Shop de OUTLET voor speeltjes met hoge korting!

20.418 keer bekeken

Dominant of sub – welke BDSM rol neem jij aan?

13 augustus 2023,

geschreven door

In de wereld van BDSM is er vaak sprake van een rollenverdeling tussen Dominant en submissive. Maar hoe weet je nu precies welke BDSM rol het beste bij jou past? Of BDSM nu nieuw voor je is, of je hebt al wat ervaring, dit artikel helpt je om het dynamiek tussen Dominantie en onderdanigheid beter te begrijpen!

Wat is Dominantie en submissie?

BDSM is een afkorting van een verzameling aan verschillende seksuele uitingen: bondage en discipline (BD), Dominantie en submissie (DS), en sadomasochisme (SM). ‘DS’ zegt het dus eigenlijk al: de verhouding tussen de Dominant en de submissive (onderdanige) is waar het vaak om draait.

Deze machtsverhouding is een van de belangrijkste redenen waarom mensen aan BDSM doen. De één vindt het erotisch om de macht te hebben over iemand anders, terwijl de ander het prikkelend vindt om de touwtjes uit handen te geven. De BDSM rol waarin je je bedpartner kan domineren of je juist aan hem of haar kan onderwerpen, is voor veel mensen opwindend.

De Dom en de sub

Iemand die de macht heeft over de ander, wordt in de BDSM de Dominant (Dom) genoemd. De onderdanige speler is de submissive (sub). Een andere manier om deze rolverdeling te omschrijven is met de woorden Top en bottom. De Top is de dominante partner die bepaalt wat er gebeurt tijdens een sekssessie of scène. De bottom is de onderdanige partner die zich overgeeft aan de bevelen van de Top.

Niet iedereen houdt dezelfde BDSM rol aan. Er zijn BDSM’ers die altijd dezelfde rol aanhouden, maar er zijn ook mensen die wisselen van rol, bekend als een ‘switch’. Soms houden zij dezelfde rol bij dezelfde partner, maar nemen een andere rol aan bij een andere partner.

De Dominant in BDSM

 • Heeft de controle over de sub
 • Raakt opgewonden van de macht over de ander

De Dominant wordt ook wel meester of meesteres genoemd. Dit is iemand die niet alleen zijn of haar sub handelingen laat uitvoeren, maar ook zelf handelingen verricht bij de sub, zoals iemand vastbinden of spanking. Als de Dom nadrukkelijk handelingen uitvoert die bedoeld zijn om de onderdanige te pijnigen en daar plezier uithaalt, wordt dat sadisme genoemd.

De sub in BDSM

 • Voert handelingen uit in opdracht van de Dom
 • Raakt opgewonden van het gevoel van slaaf zijn

De sub/bottom/onderdanige is iemand die in het BDSM-spel zich passief, ontvangend of juist dienend aan de Dom opstelt. De onderdanige is ontvankelijk om vernederd te worden. In sommige gevallen speelt het ontvangen van pijn een belangrijke rol. Dan spreekt men ook wel van een masochist.

De meeste mensen nemen enkel een BDSM rol aan tijdens het rollenspel. Anderen houden deze rol 24/7 aan.

dominant sub

Welke BDSM rol neem jij aan?

Voor beginnende BDSM’ers is de wereld van BDSM een grote oceaan, waarin je makkelijk kan verdrinken. Zo is het belangrijk om je er eerst in te verdiepen en te ontdekken wat wel of juist niet bij jou past. Ook bepaal je tot welke BDSM rol jij je aangetrokken voelt. Sommigen weten dat direct van zichzelf, anderen hebben tijd nodig om daarmee te experimenteren.

Een handige manier om te achterhalen welke rol voor jou geschikt is, is te beginnen met (soft) bondage. Jij en je partner kunnen experimenteren met handboeien of bondage blinddoeken, waarbij jullie afwisselend de rol aannemen van Dominant en onderdanige. Ontdek waar jij je het fijnst bij voelt!

Wist je dat… veel mensen een BDSM rol aannemen die heel anders is dan zij in het dagelijkse leven zijn? Het BDSM-spel biedt dan een ontsnapping uit de werkelijkheid en kan verlangens en behoeften vervullen die gewoonlijk onvervuld blijven.

Veiligheid

BDSM hoort te allen tijde veilig, verantwoord en vrijwillig te zijn. Dit principe staat binnen de BDSM-gemeenschap bekend als ‘VVV’. Voordat je overgaat tot actie, dien je duidelijke afspraken te hebben gemaakt met je partner. Weet welke BDSM rol je aanneemt en op welke manier jullie het spel veilig en verantwoord houden. Jullie dienen beiden achter de keuze te staan. Een belangrijk element van veilige BDSM, is het gebruik van een stopwoord of stopteken.

Dit woord of teken kan de sub gebruiken om aan te geven dat de Dom een tegen een grens aanzit, of deze overschrijdt. Bijvoorbeeld als een situatie te pijnlijk, oncomfortabel of mogelijk gevaarlijk wordt. De Dom mag nooit dit woord of teken negeren. Het gebruik van dit stopsignaal geeft de sub de mogelijkheid om verantwoord de controle uit handen te geven.

Welke BDSM rol zou jij aannemen?

5 reacties

 1. Ik heb me altijd aangetrokken gevoeld tot een verleidelijk machtspel. En zag ik mezelf als een dom. Na wat fantasieën bespreken kom ik er achter dat ik ook wel eens de touwtjes uit handen wil geven. Mijn kern zegt dat ik absoluut niet gecommandeerd wil worden. Maar als de ander zijn wil op legt word ik daar toch opgewonden van. Mijn hoofd zegt nee ik ben de baas maar mijn lichaam schreeuw om gedomineerd te worden. Dat was voor mij een enorme verassing. Toch is omdraaien van de rollen ook erg verleidelijk. Alles draait om gevoel op dat moment en waar je je prettig bij voelt en vertrouwen van respect. En na deze inwendige ontdekkingstocht weten dat dit echt in me zit moet ik dus nu mijn partner hierin meenemen….maar hoe…daar breek ik mijn hoofd nog over.

 2. Mijn naam is Cor. Heb vele jaren aan BDSM gedaan. De ene keer was ik haar sub en de andere keer haar slaafje. Ik vond het heerlijk en erg lekker om gedomineerd te worden. Als ik brutaal was kreeg ik heerlijke billenkoek. Ook tepel klemmen vond ik heerlijk. Nu ben ik alleen en geef mij eigen nog iedere dag billenkoek. Alleen jammer dat ik geen vrouw meer heb om samen het BDSM te spelen. Ik verlang er erg na om als sub of slaafje het spel te spelen.

  1. Hallo cor.

   Ik las je berichtje en mocht je nog steeds geïnteresseerd zijn mag je altijd contact met mij opnemen. (waarschuwing: ik doe alleen online maar we kunnen vast wel wat bedenken)
   Mocht je dit interessant kijken mag je me een berichtje sturen via telegram. Mijn gebruikersnaam is @mevrouwvanslaafjes

   Ik hoor van je
   Meesteres

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

1.403 keer bekeken

Geschreven door

Op festivals waan jij je even in een andere wereld. Gezellige mensen, goede sfeer,  leuke outfits, drankjes en vooral heel veel plezier. Maar dit jaar gooide een bepaald… virus roet in het eten en niet alle festivals konden doorgaan. Of misschien …
1.403 keer bekeken