Shop de OUTLET voor speeltjes met hoge korting!

3.645 keer bekeken

Hoe bereik je een Domspace of subspace?

29 november 2021,

geschreven door

Subspace, Domspace? Twee termen die alles te maken hebben met de wereld van BDSM. Het is een mentale staat waar de Dom of de sub in terecht kunnen komen tijdens het spel. Je kan het een soort trance noemen. Wij vertellen er meer over in dit artikel.

De Domspace

Wat is een Domspace?

Een Domspace is een mentale staat waarbij de Dominant zich erg bijzonder, in trance of erg alert kan voelen. Het kan een gevoel van ‘high’ zijn met zich meebrengen. Een Dom kan een dergelijke gemoedstoestand bereiken tijdens of na een spel, waarbij hij of zij bewust wordt van diens kwaliteiten als Meester of Meesteres en getuige is van wat het spel losmaakt bij de sub.

De Domspace, bestaat uit meerdere fases:

1 Bottom space

Dit is de normale staat van de Dom. De “alledaagse space” van de Dom.

2 Pre-dom space

Wanneer jullie beginnen met BDSM nemen jullie die Dom of sub rol aan. Wanneer de Dominant de rol aanneemt van Meester(es) en de sub de rol van onderdanige wordt de dynamiek tussen jullie langzaam duidelijk. Maar het is nog een beetje aftasten. Dit is de Pre-dom fase.

3 Test space

De Dom tast af hoe de rolverdeling verloopt en hoe de sub reageert op zijn/haar aanwijzingen en bevelen. Het is een soort testfase waarin beide partijen ontdekken of ze elkaar aankunnen en hoe ver ze kunnen gaan. De Dom kan uittesten hoe goed de sub de bevelen opvolgt en de sub kan testen wat er gebeurt wanneer hij/zij de opdrachten niet uitvoert.

4 Dominant space

Op dit moment is de Dom bewust van de macht die deze heeft op de sub. De Dom kan zich superieur voelen en het machtsgevoel kán doorslaan. Best gevaarlijk, omdat de kans bestaat dat de Dom de controle over zichzelf verliest. Daarom is het noodzakelijk om als Dom altijd rekening te houden met de vier zeer belangrijke pijlers: vertrouwen, vrijwillig, veilig en verantwoord. Als Dom ben je tijdens het spel de baas over je sub, maar er mogen nooit dingen gebeuren die de sub niet wil!

Tijdens BDSM zijn deze 4 termen noodzakelijk: vertrouwen, vrijwillig, veilig en verantwoord.

5 High space

Dit is de ultieme Dom space. De high space. Door de volledige macht over de sub te hebben kan de Dom een high ervaren. De Dom ervaart het gevoel van macht in elke vezel van het lichaam. Sommige Doms voelen zich in deze fase onaantastbaar en genieten intens van het spel dat zíj hebben gecreëerd en geleid. Het is daarom niet ongekend dat in deze fase de wederzijdse verbondenheid tussen Dom en sub het toppunt weet te bereiken.

BDSM

De subspace

Een subspace is een mentale staat, waarbij de sub zich intens gelukkig en ‘zweverig’ kan voelen. Het heeft wat weg van een staat van diepe meditatie of ‘high’ zijn. Veel subs zullen een subspace omschrijven als ‘zweven’, of in trance verkeren. Sommige subs geven aan dat het voelt of ze buiten hun lichaam treden.

Hoe bereik je subspace?

Wil je een subspace bereiken? Dan is het opbouwen van het BDSM-spel een belangrijk gegeven. De mate van pijn moet worden opgebouwd, waardoor de spanning en intensiteit met de tijd zullen toenemen. De sub krijgt hierdoor genoeg tijd en ruimte om – zowel lichamelijk als mentaal – in dit spel mee te gaan.

Daarnaast is een wederzijds vertrouwen van essentieel belang. Positieve emoties bij de sub werken mee om uiteindelijk een subspace te bereiken. Zo kunnen negatieve gevoelens juist weer de mentale staat van de sub beïnvloeden. Een sub die lekker in zijn of haar vel zit, zal makkelijker en fijner een subspace ervaren.

Hoe ziet een subspace eruit?

Voor veel mensen begint de subspace met tintelingen en het stijgen van de bloeddruk. Dit is waar het gevoel van zweven begint. De mate waarin de sub dit ervaart, kan enorm verschillen. Van persoon tot persoon, maar ook per keer. De pijn en opwinding die tijdens het BDSM-spel naar voren komen, kunnen de subspace versterken. Hierbij kunnen de volgende kenmerken naar voren komen:

  • Een intens gevoel van gelukkig zijn.
  • Verwardheid.
  • Moeite met bewegen en de controle over het lichaam kan minder worden.
  • In een bubbel leven. De wereld om je heen verdwijnt en je leeft alleen nog maar in de ruimte van jullie spel.
  • Sterke emotionele reacties. Vaak heb je in een subspace minder controle over je emoties.
  • Soms moeite met helder denken en praten. Het kan zelfs voorkomen dat een sub helemaal niet meer praat als hij/zij in een diepe subspace verkeert.
  • Een hogere pijngrens. Een sub kan dus meer hebben wanneer deze aan het ‘spacen’ is. Houd als Dom wel rekening met de grenzen.

Een sub ervaart verschillende emoties en dit is voor iedereen anders, maar een subspace gaat vaak gepaard met een gevoel van vertrouwen. De sub kan alle onzekerheden en angsten loslaten en volledig op de Dom vertrouwen. Weerstand bestaat niet meer, alleen maar onbezorgd genieten van het moment.

Wat is jouw ervaring met subspace en/of Domspace? Deel het in een reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

4.386 keer bekeken

Geschreven door

In de BDSM-wereld heb je iemand die Dominant is: de Meester of Meesteres. Daarnaast heb je ook iemand die submissive (ook wel sub) of onderdanig is. Deze persoon is de slaaf van de Meester(es). Maar er zijn ook uitzonderingen tussen deze twee persone…
4.386 keer bekeken