Time for Toys! Vind jouw summer sexentials! 💦☀

Ik wil voor het eerst anale seks proberen, waar moet ik op letten?

21 oktober 2023,

geschreven door

Veel mensen die voor het eerst anale seks willen proberen, vinden dat best een beetje spannend. Zoals met alle manieren van seks hebben, kan het wat onzeker en kwetsbaar aanvoelen als je het nooit eerder heb geprobeerd. Met de juiste voorbereiding zorg je voor een zo prettig mogelijke eerste ervaring. Hieronder mijn belangrijkste tips op een rij.

Zorg dat je er klaar voor bent

Wil je anale seks een keer proberen, zorg dan dat je er klaar voor bent. Niet alleen mentaal, in de zin van dat je er zelf echt zin in moet hebben, maar ook fysiek. Onzekerheid of schaamte kan je tijdens de seks remmen in je opwinding, dus zorg bijvoorbeeld dat je je zelfverzekerd voelt over je lichaamsverzorging en hygiene. Neem een lange douche en was daarbij ook je anus goed. Wil je het nog wat grondiger aanpakken? Dan kun je eventueel ook gebruikmaken van een klysma of anale douche, waarbij je je anus ook aan de binnenkant schoon kan maken.

Toch is ook mijn advies: wees niet al te bang voor poep. Seks is nu eenmaal menselijk en soms een beetje rommelig en het kan altijd een keer gebeuren dat je bij anale seks een klein beetje poep tegenkomt. Hoe minder krampachtig je hier samen met je partner mee omgaat, hoe meer ontspannen de seks zal zijn. Maar over het algemeen zal je in de anus en het onderste gedeelte van de endeldarm niet veel poep aantreffen.

Oefen alvast met jezelf

Een andere manier waarop je jezelf fysiek kan voorbereiden, is om je anus alvast een klein beetje voor te bereiden op de sensatie van penetratie. Dat kan je bijvoorbeeld doen door alvast te oefenen met een vinger of met een dildo of buttplug. Doe het rustig aan. Begin klein, forceer niets en luister vooral naar je lichaam. Glijmiddel dat speciaal bedoeld is voor anale seks kan hierbij een bruikbaar hulpmiddel zijn.

In tegenstelling tot de vagina, produceert de anus bij opwinding niet zelf een natuurlijke vorm van glijmiddel, dus alle hulp die je kunt gebruiken om de penetratie soepel en gemakkelijk te maken, is mooi meegenomen. Ook kun je voorafgaand aan de anale seks, bijvoorbeeld tijdens het voorspel, de anus alvast met wat glijmiddel masseren, zodat je deze vooraf alvast een beetje ontspant en wat soepeler maakt. Let er wel op dat je met een vinger, penis of buttplug waarmee je eerder in de anus bent gegaan, niet daarna ook in de vagina gaat. Zo voorkom je infecties.

Doe het rustig aan

Zoals bij iedere vorm van seks, is het ook bij anale seks heel belangrijk dat je voldoende opgewonden bent. Als je het voor de eerste keer gaat proberen, is het heel begrijpelijk dat je in je hoofd misschien vooral daarmee bezig bent en daardoor wat gespannen bent. Toch is het wel belangrijk dat je toch probeert te ontspannen en jezelf toestaat om op te gaan in het moment. Maak eerst ruimte voor voorspel of andere vormen van seks waar je erg van geniet. Op die manier kan je opwinding namelijk voldoende toenemen en zal de stap naar anale seks vanzelf makkelijker gaan.

Probeer te ontspannen door rustig door te blijven ademen en als het pijn doet: meteen aangeven en stoppen. Denk niet dat pijn iets is waar je gewoon even doorheen moet. Je anus is gevoelig, dus als je niet voorzichtig te werk gaat, kunnen er kleine wondjes of scheurtjes ontstaan. Als je doorgaat bij pijn kan er voor je lichaam een negatieve associatie met anale seks ontstaan, waardoor ontspannen de vogende keer weer moeilijker zal gaan. Pijn is meestal een teken dat je rustiger aan moet doen en terug moet gaan naar de ontspanning. Ook kan het een teken zijn dat het voor jou op dat moment even genoeg is. Wie weet kun je het later dan nog eens proberen.

Luister naar de signalen van je lichaam

Spreek met je partner af dat je continu helder met elkaar blijft communiceren en dat je altijd luistert naar de signalen van de ander. Probeer ook in te tunen op de signalen van je lichaam. Het kan even gewenning en oefening kosten voordat je je anus goed kunt ontspannen. Je hebt daar eigenlijk twee sluitspieren en de eerste sluitspier ontspant vaak wat gemakkelijker dan de andere. Ook je bekkenbodem kan tijdens de anale seks onwillekeurig aanspannen, wat voor pijn kan zorgen. Doe alles daarom stapje voor stapje, en take it slow.

Voelt de penetratie voor jou te diep aan, dan kun je eventueel ook een bumper gebruiken. Dat is een hulpstuk dat ervoor zorgt dat de penis niet te diep naar binnen gaat. Heb je na de anale seks pijn? Schaam je dan vooral niet en ga naar de dokter. Misschien is er onverhoopt toch een kleine beschadiging ontstaan, waar de huisarts je vaak heel goed mee kan helpen.

Het kan even gewenning en oefening kosten voordat je je anus goed kunt ontspannen. Je hebt daar eigenlijk twee sluitspieren en de eerste sluitspier ontspant vaak wat gemakkelijker dan de andere.

Beleef het samen

Zoals altijd met seks: ontspanning, respect en plezier zijn key. Knoop in je oren dat je op ieder moment kan en mag aangeven dat je het anders wil of dat je wil stoppen. Heb je er zelf niet zoveel mee, maar wil je partner het heel graag, doe het dan alleen als je hier echt achter staat en zie het niet als iets dat je de ander moet geven. Heb je het geprobeerd en vind je het niks? Wees hier dan ook eerlijk over naar je partner. Anale seks is net als iedere andere vorm van seks iets dat je vooral moet doen als je er samen van kan genieten.

Veel mensen vinden vooral de eerste keer spannend en merken dat ze er gaandeweg steeds meer in ontspannen. Sommige mensen ervaren het als een enorme verrijking van hun seksuele beleving, met zichzelf en met hun partner. Zorg in elk geval dat je – ook in de spanning van het nieuwe – de verbinding houdt met elkaar, bijvoorbeeld door naderhand nog even te knuffelen en na te praten. Wie weet blijft het bij die ene keer. Wie weet hebben jullie er na die eerste keer wel een nieuw favoriet standje bij.

Succes!

Hulp nodig?

Heb je vragen over seks en kom je er in je eentje niet uit? Misschien kan een gesprek met een seksuoloog helpen. Aarzel vooral niet om contact op te nemen met mij of met één van mijn collega’s. We helpen je graag.

Liefs, Eveline Stallaart, seksuoloog en psycholoog

2 reacties

    1. Hoi Bloemenkind,
      Wij raden je aan om dit met je huisarts te bespreken. Hij/zij kan jou hier goed over adviseren. Het kan misschien wat ongemakkelijk voelen om dit te bespreken, maar jouw huisarts is heel wat gewend en kijkt hier zeker niet van op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Beste Talitha, ik loop al een tijd met een serieus probleem: ik kan niet klaarkomen. Ik merkte dit in het begin vooral tijdens de seks met mijn partner, maar gaandeweg lukt het ook niet als ik aan zelfbevrediging doe. Het frustreert mij en mijn partn…
4.932 keer bekeken