“29% van vrouwen faket orgasmes om de seks snel te beëindigen”?! 🫣 Lees hier meer 👀

“Ik had bloed bij mijn ontmaagding. Wat nu?”

18 februari 2023,

geschreven door

Beste Talitha, begin deze maand ben ik ontmaagd door mijn vriend. Het bloedde en deed wat pijn, maar daarna ging het wel. Toch schrok ik wel van de hoeveelheid bloed. Laatst probeerden we het weer en deed het weer pijn. Ook toen bloedde het weer en zijn we gelijk gestopt. Wat betekent het dat ik bloed bij mijn ontmaagding én daarna had? Wat kan ik doen om zonder pijn en bloed weer seks te hebben met mijn vriend?

– Eva, 18 jaar

Beste Eva,

De eerste keer seks is altijd een spannende ervaring. Veel mensen zijn vooral nerveus, bang dat het pijn gaat doen en dat het gaat bloeden. Hoewel het inderdaad kan voorkomen dat je bloed bij de ontmaagding, hoeft dat vaak ook niet zo te zijn. Desalniettemin kan de eerste keer wat oncomfortabel en ongemakkelijk zijn. Dat is niet gek, je lichaam en vagina moeten wennen aan deze vorm van intimiteit. Er staat veel spanning op de spieren in je bekken en daarnaast is jouw vagina in ‘rust’ er niet voor gemaakt om ‘zomaar’ iets ingebracht te krijgen.

Wist je dat… bloed bij de ontmaagding of bij het vrijen in de meeste gevallen komt doordat te stroeve penetratie tot vaginale scheurtjes kan leiden?

De eerste keer: hoe zit het met het maagdenvlies?

Van oudsher wordt bloed bij de ontmaagding geassocieerd met het breken of scheuren van het zogenaamde maagdenvlies (officieel hymen genoemd). Dat komt onder andere door de naam ‘maagdenvlies’, welke eigenlijk misleidend is. Het maagdenvlies is namelijk geen vlies dat de vagina afsluit, maar het is een flexibele plooi van bindweefsel dat zich bij de vaginaopening bevindt. Het hymen is bij iedere vrouw weer verschillend: bij de één is het van nature buigzaam, bij de ander meer stug. Het kan geribbeld, glad, dun of dik zijn. Hoe het er ook uitziet, bij de ontmaagding breekt of scheurt het nauwelijks. In de loop der jaren wordt het hymen namelijk steeds weker en flexibeler, bijvoorbeeld door sporten en beweging. Tijdens jouw eerste keer is het maagdenvlies waarschijnlijk flexibel genoeg om zonder moeite te reageren op penetratie.

Bloed bij de ontmaagding

Dat neemt niet weg dat het toch kan gaan bloeden bij de ontmaagding, of tijdens de eerste paar keren. Vaak heeft dit niets met het maagdenvlies te maken, maar wel met de wrijving die in de vagina plaatsvindt. De vaginawand is namelijk erg kwetsbaar en gevoelig. Wrijving kan al makkelijk tot wondjes of scheurtjes leiden, waardoor het mogelijk gaat bloeden. Dit gaat in veel gevallen dan ook gepaard met wat pijn bij het vrijen. Om comfortabel en zonder pijn te kunnen vrijen, is het vrouwelijk lichaam zo ‘geprogrammeerd’ om bij seksuele opwinding de vagina vochtig te laten maken. Het vochtig worden van de vagina beschermt jou bij seks dus tegen stroeve penetratie, mogelijke wondjes en pijn.

“Voldoende ontspanning, opwinding en vaginaal vocht is essentieel om zoveel mogelijk van de seks te kunnen genieten.”

Het is dus belangrijk om pas tot penetratie over te gaan als jouw vagina voldoende vochtig is. Hiervoor is vaak enige tijd nodig: het duurt soms wel tot een halfuur voordat een vrouw voldoende opgewonden is. Bij seksuele opwinding verhoogt de bloedtoevoer richting de geslachtdelen. Hierdoor komt er meer druk te staan op de bloedvaten van onder andere de vaginawand. Uiteindelijk wordt het vocht in de weefsels en het bloed daardoor wat naar buiten geperst, waardoor de vagina vochtig wordt. Ook bevinden er rondom de vaginaopening enkele klieren die bij opwinding vocht beginnen af te scheiden. Kortom: allemaal bedoeld om pijn en wondjes te voorkomen.

Zonder bloed en pijn fijn vrijen

Fijne seks is niet zo vanzelfsprekend als vaak wordt gedacht. Het is altijd blijven ontdekken wat voor jou wel en niet werkt. Hoe ervaren je ook bent, seks heb je samen met je partner, dus neem samen de tijd om voorzichtig dingen uit te proberen. Het hoeft echt niet perfect te gaan. Experimenteer en leer je lichaam op seksueel vlak kennen. Een goed voorspel speelt hierbij een belangrijke rol. Tijdens het voorspel geef je jezelf de tijd die nodig is om goed op te warmen voor de penetratie. Breng pas iets in de vagina als de vagina voldoende vochtig en verdiept is, zodat het makkelijker een penis of seksspeeltje kan ontvangen. Stop bij pijn en/of als je voelt dat er te veel spanning op je bekken staat. Bouw het eventueel op door iedere keer als jullie gaan vrijen, steeds een stukje verder te gaan. Gebruik eventueel glijmiddel om soepele wrijving een handje te helpen.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

Geschreven door

Talitha

Seksuoloog
Talitha heeft na haar studie Psychologie zich verdiept in de seksuologie. Ze heeft met onderscheiding haar Master in de Seksuologie behaald aan de Katholieke Universiteit Leuven in België. “Seks is voor iedereen een uniek iets. Het ideaalbeeld in deze samenleving is dat seks altijd maar leuk en fijn moet zijn. Toch stuiten we op de nodige taboes en onbesproken problemen. Mijn streven is om van seks, en alles dat daar mee te maken heeft, een open onderwerp te maken, waarbij niets gek of beschamend is. Seks hoort immers bij het dagelijks leven.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten