Shop de OUTLET voor speeltjes met hoge korting!

6.687 keer bekeken

Subspace: een bijzondere BDSM ervaring

8 juli 2018,

geschreven door

Heb jij weleens van een subspace gehoord? Dit is een mentale staat die je kan bereiken met een BDSM-spel. Dat klinkt best bijzonder, toch? Het is in ieder geval een enorm intense ervaring. Ben jij benieuwd hoe dit voelt en hoe je dit zelf kan ervaren? Lees dan snel verder!

Voor de beginnende BDSM-er

Ben je (nog) niet echt bekend in de wereld van BDSM? Dan kunnen al die termen best verwarrend worden. Om mijn uitleg over subspace te begrijpen, heb je wat basiskennis over BDSM nodig. Gelukkig hebben we al heel veel geschreven over BDSM en BDSM voor beginners. Fris je kennis op door een artikel of twee te lezen uit onze BDSM index. In de rest van dit artikel gaan we er vanuit dat je op de hoogte bent van de basistermen van BDSM.

subspace

Wat is een subspace?

Een subspace is de mentale staat waarin een sub terecht kan komen tijdens een BDSM-spel. De sub voelt zich gelukkig en zweverig, vaak is dit ook aan de sub te zien. Deze kan er wat ‘wazig’ uitzien. Eigenlijk is een subspace nog het beste te vergelijken met een staat van meditatie, of ‘high’ zijn door bijvoorbeeld drugs. Net als bij een high door drugs, gebeurt er tijdens een subspace ook van alles in je hersenen. Dit heeft alles te maken met verschillende stofjes die vrij kunnen komen tijdens een BDSM-sessie.

 

Hoe voelt een subspace?

Iedereen ervaart een subspace anders. Sterker nog, dit kan zelfs per persoon per keer verschillen. Toch zijn er een aantal kenmerken die je vaak terugziet in een subspace:

 • Intens gelukkig gevoel
 • Verwardheid (geen moeilijke vragen stellen dus)
 • Verminderde controle over het lichaam
 • Mindful; je bent in het hier-en-nu
 • Minder controle over emoties, emoties voelen heftiger
 • Moeite met helder denken en praten
 • Grenzen vervagen (het is tijdens een subspace mogelijk om verder te gaan in een BDSM-spel dan normaal. Maar hier (vooraf) duidelijke afspraken over!)

subspace

 

How to: subspace

Hoewel je het niet voor 100% onder controle kan hebben, zijn er wel dingen die je kan doen om de kans op een subspace te vergroten. Zo zijn er een aantal randvoorwaarden voor een fijne subspace.

Een subspace bereiken

Een subspace ontstaat door een samenloop van omstandigheden. Het is belangrijk om je BDSM-spel goed op te bouwen, zodat de sub helemaal opgaat in het spel. Dit doe je door de spanning en intensiteit van het spel langzaam op te voeren. Een subspace ontstaat vaak binnen een pijnspel. Dus bijvoorbeeld een spel met spanking of andere SM-activiteiten. Wanneer je het spel niet rustig (genoeg) opbouwt, kan het lastig zijn voor de sub om zowel fysiek als mentaal in het spel mee te gaan.

Naast een goede spelopbouw is vertrouwen ook een onmisbaar element van een subspace. Er is wederzijds vertrouwen nodig, dit is sowieso een fundamenteel onderdeel van elk BDSM spel. Wanneer de sub de Dom compleet kan vertrouwen, ligt een subspace binnen handbereik.

 

Uit een subspace komen

Een sub komt altijd vanzelf weer uit de subspace. Dit kan enkele minuten tot een paar uur duren. Soms kan een sub ook zeer plotseling uit zijn of haar subspace komen. Meestal is dit niet bepaald prettig. Zo’n abrupt einde van een subspace kan verschillende oorzaken hebben. Dit kan emotioneel zijn, maar ook fysiek. Het is dus niet zo fijn om uit een subspace te schieten, maar toch zal dit weleens voorkomen. Een subspace kan je vergelijken met wanneer je erg slaperig bent. Stel dat je slaapkamer dan ineens in brand staat, dan ben je plots klaarwakker. Dit is grofweg hoe het voelt wanneer je uit een subspace schiet.

