door seksuoloog Talitha

“Ik krijg geen erectie in het bijzijn van mijn partner. Help!”

28 maart 2020

“Beste Talitha, sinds kort heb ik een nieuwe vriendin en helaas lijkt het in de slaapkamer nog niet zo’n succes. Mijn penis wil niet stijf worden, wat we ook proberen. Als ik alleen ben en masturbeer, heb ik nergens last van. Waarom heb ik geen erectie als ik met haar ben? Dit frustreert mij enorm, wat kan ik doen?”

– Robbin

Beste Robbin

Problemen met het krijgen of behouden van een erectie is een van de meest gehoorde klachten onder mannen, jong of oud. De oorzaak kan zowel lichamelijk als psychologisch van aard zijn.

Oorzaken van een erectieprobleem

Om na te gaan of het uitblijven van een erectie een lichamelijke of psychologische oorzaak heeft, is het goed om te kijken of de penis nog wel stijf wil worden bij masturbatie, tijdens de slaap of bij het ’s ochtends wakker worden. Als de penis wel stijf wordt tijdens zelfbevrediging en gedurende de nacht/bij het ontwaken, dan geeft het aan dat jouw penis lichamelijk gezien prima functioneert. Als de erectie toch uitblijft in bijzijn van een partner, duidt dat dikwijls aan dat er sprake is van een psychologische oorzaak.

Waarom je geen erectie heb in bijzijn van je partner

De erectie van de man is wordt vaak gezien als ‘essentieel’ onderdeel van de seks. Zonder erectie denken we al gauw dat seks niet mogelijk is. Althans, penetrerende seks. Het idee dat een man dus een stijve penis moet krijgen, kan voor een behoorlijke druk zorgen. Veel mannen ervaren daarom (onbewust) prestratiedruk als het op seks aan komt. Juist deze druk kan de opwinding erg in de weg zitten, waardoor het juist lastiger wordt om überhaupt een erectie te krijgen.

“Het idee dat een man altijd een erectie moet krijgen, kan leiden tot prestatiedruk.”

De cirkel van prestatiedruk en faalangst

Als je eenmaal hebt ervaren dat je geen erectie krijgt bij je partner, kan dat voor een volgende keer een bepaalde angst met zich meebrengen: ‘wat als het deze keer wéér niet lukt?‘. Het uitblijven van de erectie wordt dan gezien als falen. Vervolgens zorgt faalangst ervoor dat je een volgende keer nog meer druk ervaart. En zo houd je de vicieuze cirkel eigenlijk in stand.

Andere oorzaken van het uitblijven van de erectie

  • Afleidende gedachten, waardoor de focus niet gericht is op het seksueel plezier
  • Gevoelens van stress, somberheid of onzekerheid
  • Lichamelijke oorzaken, zoals ziekten als diabetes, medicatiegebruik, alcohol- en/of middelengebruik.

Hoe zorg je voor een erectie bij je partner?

Probeer zo weinig mogelijk je te focussen op datgene wat ‘moet’ en richt je aandacht juist op datgene wat jij zo fijn en lekker vindt. Ga na waar je normaliter opgewonden van raakt en wat jij opwindend vindt tijdens het vrijen met je partner. Zo verlaag je de druk op het ‘moeten presteren’.

“Richt je op het seksuele plezier, niet op het ‘moeten presteren'”

Ook als de erectie toch uitblijft, betekent dat niet dat je elkaar niet kan verwennen. Bevredig je partner, verwen elkaar met een erotische massage en ontdek elkaars gevoelige plekjes. Seks is namelijk zoveel meer dan louter penetratie.

Overige tips:

  • Zorg ervoor dat je (mentaal) lekker in je vel zit en je zelfverzekerd voelt
  • Neem voldoende rust en ontspanning
  • Vermijd stressoren of pak sombere gevoelens aan
  • Gebruik eventueel een penispomp om de erectie tot stand te brengen. Ook kan je een penisring gebruiken om de erectie stijf te houden.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

Reageer

Over Talitha

Talitha heeft na haar studie Psychologie zich verdiept in de seksuologie. Ze heeft met onderscheiding haar Master in de Seksuologie behaald aan de Katholieke Universiteit Leuven in België. "Seks is voor iedereen een uniek iets. Het ideaalbeeld in deze samenleving is dat seks altijd maar leuk en fijn moet zijn. Toch stuiten we op de nodige taboes en onbesproken problemen. Mijn streven is om van seks, en alles dat daar mee te maken heeft, een open onderwerp te maken, waarbij niets gek of beschamend is. Seks hoort immers bij het dagelijks leven."

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Bedankt voor jouw reactie! Deze wordt pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie.

[instagram – feed]

© 2023 EasyToys / EDC Retail B.V. – PrivacybeleidCookiebeleid