Ontdek Mount Clitoris met EasyToys HIER!

Hoe werkt opwinding en waarom duurt het bij vrouwen langer?

21 juli 2020,

geschreven door

Er zullen weinig vrouwen zijn die sneller opgewonden zijn dan een man. Maar hoe komt het eigenlijk dat het mannelijk lichaam sneller reageert op opwinding en hoe werkt opwinding überhaupt? Wij leggen het je uit in dit artikel.

Opwinding is een reactie op seksuele prikkels. Dit zijn prikkels die vrijkomen bij het zien van een aantrekkelijk persoon, een aanraking of afbeelding. De één is al helemaal in de mood na een spannend appje of een zoen en de ander heeft wat langer de tijd nodig voor het lichaam helemaal is opgewarmd.

Hoe werkt opwinding?

Voordat je opgewonden raakt, wordt er een signaaltje naar je hersenen gestuurd. Je hersenen reageren hier op, waardoor je de lichamelijke gevolgen van opwinding ervaart. De meest voor de hand liggende symptomen van opwinding zijn het nat worden van de vagina en het stijf worden van de penis. Maar je lichaam geeft ook nog andere signalen wanneer deze in de opgewonden status verkeert.

“De meest voor de hand liggende symptomen van opwinding zijn het nat worden van de vagina en het stijf worden van de penis.”

Opwinding bij mannen

 • Harder worden van de balzak en ballen
 • Versnelling van de ademhaling
 • Vochtig worden van de eikel
 • Tepels worden stijf
 • Transpireren
 • Stijging van hartslag en bloeddruk

Opwinding bij vrouwen

 • Stijf worden van de tepels
 • Stijging van hartslag en bloeddruk
 • Versnelling van de ademhaling
 • Schaamlippen worden groter en gaan iets uit elkaar staan
 • Transpireren
 • Rode blos op de wangen en in de nek

Waarom duurt het langer voordat een vrouw opgewonden is?

Het is een feit dat mannen over het algemeen een hoger libido hebben dan vrouwen. Een man heeft namelijk een hoger testosteron gehalte. Dit is echter niet de verklaring waarom je soms wat meer tijd moet nemen voor je vrouwelijke partner. Opwinding bij vrouwen ligt namelijk iets complexer. Daar waar mannen al in een volledig opgewonden staat kunnen komen door het bekijken van een aantrekkelijk persoon of aanraking, moet de vrouw door nog iets anders getriggerd worden. Bij vrouwen zit de sexdrive voornamelijk in het hoofd. Bij mannen zit het een stukje lager.

“Bij vrouwen zit de sexdrive voornamelijk in haar hoofd”

Voor een vrouw kan het dus al belemmerend werken wanneer ze niet zeker is over haar lijf of de plek waar jullie de liefde met elkaar willen bedrijven. Ben je bijvoorbeeld op haar werkplek? Dit kan dan voor een blokkade zorgen, haar hersenen geven namelijk een signaaltje af dat dit niet de plek is om seks te hebben. Voordat een vrouw dus helemaal 100 procent opgewonden kan raken, zal ze zich eerst helemaal moeten overgeven aan de heat of the moment.

Ben jij snel opgewonden?

1 reactie

 1. Ik ben een vrouw van halverwege de 50, en ik mag wel zeggen dat ik momenteel regelmatig erg opgewonden ben, dat kan komen door een dm van Twitter, door een mooi erotisch gifje, of doordat ik in mijn hoofd al met een erotische fantasie bezig ben die vervolgens ik regelmatig publiceer op mijn site. Ik geeft wel toe dat het ook komt doordat ik vaker moet thuiswerken, dus wat makkelijker kan toegeven aan mijn opgewonden gevoelens. Elk nadeel heeft zijn voordeel zullen we maar zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

1.494 keer bekeken

Geschreven door

Open en eerlijke communicatie is sowieso belangrijk in een relatie, maar vooral als het op hiv aankomt. Jij hebt hiv en je partner niet. Of net andersom. Een hiv-infectie kan behoorlijke druk leggen op je relatie. Maar hoe ga je eigenlijk om met dit …
1.494 keer bekeken
13.274 keer bekeken

Geschreven door

De asslock, wie kent hem niet..? Misschien dat het bij jou niet direct een belletje doet rinkelen. In dat geval is het hoog tijd om je kennis te laten maken met dit spannende seksspeeltje voor mannen! Dus, wat is het precies? Een asslock is een combi…
13.274 keer bekeken