Scheurende vliezen en bebloede lakens na de huwelijksnacht. Dat is waar de meeste mensen aan denken als ze ‘maagdenvlies’ horen. Inmiddels weten veel mensen wel dat dit beeld niet klopt. Maar wat is het maagdenvlies dan wel en waar is het eigenlijk voor? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het maagdenvlies!
Wat is het maagdenvlies?
Het maagdenvlies, ook wel hymen genoemd, is een flexibele plooi rond de ingang van de vagina. Dit is een randje bindweefsel dat er bij elke vrouw anders uitziet. Het maagdenvlies kan dus heel verschillend van vorm zijn. Soms is het heel flexibel, soms is het heel stug. Soms is het dik, soms is het dun. Soms is het glad, soms heeft het inkepingen. Het heeft geen enkele functie in het lichaam en sommige vrouwen hebben zelfs helemaal geen maagdenvlies.
Hoe ziet het maagdenvlies eruit?
De naam ‘maagdenvlies’ is eigenlijk heel misleidend, vandaar dat de meeste artsen ook de voorkeur geven aan ‘hymen’. Het maagdenvlies is namelijk helemaal geen vlies en het sluit de vaginaopening ook niet af, zoals veel mensen denken. Het is een richeltje met een opening in het midden en ziet er een beetje uit als een haarelastiek, zoals op het plaatje hieronder.
Dit richeltje kan dus heel veel verschillende vormen hebben. Af en toe komt het voor dat het maagdenvlies wél dicht is en de vagina daadwerkelijk afsluit. Dit is een probleem, want hierdoor kan menstruatiebloed zich achter het hymen ophopen en infecties veroorzaken. Er is een medische ingreep nodig om het te verhelpen. Dit houdt in dat een arts een incisie in het hymen maakt. Dit is overigens een kleine, eenvoudige ingreep.
Wanneer ben je maagd?
De meeste mensen omschrijven maagdelijkheid als ‘nog nooit seks gehad’. Maar wat valt er precies onder seks? Sommige mensen vinden zoenen of iemand met de hand bevredigen namelijk al een ontmaagding. En wat als je al wel orale seks of anale seks hebt gehad, maar geen penis-in-vagina seks? Telt dat dan wel of niet? Om die reden is maagdelijkheid onmogelijk te definiëren. Voor iedereen betekent het weer iets anders. Je zou dus ook kunnen zeggen dat maagdelijkheid helemaal niet bestaat.
Wat gebeurt er met het maagdenvlies tijdens de ontmaagding?
Als we het hebben over de eerste keer penis-in-vagina seks, is het antwoord simpel: er gebeurt vrij weinig. Het hymen is flexibel en buigt gewoon mee met de penis. Het kan wel voorkomen dat er wat bloed vrijkomt als het maagdenvlies dik of stug is en de penis door de beweging kleine scheurtjes veroorzaakt. Dit kan wat gevoelig zijn, maar als je veel pijn voelt, dan moet je een stapje terug doen. Bloedverlies kan ook voorkomen doordat de vrouw niet opgewonden genoeg is en de penis door de wrijving de vaginawand een beetje beschadigd. Zorg er daarom altijd voor dat je opgewonden genoeg bent voordat je overgaat op penetratie en gebruik eventueel wat glijmiddel voor extra comfort.
Wist je dat… meer dan de helft van de vrouwen niet bloedt tijdens of na de ontmaagding?
Mythen over het maagdenvlies
- Het maagdenvlies is een vlies dat de vagina afsluit. Het maagdenvlies is geen vlies, maar een plooi in het slijmvlies met een opening in het midden. Het sluit de vagina niet af en kan dus ook niet worden doorgeprikt bij de eerste keer penetratie.
- Je bloedt als je wordt ontmaagd. Dit hoeft niet per se. Voor meer dan de helft van de vrouwen is dit niet het geval. Het kan voorkomen dat er wat bloed vrijkomt als het maagdenvlies dik of stug is en de penis door de beweging kleine scheurtjes veroorzaakt.
- Een arts kan vaststellen of een vrouw maagd is. Aangezien het maagdenvlies heel veel verschillende vormen kan hebben en soms zelfs helemaal niet aanwezig is, is het onmogelijk voor een arts om te zien of een vrouw maagd is of niet.
- Mannen kunnen voelen of een vrouw maagd. Om dezelfde reden als hierboven, kun je als man onmogelijk voelen of iemand maagd is. Overigens is het ook een mythe dat een vrouw die maagd is een strakkere vagina heeft. Dit wordt namelijk bepaald door de sterkte van de bekkenbodemspieren.
- Het bloed tijdens de ontmaagding ziet er anders uit dan ander bloedverlies. Bloedverlies tijdens de ontmaagding ziet er precies zo uit als elk ander bloedverlies.
- Het maagdenvlies kan beschadigd raken door het gebruik van een tampon of door intensief te sporten. Een tampon is te klein om scheurtjes in het maagdenvlies te veroorzaken en ook sporten heeft geen enkele invloed op het hymen.
Maagdenvlies herstellen (hymenoplastie)
In veel culturen en religies is maagdelijkheid een belangrijk onderdeel van de reputatie van een vrouw en haar familie. Een vrouw moet maagd zijn tot aan de huwelijksnacht, anders is ze niet ‘puur’. Vaak wordt er binnen deze culturen geloofd dat een maagd bloedt bij haar eerste keer seks. Bloed in de lakens na de huwelijksnacht wordt dan ook gezien als bewijs voor de puurheid van de vrouw. Niet bloeden tijdens de ontmaagding kan soms grote gevolgen hebben. De eer van de vrouw en haar familie wordt aangetast en ze kan zelfs gestraft of verstoten worden. De angst om niet te bloeden zorgt er ironisch genoeg voor dat veel vrouwen juist wel bloeden, omdat ze door de spanning niet voldoende opgewonden raken en de wrijving van de penis scheurtjes veroorzaakt in de vaginawand.
Vanwege de angst om niet te bloeden tijdens de huwelijksnacht ondergaan veel meisjes en vrouwen een maagdenvlieshersteloperatie. Dit wordt hymenoplastie genoemd. Hierbij wordt het hymen gehecht, zodat die scheurt tijdens de ontmaagding en de vrouw in kwestie wat bloed zal verliezen. Als een vrouw geen hymen heeft, wordt er een kunstvlies in de vagina geplaatst. Ook in Nederland kun je deze operatie laten doen, hoewel de meerderheid van Nederlandse artsen tegen deze ingreep is. Medisch gezien heeft dit namelijk geen enkel voordeel.
Dacht jij stiekem ook dat het maagdenvlies zou breken tijdens de ontmaagding?