NIEUW: Kama Sutra Pocket! De lekkerste standjes voor thuis en onderweg 🔥

Help, ik ben introvert en ik vind daten soms lastig

20 november 2022,

geschreven door

Mensen die introvert zijn en mensen die extravert zijn, hebben allemaal zo hun eigen kracht. Toch zijn er situaties die als je introvert bent, net wat lastiger kunnen zijn. Bijvoorbeeld omdat er van je verwacht wordt dat je je in die situatie wat extraverter gedraagt dan je bent. Daten kan voor mensen die introvert zijn bijvoorbeeld best een uitdaging zijn. Hoe ga je hiermee om?

Erken dat je het lastig vindt en wees mild voor jezelf

Een goede eerste stap is aan jezelf te erkennen dat je het lastig vindt. In een wereld die vaak nogal ingericht lijkt op extraverte mensen, kan het verleidelijk zijn om je dan maar aan te passen. Om je eigen ongemak en gevoelens te ontkennen en jezelf te dwingen om het maar gewoon gemakkelijk en leuk te vinden. Maar zo simpel is het niet altijd. Accepteer dat de setting waarin veel dates plaatsvinden gewoon wat meer van jou vragen. Cafeetjes, restaurants, drukke terrassen, druk gepraat, veel geluid. Iemand tegenover je met wie je een leuk gesprek wil voeren en die misschien wel veel van je wil weten. Voor veel introverte mensen levert zo’n setting veel prikkels op en dat verwerken kost nu eenmaal veel energie. Dus wees mild voor jezelf.

Erken aan jezelf dat je het lastig vindt en wees mild voor jezelf.

Zet de date een beetje naar je hand

Om een fijne connectie te kunnen maken met iemand is het belangrijk dat je jezelf kunt zijn. Forceer jezelf dus niet in situaties waar je je niet prettig bij voelt of waar je jezelf heel erg moet pushen om goed uit de verf te komen. Uiteindelijk gaat het er ook om dat iemand jou leert kennen zoals je bent. Met een beetje creativiteit kun je een date vaak best een beetje naar je hand zetten. Nodigt iemand je voor een eerste date meteen uit voor een huisfeestje of verjaardag? Geef dan vriendelijk aan dat je liever eerst een keer één-op-één afspreekt. Vind je een café te druk? Stel bijvoorbeeld voor om een mooie wandeling te maken. Ga samen naar het museum. Doe een picknick. Een boottochtje. Of doe een lunchdate in een rustig tentje, in plaats van een druk restaurant.

Blijf jezelf

Er is natuurlijk niets mis mee om je grenzen af en toe een beetje te verleggen, door af en toe iets te doen dat iets verder van je af staat. Zo lang jij je er prettig bij voelt, is uit je comfortzone stappen soms ook best gezond. Maar zeker bij daten is het belangrijk dat je wel jezelf blijft. Dan weet je namelijk zeker dat jouw date je leert kennen zoals je bent. Ook als jouw date heel extravert is, hoeft dat zeker niet te betekenen dat jij dat dan ook zou moeten zijn. Vaak zie je ook: opposites attract. Misschien vindt jouw extraverte date het wel heel fijn om met een wat rustiger en bedachtzamer persoon samen te zijn. Vul het niet allemaal vooraf al voor de ander in, maar wees jezelf, laat de ander zichzelf zijn en kijk of er een connectie ontstaat.

Bereid je (een beetje) voor

Natuurlijk weet je nooit precies hoe een date gaat lopen en dat is ook deel van wat het spannend en leuk maakt. Maar als jij het doorgaans lastig vindt om een gesprek op gang te houden of net wat langer nodig hebt om een goede vraag te bedenken, dan kan het een goed idee zijn om vooraf alvast wat te bedenken. Niet omdat je moet presteren, maar omdat het je misschien wat meer ontspanning brengt. Verdiep je een beetje in de persoon met wie je op date gaat. Misschien weet je al iets over hobby’s of werk. Op basis daarvan kun je prima vast een paar vragen of gespreksonderwerpen bedenken, zodat je je net wat zekerder voelt in het gesprek. Voel niet de druk om continu de motor te zijn van de conversatie of om elke stilte meteen op te vullen. Heb je wat meer tijd nodig om over een vraag of reactie na te denken, geef jezelf die tijd dan ook. Niet iedereen heeft hetzelfde tempo van denken of spreken en dat hoeft ook niet.