Om ervoor te zorgen dat de sub een zachte landing heeft, kun je rekening houden met een aantal dingen. Kondig het bijvoorbeeld altijd aan wanneer je met het spel gaat stoppen. Dan kan de sub zich hier op instellen. Heb je gebruik gemaakt van bondage? Ondersteun de sub dan wanneer je deze weer losmaakt, de subspace kan er namelijk voor zorgen dat de sub een verminderd evenwicht heeft.

subspace

Subspace aftercare

Het is enorm belangrijk dat de Dom zich bewust is van de mentale staat van zijn of haar sub. Dit is tijdens een BDSM-spel belangrijk. Maar ook na afloop van een spel is dit iets om in de gaten te houden. Wanneer de nazorg van een BDSM-spel niet voldoende is, kan de sub in een dip terecht komen. Zeker wanneer er sprake is geweest van een subspace! Hoe je het beste om kan gaan met jouw sub, is iets waar je na verloop van tijd meer ervaring in zal krijgen. Er zijn subs die het fijn vinden om geknuffeld of gestreeld te worden of lieve woorden te horen.

De aftercare na een BDSM-sessie en subspace houdt niet op na een paar uur. De gevolgen kunnen namelijk nog dagen later naar boven komen! Daarom is het belangrijk dat je de (mentale) gezondheid van de sub blijft monitoren. Doe dit door geregeld te vragen hoe het gaat en hoe de sub zich voelt.

Zou jij graag een subspace willen ervaren? Laat van je horen in de reacties!

7 reacties

 1. Drie maanden geleden hebben wij elkaar voor het eerst ontmoet via een datingsite.
  Na heel veel berichtjes kwam dan eindelijk ons eerste echte ontmoeting bij haar thuis.
  We hadden maar twee uur. Als laatste ding lagen we tegen elkaar, mijn erectie tegen haar onderbuik. En toen gebeurde het. Ik klemde haar steviger vast, mijn erectie tegen haar buik, geen beweging, hierdoor kreeg ze een heel lang orgasme, althans zo zagen wij het.
  Het duurde ook een tijdje voor ze weer terug was.
  Later hebben we dit in nog veel intenser en dieper meegemaakt. Wij wisten nog steeds niet wat dit was en of het een naam had. Het overkwam ons.
  Nu is het zo, als wij elkaar zien en ik kijk haar aan en raak haar aan op de juiste plek, dan gaat ze al.
  Het is ook zo dat het makkelijk een week kan duren voor ze zich weer helemaal de oude voelt.

 2. had een keer een hele heftige orgasme voelde me er na wat zweverig net of ik er wel niet was ledermaten zwaar en ogen vielen steeds dicht

  heb me altijd afgevraagd of ik in subspace ben gegaan maar weet niet of dat mogelijk was ???
  kan iemand me hier antwoord opgeven ????

 3. Lijkt me super. Door bovenstaande uitleg weet ik wel dat ik tijdens sex met mijn vriend op een kinky party in een subspace heb gezeten, liggend in een sling met mijn benen omhoog met de hakken in het frame. En dat gevoel was echt niet alleen door het pilletje! In complete extase, ongelofelijk! Zalig!

 4. Het is een ontzettend intense ervaring en zo mooi om samen met mijn Dom mee te maken. Hoe hij mij laat zweven en klaarkomen, het ritme van de zweep, totdat je jezelf voelt wegglijden. De after care is zo belangrijk. Meestal liggen we tegen elkaar aan en moet ik huilen van alle emoties wat op dat moment door je heen gaat. Het meest bijzondere wat ik ooit heb meegemaakt.

 5. Het lijkt me fantastisch. Ik heb ervaring met in trance zijn tijdens een meditaite. Dat voelt als een heel gelukkig moment. Tijdens BDSM heb ik dat nog nooit ervaren omdat we nog beginnelingen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Wingman Condooms zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit het leven van seks-liefhebbers! Je hoort steeds vaker de commercials op de radio en je ziet steeds vaker advertenties voorbij komen. De meeste mensen zijn laaiend enthousiast over de Wing…
655 keer bekeken