Shop de OUTLET voor speeltjes met hoge korting!

7.528 keer bekeken

Soft BDSM voor beginners: de vanille kant onthuld

3 juli 2023,

geschreven door

Van slechts een onderdeel van je seksleven tot levensstijl – BDSM is voor veel mensen een onderdeel van hun leven. Elke dag worden er fantasieën ontdekt, machtsspelletjes in het leven geroepen en seksuele wensen en grenzen (met consent) verlegd. Als jij net begint aan deze reis, laat je dan vooral niet afschrikken door hoe BDSM soms wordt weergegeven, want het doet geen recht aan wat het wél is en kan zijn. In dit artikel hebben we daarom tips voor beginners die de wereld van Soft BDSM willen ontdekken.

Wat is BDSM en waar staat het voor?

BDSM is een afkorting voor bondage en discipline (BD), dominantie en submissie (DS), en sadisme en masochisme (SM). In essentie speel je met macht en onderdanigheid, het beperken van vrijheid, pijnigen of zelfs straffen. Dit hoeft niet altijd in seksuele context te zijn! Je doet dit natuurlijk wel vrijwillig en met respect voor elkaars wensen en grenzen.

De belangrijkste BDSM-begrippen

Hierboven is benoemd waar alle letters van BDSM voor staan, maar dat zegt nog niet zoveel. Daarom hebben we een kleine woordenlijst opgesteld met deze begrippen:

 • Bondage: vastgebonden worden of het vastbinden van je partner met bijvoorbeeld handboeien of touw.
 • Discipline: het opleggen van regels en het geven van gespeelde of echte straf als deze regels gebroken worden.
 • Dominantie: het uitoefenen van macht.
 • Submissie: je vrijwillig onderwerpen aan macht.
 • Sadisme: het toebrengen van pijnprikkels en hier (seksueel) van genieten.
 • Masochisme: het ondergaan van pijn en hier (seksueel) van genieten.
 • De dom: de dominante of degene die de BDSM sessie leidt.
 • De sub: de onderdanige of degene die een volgende rol heeft in een BDSM sessie en luistert naar de dom.
 • Switch: een persoon die wisselt tussen de dominante en onderdanige rol.

Veiligheid gaat altijd voorop!

Het is belangrijk dat je samen met je partner bespreekt hoe jullie op een veilige en verantwoorde manier BDSM willen toevoegen aan jullie (seks)leven. De meeste mensen blijven bij de lichte kant van BDSM, maar dat neemt niet weg dat je rekening moet houden met SSC. Dit is een afkorting voor Safe, Sane en Consensual, wat vrij vertaald naar: veilig, met helderheid van geest en consent.

 • Veiligheid: Zorg er altijd voor dat je geen (gezondheid)risico’s loopt. Bespreek van te voren met je partner wat jullie willen doen en neem de nodige voorzorgsmaatregelen. Bind je je partner vast met touw bijvoorbeeld? Zorg dat je een schaar bij de hand hebt om het touw door te knippen.
 • Met helderheid van geest: BDSM kan gevaarlijk zijn, dus het is belangrijk dat je niet onder de invloed bent van drugs of alcohol. Je wilt nuchter zijn om jouw wensen en grenzen aan te geven en mogelijke risico’s in te schatten.
 • Consent: Iedereen moet het altijd eens zijn met wat er gebeurt tijdens een BDSM sessie. De dom mag dan wel de leiding hebben tijdens het spel, maar mag nooit (maar dan ook nooit!) iets doen waar de sub niet mee instemt. Hiervoor spreken jullie onder andere een stopwoord en -teken af.

Stopwoord en -teken

Een stopwoord en -teken spreek je af zodat je altijd tijdens een sessie een pauzeren of stoppen wanneer dat nodig is. Dit geldt voor zowel de dom als de sub! Als er onbewust een grens wordt overschreden of als iemand van gedachten veranderd over een bepaalde handeling, dan kan het stopwoord of -teken worden gebruikt .

Maar wat gebruik je dan precies als stopwoord? Over het algemeen is “nee” of “stop” niet raadzaam, omdat je dit zou kunnen gebruiken om het spel spannender te maken. Zoek juist een woord compleet buiten de context van de sessie, zoals “marshmallow” of “winkelwagen”. Of gebruik bijvoorbeeld het stoplichtsysteem, waarbij de kleuren van een stoplicht worden gebruikt om aan te geven hoe het gaat:

 • Groen: ga door, harder, sneller, meer.
 • Oranje: dimmen, zachter, pauzeren.
 • Rood: direct stoppen.

Als één van jullie niet kan praten, spreek dan ook non-verbale stoptekens af.

Soft BDSM onder de loep: al onze tips

Hoe kun je aspecten van soft BDSM toevoegen aan de slaapkamer op een toegankelijke en op een wat zachtere manier? Per onderdeel lichten we een aantal tips uit!

Bondage

Bondage betekent dat je je partner vastbindt of dat je vastgebonden wordt, zodat bewegingsvrijheid wordt beperkt. De meest toegankelijke vorm van bondage zijn handboeien, bijvoorbeeld gemaakt met pluche of juist van leer. Maar als je eerst nog geen aankopen wilt doen, kun je ook kledingstukken gebruiken. Denk aan een topje, je panty of een das. Pas hierbij wel op dat je de knoop niet te strak legt en de bloedcirculatie niet wordt afgekneld!

Terwijl je partner vastgebonden is, tease hem of haar. Geef een erotische massage, streel je partner, gebruik een seksspeeltje of raak jezelf aan terwijl die hulpeloos toekijkt 😉

Discipline

Discipline is het opleggen van regels en het geven van gespeelde of echte straf als deze regels gebroken worden of het geven van een beloning als ze goed opgevolgd worden. Het hoeft geen ver-van-mijn-bedshow te zijn! Beveel je partner zich uit te kleden of slechts hun ogen dicht te doen. Je kunt je partner ‘straffen’ door een seksuele handeling uit te laten voeren of drie tikjes op de kont. Een beloning kan een orgasme of massage zijn, of misschien een etentje bij hun favoriete restaurant.

Dominantie en submissie

Bij dominantie gaat het vooral om gezag en dat ligt altijd bij de dom. Dit trekt meteen een lijntje naar discipline: de dom legt discipline op en de sub ondergaat dit. Dit betekent natuurlijk niet dat de sub de enige is die daadwerkelijk dingen ondergaat. Het kan ook zomaar zo zijn dat de dom de sub vraagt om hem juist vast te binden.

Als jullie soft BDSM aan de slaapkamer toevoegen, kunnen jullie van rollen wisselen als jullie dat fijn vinden. Dit gebeurt minder bij mensen die dieper de BDSM-wereld in zijn gedoken. Hier is de kans groot dat iemand altijd dom of altijd een sub is. Er is dan ook een groot verschil tussen dom en sub spelen (voor wat meer spice in je seksleven) en dom of sub zijn.

Sadisme en masochisme

Sadisme draait om hoe toebrengen van pijnprikkels en hiervan genieten (op een seksuele manier) en masochisme is juist het ondergaan van pijn en hiervan (seksueel) genieten. Als je nog niet zo ervaren bent met sadisme, raden we het aan om de dingen die je bij je sub wilt doen eerst bij jezelf uit te proberen. Dan krijg je zelf al een idee hoe het voelt om het vervolgens rustig bij je partner toe te passen. Je kunt bijvoorbeeld je partner tikjes op de kont geven (spanking) met de hand. Bouw het rustig op en pas het toe op lichaamsdelen die het kunnen hebben, zoals de billen en dijen.

Sadisme en masochisme is niet alleen fysiek, maar je kunt ook mentaal iemand pijn doen door je partner te beledigen of negeren. Bespreek van te voren goed of dit iets is wat jullie willen proberen.

Aftercare

Tot slot zorg ervoor dat je alles is huis hebt voor aftercare. Ook een soft BDSM-sessie kan intens ervaren worden, zowel op fysiek als psychologisch vlak, dus neem de tijd om te ontspannen. Aftercare is een manier om te herstellen. Dit ziet er voor iedereen anders uit en het is mogelijk dat je nog niet zo goed weet hoe aftercare er voor jou uitziet.

Denk bijvoorbeeld aan knuffelen met je partner. Of een warme deken en kleding als je het koud krijgt na een sessie, wat vaker voorkomt dan je denkt. Het kan ook zijn dat je honger en dorst na de tijd hebt, dus bereid jullie favoriete snacks en drinken voor om weer op kracht te komen. Is pijn een onderdeel geweest van de sessie? Zorg dan voor een koelcomplres of ontsmettingsdoekjes, zodat je eventuele blauwe plekken of zwellingen kunt verzachten.

Maak de sessie bespreken ook onderdeel van aftercare wanneer jullie er klaar voor zijn. Wat ging er goed en wat nog niet? Voldeed het aan jullie verwachtingen en wat zou je de volgende keer anders doen?

Hoe voeg jij BDSM toe aan jouw (seks)leven? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

2 reacties

 1. Totaal niet gerelateerd, maar ik moet inmiddels al zo veel in mijn nachtkastje bewaren dat het niet meer past. Hebben jullie nog suggesties voor een opslagplek voor al mijn speeltjes? Om er een extra kast voor te kopen vind ik ook zo extreem…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

2.889 keer bekeken

Geschreven door

Chocolade staat al eeuwen lang bekend als een afrodisiacum, een middel wat de geslachtsdrift stimuleert. Pure chocolade bevat stoffen die communiceren met je hersenen en je een gelukzalig, opgewekt effect geven. Voorbeelden hiervan zijn de stoffen ca…
2.889 keer bekeken