It’s Pink Friday, baby! 15% EXTRA korting op alles* met code: PINK  🤩

2.344 keer bekeken

Zó bepaalt je lichaam op welke type jij valt!

28 oktober 2020,

geschreven door

De een valt op slank de ander juist op een beetje houvast. Sommige mensen verdwalen het liefst in blauwe ogen terwijl anderen uren kunnen staren in bruine kijkers… Jij vindt krullen misschien wel extreem aantrekkelijk terwijl je beste vriend juist de voorkeur geeft aan stijl haar. Hoe kan het dat we ons zo aangetrokken voelen tot een bepaald type en wáárom is dit type bij iedereen anders?

De liefdesblauwdruk van John Money

Volgens de Amerikaanse seksuoloog John Money beginnen we al met het maken van een zogeheten blauwdruk als we nog maar acht jaar oud zijn. Op deze leeftijd beginnen we onbewust met het ontdekken van wat wij aantrekkelijk vinden. Deze plattegrond of blauwdruk vormen we door het opslaan van allerlei kenmerken die wij op dat moment als prettig ervaren. De leuke lach van de buurjongen, de dansende krulletjes van je favoriete juf, de grapjes van je gekke oom… Al deze indrukken laten hun sporen achter in onze hersenen en zo creëren zij samen de liefdesplattegrond die wij later gebruiken! Kom je op latere leeftijd iemand tegen die voldoet aan jouw liefdesblauwdruk, grote kans dat jij hem/haar dan aantrekkelijk vindt.

Herkenning en gelijkenis

Ze zeggen wel eens dat tegenpolen elkaar aantrekken, maar dat is niet helemaal waar. Onderzoeken wijzen namelijk uit wat we juist vallen op mensen die op veel gebieden op onszelf lijken. Dus iemand met dezelfde intelligentie, opleidingsniveau, sociale achtergrond en aantrekkelijkheid. En bereid je voor op een nogal verontrustend feitje: Freud zei vroeger al dat wij vaak op mensen vallen die wel wat weg hebben van onze ouders. Dat blijkt dus te kloppen! We zien blijkbaar graag enige genetische gelijkenis in onze partner. Nou… Kijk nog eens naar je partner, lijkt deze meer op je vader of op je moeder?  En vraag jij je wel eens af waarom er eigenlijk relatief weinig lange afstandsrelaties zijn? Nou dat is omdat demografie ook een rol speelt in aantrekkelijkheid. Blijkbaar zijn onze hersenen zo ingesteld om het zo makkelijk mogelijk te maken voor ons. Dus iemand die in de buurt woont zal je daarom ook wat aantrekkelijker vinden.

“We zien blijkbaar graag enige genetische gelijkenis in onze partner.”

Veranderingen en kwetsbare momenten

Verliefdheid heeft ook veel te maken met timing. Zo kan het zijn dat jij iemand al jaren kent, maar pas nu inziet dat je die persoon wel heel aantrekkelijk vindt. Dit komt door twee redenen. Ten eerste schijnt het zo te zijn dat je pas verliefd word als je lichaam daar kaar voor is. Ten tweede zorgen heftige emoties, stress en verandering ervoor dat je meer openstaat om verliefd te worden. Dus na een verhuizing naar een nieuwe stad of als je in een hele ongelukkige relatie zit bijvoorbeeld. Het kan zijn dat jij door zo’n verandering ineens aantrekkingskracht voelt naar iemand terwijl je dat nooit eerder had.

Mysterie opgelost?

Dit liefdesblauwdruk is slechts één theorie, en dat demografie, aantrekkelijkheid en kwetsbare momenten een belangrijke rol spelen in het verliefd worden is te begrijpen en verklaren. Maar heel veel op het gebied van liefde en lust is gewoonweg niet te verklaren. Soms zie je iemand lopen die je adem wegneemt, waar je pupillen van groeien en je hart een sprongetje van maakt. Waar je schaamteloos naar staart terwijl je fantaseert over alles wat jullie samen kunnen doen… En waarom? Dat weet je niet, dat weten wij niet en dat weet de wetenschap ook niet. Maar dat maakt de liefde juist zo mooi en mysterieus. Toch?!

Wat is jouw type? Laat het weten in een reactie, wij zijn héél benieuwd!

2 reacties

  1. Het lekkerst; een zwaar afgetrainde, donkere man, donkere ogen en absoluut geen haren op andere plekken dan hoofd en benen.
    En liefst ongeveer even groot, heb niets met grote mannen!

  2. Ik val op lange mannen met een stoppelbaard, stoute randje en toch erg lief! Als ik verlief raak op z’n man, dan weet ik niet goed hoe vast te houden. Verliefdheid verblind alles waardoor ik het verknald 😩😩

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

MeToo werd in 2017 leven ingeblazen en is nog steeds een hot-topic. Het topic staat voor een beweging tegen seksueel overschrijdend gedrag. Helaas is dit anno nu nog steeds een actueel probleem waar zowel mannen, vrouwen, jongens en meisjes mee te ma…
419 keer bekeken