Shop de OUTLET voor speeltjes met hoge korting!

26.855 keer bekeken

Alles wat je moet weten over spanking en zweepslagen

20 september 2021,

geschreven door

Spanken is allang niet meer een seksuele handeling die alleen voorkomt in de BDSM-wereld. Af en toe een erotisch tikje uitdelen gebeurt bij heel veel koppels: ook zij die niet zoveel met BDSM hebben. Je kan er je hand voor gebruiken, maar er zijn ook speciale ‘paddles’ en zweepjes voor te krijgen. Wil jij alles weten over spanken en zweepslagen? Lees dan gauw verder!

Spanking

Spanking is een erotische handeling waarbij iemand met de hand of een paddle (een plankje) op iemands billen slaat, oftewel: billenkoek. Veel mensen fantaseren wel eens over spanking. En het blijft niet alleen bij fantaseren: het komt ook vaak voor. Zo wordt er regelmatig een erotische tik uitgedeeld tijdens de seks.

Waarom mensen van spanken houden

Oorspronkelijk is spanking een handeling die we veel tegenkomen in de SM-wereld. Het is dan ook bedoeld om de ander pijn te doen. Sommige mensen vinden het pijnigen of gepijnigd worden namelijk erg opwindend. Zo opwindend dat ze tot een orgasme komen.

Anderen doen juist aan spanking omdat ze opgewonden worden van dominant zijn of gedomineerd worden. Ook kan het gezien worden als het uitdelen van een straf. Toch hoeft dit niet voor iedereen te gelden: er zijn genoeg stelletjes voor wie het geven van billenkoek simpelweg zorgt voor een pittiger seksleven.

Spanking is niet iets dat we alleen in de SM-wereld zien. Ook genoeg stelletjes die niets met BDSM hebben, vinden het opwindend om zo af en toe billenkoek te geven/krijgen.

spanking

Hoe doe je aan spanking?

Veel heb je niet nodig om eens te genieten van een spanksessie in de slaapkamer. Zo kan je makkelijk je eigen handen gebruiken om een goede klap uit te delen. Het voordeel van de handen is dat je heel gericht de plek van de klap kan bepalen.

Het gebruik van een paddle

Wil je toch graag een voorwerp gebruiken? Dan is een paddle het perfecte seksspeeltje om te gebruiken tijdens het spanken. Het is een soort plankje dat vaak ovaal of rechthoekig gevormd is en is voorzien van een handvat. Hiermee kan (stevig) op de billen worden geslagen. De huid zal dan rood gloeien en de doorbloeding neemt toe. Dit maakt de billen extra gevoelig voor verdere stimulatie.

Het materiaal van de paddle

Paddles zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals hout, leer en zelfs metaal. Daarnaast zijn er paddles van rubber en siliconen: deze zijn zeer flexibel en voelen relatief zacht aan. Ze zijn dan ook zeer geschikt voor de beginnende spanker. Een paddle van metaal is dan meer geschikt voor een ervaren beoefenaar.

 • Geen producten gevonden

De lengte van de paddle

De lengte van de paddle bepaalt ook hoe het speeltje op de huid aanvoelt. Paddles met een langer handvat leggen een langere afstand af, waardoor de klap harder aankomt. Daarnaast zijn er paddles met een groot slagoppervlakte. De pijn wordt dan over een groter gedeelte verdeeld, waardoor de impact minder heftig zal zijn.

Paddles met opdruk

Vind jij het opwindend om bij het spanken een afdruk achter te laten? Dan kan je kiezen voor paddles die extra noppen of een reliëf hebben. Het slagoppervlak is dus niet egaal, waardoor een afdruk wordt achtergelaten op de huid.

Spanking tips

 • Probeer altijd eerst met de handen te spanken.
 • Spank altijd de billen, niet de overige lichaamsdelen.
 • Buig je hand enigszins tot een kom, houd je vingers bij elkaar en spank voorzichtig in een opwaartse beweging.
 • Tast af hoe je partner erop reageert. Sla nooit te hard of te vaak.
 • Varieer met druk, hardheid, plaats en snelheid.
 • Probeer tenminste iedere 3 seconden te slaan.
 • Ga pas na enige oefening over op een paddle.
 • Stop als er een stopwoord of stopteken wordt gebruikt.
 • Koel de huid naderhand af met bijvoorbeeld een aloë vera crème.

Vrouw met zweep

Zweepslagen in de slaapkamer

Je kan ook gebruik maken van een zweep om je partner te pijnigen. Zweepjes hoef je niet alleen op de billen te gebruiken. De rug en dijen zijn ook populaire plekjes om de zweep op toe te passen. De zwepen zijn in verschillende soorten en maten verkrijgbaar! Het gebruik van zweepslagen wordt ook wel ‘whipping’ of ‘caning’ genoemd.

Het verschil tussen spanking met de hand of spanking met een zweep of een paddle, is dat zweepslagen doorgaans een intensere pijn veroorzaken. Hij bestaat vaak uit één lange streng waarmee een zwiepende beweging kan worden gemaakt. Sommige zwepen hebben echter meerdere strengen of stroken. Deze worden floggers of strokenzwepen genoemd. Het gebruik hiervan wordt ‘flogging’ genoemd.

