door seksuoloog Talitha

“Ik voel me niet meer aangetrokken tot mijn partner. Help!”

18 maart 2023

Beste Talitha, mijn partner en ik zijn reeds vijf jaar samen. We zijn dolgelukkig, alleen is er op intiem vlak niets of nauwelijks meer iets. Het spannende is er vanaf en ik voel me niet meer aangetrokken tot hem. Die aantrekking voel ik wel bij andere mannen… Ik heb het daarom ooit wel eens over een open relatie gehad, maar hier moet hij niets van weten. Op deze manier worden we beiden ongelukkig, omdat we elkaar niet kunnen bevredigen op seksueel vlak. Ik wil graag de uitdaging aan gaan, maar hoe pak ik dit met respect voor mijn vriend aan? 

– Laureen, 31 jaar

Beste Laureen,

Het kan moeilijk zijn om te merken dat je je niet meer zo sterk aangetrokken voelt tot je partner als voorheen. Het behouden van een gezonde, gelukkige, lange relatie is niet altijd zo vanzelfsprekend. Je zult in elkaar en in jullie relatie moeten blijven investeren. Naast vertrouwen, commitment, vriendschap en veiligheid bij elkaar vinden, blijft intimiteit en aantrekkingskracht voor veruit de meesten simpelweg een belangrijke sleutel in een romantische relatie.

Als je je niet meer aangetrokken voelt tot je partner…

Het is niet gek hoor, dat in de loop der jaren de spanning er wat vanaf is gegaan. Bij veel koppels komt sleur om de hoek kijken. De nieuwigheid is er vanaf waardoor het brein letterlijk minder heftig geprikkeld wordt. Het gevolg is een verminderde intimiteit dat in de loop der tijd erin sluipt. De vraag is dan vaak hoe je de spanning weer terug kan krijgen in je relatie. Daarvoor is het wellicht eerst goed om na te gaan waardoor de aantrekking minder is geworden. Is het mogelijk dat er externe factoren zijn die de relatie beïnvloeden, zoals werkstress of vermoeidheid? Of zijn er interne problemen in de relatie, zoals gebrek aan communicatie of onopgeloste conflicten?

Feit! Het is niet ongebruikelijk dat de aantrekkingskracht zo nu en dan minder is in een relatie. Soms is dat een kwestie van tijd en is geduld nodig om weer het vlammetje te voelen.

Wat nu volgens jou mist is spanning en uitdaging. Waardoor ontbreekt dat? Of beter gezegd: wat was in het begin van jullie relatie zo anders waardoor die spanning en intimiteit er wél was? Je geeft aan niet meer intiem te kunnen zijn met je partner, vermoedelijk omdat jij je niet meer tot hem aangetrokken voelt? Is het mogelijk om dit aan te stippen en te onderzoeken of er iets kan veranderen waardoor jij je wel weer aangetrokken tot hem voelt en weer intiem met hem wil zijn? Misschien kan hij iets veranderen waardoor jij hem weer spannend en sexy gaat vinden.

Is een open relatie de oplossing?

Ik lees in je vraag dat je nadenkt over hoe je de spanning weer terug kan krijgen in je relatie en dat een open relatie wellicht uitkomst biedt. Ja, dit kán een optie zijn. Echter is een open relatie enkel geschikt indien beide partners hier voor de volle 100% achter staan. Ook zullen daar zeer goede afspraken over gemaakt moeten worden. Wederzijds vertrouwen is hierbij van essentieel belang. Jouw partner staat er momenteel echter anders in en moet er niets van weten. Is hier wel een helder en verdiepend gesprek aan vooraf gegaan? Wat een open relatie bijvoorbeeld inhoudt, hoe jij dat voor je ziet, wat dat voor jou en jullie relatie betekent en wat dat voor hem betekent? Wellicht is hij wat ontvankelijker wanneer hij daadwerkelijk leert wat een open relatie kán zijn.

“Een open relatie kán jullie relatie en seksleven een impuls geven, mits jullie beiden 100% achter de gemaakte afspraken staan.”

Dit kan je doen bij minder aantrekkingskracht in je relatie

Het beste wat je nu kan doen is toch echt weer het gesprek met hem aangaan. Het is belangrijk om open en eerlijk te zijn over je gevoelens. Bespreek waar je tegenaan loopt, ook als dat betekent dat het een moeilijk gesprek zal zijn. Vraag hem ook naar zijn ervaring. Hoe staat hij momenteel in jullie relatie? Hoe ervaart hij jullie seksleven? Maak samen de balans op wat nodig is om voor elkaar te blijven gaan. Geen enkele relatie is echter perfect, maar uiteindelijk moet je altijd de keuze kunnen blijven maken: accepteer ik de relatie zoals die nu is? Of is verandering echt nodig om het te laten werken? Als die verandering nodig is, hoe implementeren we dat dan op een manier die voor ons beiden werkt? De basis van iedere relatie is in mijn ogen altijd communicatie, voor elkaar blijven kiezen en elkaars geluk niet in de weg willen zitten.

Overige tips bij minder aantrekkingskracht

  • Investeer in de relatie: Probeer te investeren in de relatie door samen nieuwe activiteiten te ondernemen, samen te lachen en quality time met elkaar door te brengen. Door te investeren in de relatie kan het vertrouwen en de verbinding tussen jullie beiden versterkt worden.
  • Experimenteer stapsgewijs in de slaapkamer met elkaar. Hoe maken jullie het weer spannend in de slaapkamer? Het gebruik van seksspeeltjes, een uitgebreid voorspel, elkaar verwennen met een massage of het proberen van nieuwe seksstandjes kan al verschil maken;
  • Als de problemen aanhouden en jullie er samen niet uitkomen, kan het helpen om professionele hulp te zoeken. Een relatietherapeut kan jullie helpen om de problemen te identificeren en op te lossen.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

Reageer

Over Talitha

Talitha heeft na haar studie Psychologie zich verdiept in de seksuologie. Ze heeft met onderscheiding haar Master in de Seksuologie behaald aan de Katholieke Universiteit Leuven in België. "Seks is voor iedereen een uniek iets. Het ideaalbeeld in deze samenleving is dat seks altijd maar leuk en fijn moet zijn. Toch stuiten we op de nodige taboes en onbesproken problemen. Mijn streven is om van seks, en alles dat daar mee te maken heeft, een open onderwerp te maken, waarbij niets gek of beschamend is. Seks hoort immers bij het dagelijks leven."

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Bedankt voor jouw reactie! Deze wordt pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie.

[instagram – feed]

© 2023 EasyToys / EDC Retail B.V. – PrivacybeleidCookiebeleid