ik er precies meer zin in krijg en mijn grenzen wil verleggen, is dit een normale reactie ?

 5. ik ben man 60 jaar seksueel zeer actief alleen mijn orgasme duurt lang
  met standje 69 heb ik er geen probleem mee
  als we intiem zijn dan duurt het lang het maakt me onzeker
  wat is het probleem

  1. Dag Wouter,

   Veel mannen merken dat het wat langer kan gaan duren tot ze klaarkomen, naarmate ze ouder worden.
   Dat komt doordat langzaamaan het niveau van testosteron wat minder wordt.

   Het is zeker niet nodig om je onzeker te voelen: het hoort immers bij het ouder worden.
   Benut de tijd die jullie samen daarom optimaal en blijf vooral genieten van jullie intieme momenten, ook al duurt het nu wat langer dan wat je
   gewend was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Je ziet elkaar iedere dag. Je hebt de ander al honderd keer van de beste en slechtste kanten gezien. De tijd van ‘s avonds uren praten, elkaar diep in de ogen kijken en de rest van de wereld vergeten, is voorbij. Je ploft nu vaker gewoon met een…
2.013 keer bekeken