Het is nog niet te laat! 💖 Bestel jouw EasyToys Adventskalender VANDAAG nog 😏

“Is ruzie in de relatie goed of slecht?”

10 september 2022,

geschreven door

Beste Talitha, mijn vriend en ik maken regelmatig ruzie in de relatie. Dat kan om de kleinste dingen gaan en soms clasht het zonder duidelijke aanleiding. We reageren er beiden verschillend op en dan loopt het hoog op. Gelukkig maken we het iedere keer weer goed. Toch twijfel ik nu of dit wel goed is voor onze relatie?

– Jade, 24 jaar

Beste Jade,

Bij geen enkele relatie gaat het alleen maar over rozen. De meest gelukkige en stabiele koppels maken wel eens ruzie. Dat is heel normaal. Een ruzie, conflict of discussie kan zelfs heel vruchtbaar voor je relatie zijn, kan zorgen voor meer diepgang, wederzijds begrip en verbinding. Of ruzie in de relatie nou goed of slecht is, hangt wel af van verschillende factoren.

Ruzie in de relatie

In een relatie krijg je vroeg of laat te maken met (oplopende) spanningen, irritaties of onbegrip. Afhankelijk van hoe je hier als individu mee omgaat, heeft dat effect op je relatie. De wisselwerking met je partner kan daarbij functioneel, maar ook minder functioneel zijn. Ruzie maken kan dan soms de lucht enorm klaren. Alsof de spanning er weer af is en er weer meer ruimte is voor verbinding, plezier, lol of intimiteit. Maar als je merkt dat de ruzies steeds vaker voorkomen of dat ruzie in de relatie steeds om dezelfde dingen gaat, is het tijd om hier aandacht aan te schenken.

“Ruzie maken kan soms de lucht enorm klaren. Alsof de spanning er weer af is en er weer meer ruimte is voor verbinding, plezier, lol of intimiteit.”

Destructief vs. constructief ruzie maken

Ruzie maken is niet per se goed of slecht. Het hangt erg af van de manier waarop jij en je partner bonje hebben. Ruzie kán heel constructief zijn, maar veel stellen merken toch dat ze op een minder functionele manier naar elkaar uitvallen. Met de vingers naar elkaar wijzen, uit verbinding gaan, naar elkaar schreeuwen, niet openstaan voor de visie van de ander, alleen maar in de verdediging schieten of compleet dichtklappen zijn voorbeelden van hoe een ruzie juist destructief kan zijn en tot een negatieve wisselwerking leidt. Constructief ruzie maken houdt daarentegen in dat jullie:

  • Begrip hebben voor elkaars visie;
  • Elkaar respecteren;
  • Samenwerken aan een oplossing.

Het moet geen welles-nietes spelletje worden. Soms zullen jullie het niet met elkaar eens worden en is de conclusie van een stevige discussie of ruzie niets meer dan: agree to disagree. Maar juist die visie zorgt ervoor dat jullie respect voor elkaar blijven hebben en waarborgen jullie de verbinding.

Tips voor een ‘goede’ ruzie in de relatie

Het is dus soms nodig en heel normaal als af en toe de bom even ontploft. Is een ruzie onvermijdelijk en wil je de ruzie aangrijpen om tot meer diepgang en verbinding te komen? Focus je dan eens op een aantal aspecten:

  • Sta stil bij je eigen gedachten en gevoelens. Weet dat jouw gevoelens worden gestuurd door jouw gedachten. In het heetst van de strijd kunnen dat hele negatieve zijn, met vanzelfsprekend negatieve gevoelens tot gevolg. Onthoud: geloof niet altijd alles wat je denkt. Gedachten zijn interpretaties en niet altijd waar, dus laat je niet misleiden;
  • Reflecteer op je eigen gedrag tijdens de ruzie en wees bewust van hoe jij jouw emoties uit. Wat doe je? Wat zeg je? Wat is nodig om voor jou weer de lucht te klaren? Soms betekent dat even afstand nemen van je partner en afkoelen. Dat kan ook voor je partner gelden. Als dit nodig is, laat elkaar dan weten dat dat het juiste is om op dat moment te doen, maar dat jullie de verbinding wel weer aangaan.
  • Probeer je in te leven in de gevoelens en gedachten van je partner en probeer diens visie te begrijpen. Ook als je het er niet mee eens bent. Geef je partner hier de ruimte voor, voordat jij jouw standpunt toelicht.
  • Blijf niet te lang in de ruzie hangen. Ruzie maken is vervelend en kost enorm veel energie. Op een gegeven moment is de strijd wel gestreden. Zelfs als dat betekent dat jullie het niet eens zijn geworden met elkaar. Accepteer dan dat jullie even niet op één lijn zitten of misschien wel even boos op elkaar zijn. Dat kan, dat mag. Ook dat waait wel weer over.

Heb jij ook een vraag over seksualiteit? Vul dan mijn contactformulier in of laat hieronder een reactie achter. Ik beantwoord hem dan zo spoedig mogelijk.

Wegens privacyredenen is de naam in dit artikel aangepast.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten