It’s Pink Friday, baby! 15% EXTRA korting op alles* met code: PINK  🤩

“We hebben te weinig seks. Hoe verander ik dit?”

31 oktober 2020,

geschreven door

Beste Talitha, mijn vriendin en ik zijn al jaren samen en we zijn echt wel dol op elkaar. Op het begin spatten de vonken ervan af in de slaapkamer, maar in de loop der tijd werd ons seksleven wat gewoontjes en heeft mijn vriendin weinig zin in seks. Sinds enkele jaren wonen we samen en naar mijn mening hebben we te weinig seks. Ik zie dit graag veranderen, wat kan ik doen?

– Jesse

Beste Jesse,

Het is gebruikelijk dat het seksleven in het begin van een relatie hoogtij viert en met het verloop van de tijd wat minder nieuw en spannend kan worden. Veel koppels in langdurige relaties kampen met een seksuele sleur of een verschil in seksueel verlangen.

Wat is te veel of te weinig seks?

Onderzoek heeft aangetoond dat de gemiddelde Nederlander – in een langdurige relatie – ongeveer drie keer per maand seks heeft. De één zal dit wellicht veel vinden, een ander vindt het misschien schrikbarend laag. Kortom: de gewenste frequentie waarin wij seks hebben verschilt van persoon tot persoon. Het is daarom eigenlijk niet te bepalen wat ’te veel’ of ’te weinig seks’ precies betekent.

“Onderzoek toont aan dat de gemiddelde Nederlander in een langdurige relatie ongeveer drie keer per maand seks heeft.”

Verschil in seksueel verlangen

We ervaren pas ontevredenheid over hoe frequent we seks hebben, als er sprake is van een duidelijk verschil in verlangen. Hierbij geldt niet dat de één een te laag libido heeft, of de ander juist een extreem hoog libido. Het verschil in libido kan leiden tot spanningen binnen de relatie. In plaats van de ‘schuld’ bij de ander neer te leggen, is het juist van belang om na te gaan hoe dit verschil gedicht of verminderd kan worden.

Maak jullie seksleven bespreekbaar

Het is duidelijk dat je graag wil dat er iets verandert in de slaapkamer. De enige manier om verandering te realiseren, is door in gesprek te gaan met je vriendin. Maar voordat je haar erop wijst dat zij minder vaak zin heeft in seks dan jij, kan het helpen om voor jezelf te bepalen wat voor jou dan de gewenste frequentie is.

Tip! Bedenk eerst voor jezelf hoe jij jullie seksleven en de frequentie ervan concreet voor je ziet.

Geef  vervolgens aan wat jouw verlangens zijn in de slaapkamer. Als vaker seks hebben hoort bij dat verlangen, kan je dat prima benoemen. Daarmee verwijt je haar nog niet van een te laag libido. Door zo open mogelijk het gesprek aan te gaan, biedt je haar ook de ruimte om haar verlangens op tafel te leggen.

Werk naar een compromis toe

Mogelijk ziet jouw vriendin geen problemen en vindt ze jullie huidige seksleven (en de frequentie ervan) prima. Het is altijd belangrijk om de behoeftes van jullie beiden naast elkaar te leggen en te ontdekken hoe jullie het beste elkaar hierin tegemoet kunnen komen. Als er een zeer groot verschil in libido is, dan is het denkbaar dat jullie beiden wat water bij de wijn moeten doen. Werk naar mogelijkheden en een compromis toe, zodat jullie seksleven voor zowel jou als haar zo bevredigend mogelijk blijft.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

2 reacties

  1. Wat bij ons de frequentie zeer ten goede komt is dat we beide ‘s avonds douchen en niet ‘s ochtends. Na het douchen voel je je frisser en sexy-er. Wij zijn 16jr bij elkaar en doen het, mede hierdoor, gemiddeld 2x per week.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

14.679 keer bekeken

Geschreven door

Dirty talk is de perfecte tool om jullie beiden in de stemming brengen en de beleving en opwinding tijdens de seks te laten toenemen! De drempel om met dirty talk te beginnen kan echter best hoog zijn. Zo hoog zelfs, dat een hoop mensen er helemaal n…
14.679 keer bekeken