Een zweep wordt niet alleen voor billenkoek gebruikt. Je kan ieder lichaamsdeel, behalve het gezicht, slaan met een zweepje.

Crops

Een crop is een zweep dat precies lijkt op een paardrijzweepje. Het heeft een kort handvat en heeft aan het uiteinde een platte strook om mee te slaan. Dit uiteinde kan verschillende vormen aannemen, zoals een hartje, een voet of een handje. Dit laat vervolgens een afdruk achter op de huid van je partner.

Flogger

De flogger of strokenzweep bestaat uit meerderen stroken. Met dit speeltje hoef je niet per se je partner te slaan. Je kan hem/haar ook zachtjes strelen met de flogger. Hoe meer stroken aan het handvat zitten, hoe groter het oppervlakte zal zijn dat geraakt wordt. Het gevoel is dan milder dan wanneer je een flogger met weinig stroken gebruikt. Tevens komen lange stroken harder aan dan korte stroken.

Bullwhip

De bullwhip is een gevlochten zweep die over de hele lengte flexibel is. Het is vaak een wat langere zweep, waardoor ervaring een vereiste is. Door de lengte van de zweep wordt ook een snelheid gecreëerd, waardoor de pijn als zeer intens kan worden ervaren. Dit type zweep wordt niet aangeraden als je een beginner bent.

De kracht van de zweep wordt bepaald door de lengte van het handvat en het materiaal van de strook. De beginneling kan het best beginnen met een kort zweepje, gemaakt van siliconen.

 • Geen producten gevonden

Een aantal tips voor zweepslagen:

 • Een flogger voelt wat minder ‘scherp’ aan dan een crop of bullwhip.
 • Oefen eerst met een zweepje van zacht materiaal, zoals siliconen.
 • Wanneer je partner gewend is aan het gevoel, kun je de snelheid en intensiteit van de zweepslagen opvoeren.
 • Sla in de vorm van een ‘8’.
 • Houd de zweep uit de buurt van gezicht en ogen.
 • Met paardenzwepen en bullwhips dien je eerst goed te oefenen (op banken, bomen etc.), alvorens je ze op je partner gebruikt.
 • Ben er zeker van dat je voldoende controle hebt en weet waar je zweep terechtkomt.

Heb jij ervaring met het geven of krijgen van zweepslagen? Of heb je interesse in spanking? Laat ons weten wat je er zo interessant aan vindt! 

7 reacties

 1. Ik lees in jullie blog over spanking niets over de rol en invloed van het vrijkomen van dopamine en endorfine. En over de opbouw daarvan in 5-6 stappen hetgeen uiteindelijk zelfs tot een high/subspace kan leiden.

  Dit is de reden waarom subs pijn als prettig ervaren en er zelfs naar verlangen. Evenals het wederzijds vertrouwen dat hiermee gepaard gaat

  Jammer want dit is een belangrijk maar erg onderbelicht deel van de basis van bdsm.

 2. Hoe verzorg je zweepstriemen, vooral na een hevige geselsessie.
  Is het gevaarlijk voor de huid?
  Ik weet wel dat je de persoon niet moet tot bloedens slaan maar bij mijn vriend, die graag heeft dat ik een paar hevige slagen geef, blijven de striemen dagenlang zichtbaar

  1. Dag Karen,

   Het beste is om de huid nadien goed te koelen en te verzorgen met bijvoorbeeld aloë vera crème. Op deze manier kan de huid goed herstellen.

 3. Wat de flogger betreft, er worden heel veel floggers aangeboden. Het “thud” of “sting” zijn hangt af van: Lengte, dikte en het aantal stroken, maar ook van het materiaal. Er zijn enkel on-line winkels die aangeven hoe thud of sting ze zijn wat ik voor de beginner een voordeel vind.

 4. Correctie:
  “Ook zijn er paddles van rubber en siliconen: deze zijn zeer flexibel en voelen relatief zacht aan. ”
  Paddles van rubber voelen helemaal niet zacht aan!
  Groetjes
  Rubberpaddle-hater

  1. Hi Juliette,

   Het verschil met een paddle van bijvoorbeeld hout, is dat rubber en siliconen paddles flexibeler zijn en daardoor terug meebewegen bij de slag.
   Relatief gezien voelt dit dus ‘zachter’ aan dan bij een paddle van minder flexibel materiaal.
   Dit betekent niet dat het pijnloos is, de sensatie blijft natuurlijk bijzonder en hangt ook af van de slagkracht.

   Groet,
   Talitha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

7.017 keer bekeken

Geschreven door

Experimenteren doet niemand moeilijk over, toch? Sterker nog, het geeft je seksleven een dikke vette boost! Wij hebben de 8 beste sekstips voor jullie verzameld. Ga er even lekker voor zitten (of liggen) en laat jullie verbeelding de vrije loop! Met …
7.017 keer bekeken