Voel niet de druk om continu de motor te zijn van de conversatie of om elke stilte meteen op te vullen.

Geef je grenzen aan

Merk je dat jouw energie op is of dat je overprikkeld bent, terwijl jouw date nog lang niet uitgepraat lijkt? Geef het dan eerlijk aan. Leg desnoods uit dat jij zo in elkaar zit en dat je na sociale interactie altijd even tijd nodig hebt om weer tot jezelf te komen. Ga er niet vanuit dat de ander dat wel aanvoelt of aan je ziet. Mensen vinden het over het algemeen lastig voor te stellen dat mensen anders in elkaar zitten dan zijzelf. Dus als jouw date heel extravert is en nog wel uren door kan praten, dan zal diegene zelf niet snel vermoeden dat jouw emmer al bijna vol is. Maar dat iemand er uit zichzelf niet vanuit zal gaan, betekent niet dat iemand er geen begrip voor zal hebben. Weersta de verleiding om smoesjes te verzinnen. Eerlijkheid werkt vaak het beste. Leg bijvoorbeeld vriendelijk uit dat je het ontzettend gezellig vond (als dat zo is), maar een beetje overprikkeld bent en dat je graag een nieuwe date wil prikken om weer fris verder te gaan.

Accepteer het als er geen match is

Het kan tijdens het daten of in het begin van een relatie soms best even zoeken en aanpassen zijn, zeker als twee mensen nogal van elkaar verschillen. Als sommige dingen in jullie temperament in het begin niet helemaal lijken te matchen, hoeft dit nog helemaal geen dealbreaker te zijn. Vaak heb je even tijd nodig om op elkaar ingespeeld te raken. Maar het is wel belangrijk dat je de ruimte voelt om jezelf te zijn en dat je je niet anders hoeft voor te doen dan je bent. Tref je een date die geen begrip heeft voor jouw signalen, continu door jou heen praat en die je het gevoel geeft dat je suf of ongezellig bent? Dan is het waarschijnlijk geen match. Zie dit dan niet als een teken dat er iets mis is met jou. Dit is duidelijk niet de persoon met wie jij een leuke tijd zal hebben. Vervelend, maar uiteindelijk alleen maar goed om te weten, toch?

Het is belangrijk dat je de ruimte voelt om jezelf te zijn en dat je je niet anders hoeft voor te doen dan je bent.

Want of je nu introvert bent of extravert en of je nu op jouw tegenpool valt of juist op iemand die precies hetzelfde is: uiteindelijk gaat het erom dat jij jezelf durft te laten zien. Want als de vlam dan in de pan slaat, weet je tenminste zeker dat iemand valt op jóú, precies zoals je bent.

Succes!

Hulp nodig?

Heb je moeite met daten of seksualiteit en worstel je hiermee? Misschien kan een gesprek met een seksuoloog helpen. Aarzel vooral niet om contact op te nemen met mij of met één van mijn collega’s. We helpen je graag.

Liefs, Eveline Stallaart, seksuoloog en psycholoog

1 reactie

 1. Hoi Eveline
  Wil even reageren op Help ik ben introvert en vind daten soms lastig.
  Ik kan moeilijk contact leggen voor een seks date weet niet hoe ik de vrouw in over
  gave moet bereiken heb wel fantasie wil er ook voor haar zijn graag hulp en tips van jou
  Groeten
  Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Sommige mensen die geen zin hebben in seks met hun partner, hebben sowieso niet zo’n interesse in seks op dat moment. Hun gebrek aan zin gaat dan samen met een lage sexdrive. Maar het komt ook voor dat mensen bij mij komen en zeggen: help, ik heb g…
2.974 keer bekeken