door seksuoloog Talitha

Seks en drugs – de effecten van deze combinatie

21 februari 2018

Een biertje, het roken van een joint of een nachtje doorhalen op een technofeest met XTC: veel mensen gebruiken wel eens drugs. En veel mensen houden van seks. Wat gebeurt er eigenlijk als je seks en drugs combineert?

Seks en drugs combineren

Op het terras, in het uitgaanslevens of op festivals. Veel mensen gebruiken zo af en toe drugs. En zo zijn er velen die drugs en seks combineren. Verschillende drugs hebben namelijk verschillende effecten op seks. Waar sommige middelen een direct (stimulerend) effect hebben op ons seksleven, hebben andere substanties een meer subtiel en indirect effect op ons brein. Met mogelijk schadelijke gevolgen. Lees hier de effecten van verschillende drugs op seks.

“Sommige drugs zullen ons seksleven op een directe manier beïnvloeden. Andere zullen indirect invloed hebben op ons brein.”

Seks en alcohol

Seks en alcohol is de meest voorkomende combi in dit rijtje. Het drinken van een paar glazen alcohol werkt ontspannend en kan er voor zorgen dat je meer zin in seks krijgt. Doordat alcohol een ontremmend effect heeft, durft je sneller dingen dan wanneer je nuchter bent. Kortom: het vervaagt je grenzen. In een aangeschoten toestand merken de meesten weinig nare effecten van alcohol op seks.

Als je meer gaat drinken, vermindert het vermogen om verstandig na te denken. De kans op onveilige seks is dan groter. Alcohol heeft invloed op de hersenen, zenuwstelsel en het lichaam. Bij mannen kan overmatig gebruik leiden tot erectieproblemen. Daarbij vermindert het de gevoeligheid, met als gevolg dat het klaarkomen moeilijk of vertraagd gaat. Tevens droogt alcohol uit, waardoor vrouwen problemen kunnen krijgen met het vochtig worden van de vagina.

Seks en wiet en hasj

Naast alcohol is wiet de meestgebruikte seksdrug. Sommige mensen ervaren dat onder invloed van wiet, het zaakje harder, vochtiger en gevoeliger wordt. Een veelvoorkomend effect is dat je er ontspannen van wordt, waardoor de seks voor sommigen gemakkelijker kan verlopen. Toch zijn er ook mensen die juist minder zin ervaren. De essentiële werking van wiet op seks is dus dat het je gevoel versterkt. Ook als je juist geen zin hebt. De huidige gemoedstoestand en omgeving zijn daarbij bepalend.

Onderzoek toont aan dat twee derde van de wietgebruikers een positief effect op seks ervaart.

Langdurig gebruik van wiet kan echter leiden tot een afgenomen vruchtbaarheid en erectiestoornissen.

Seks en XTC/MDMA

XTC wordt ook wel de ‘lovedrug’ genoemd. De naam zegt het eigenlijk al: door de werkzame stof MDMA in XTC, raken mensen minder geremd en krijgen ze veel zin om te knuffelen en te zoenen. Je voelt je sneller vertrouwd bij andere, ook onbekende mensen. Dat maakt de kans op onveilig vrijen groter. Hoewel seks onder invloed van XTC ideaal klinkt, zijn er zeker nadelen te noemen. Zo ervaren veel mannen problemen met het krijgen van een erectie én is het moeilijker om klaar te komen.

Seks en coke en speed

Speed en cocaïne worden gezien als echte lustopwekkende middelen. Beiden zijn veel gebruikte partydrugs en staan bekend om het enorme uithoudingsvermogen dat je ervan krijgt. Een meerderheid van de gebruikers voelen zich ‘high’, waardoor de seks als intenser wordt ervaren. Je hersenen krijgen namelijk een enorme boost dopamine, een ‘geluksstof’. Je voelt je enorm fijn en energiek onder invloed. Een bekend effect van coke en speed: het verhoogt de bloeddruk. Je wordt daardoor gevoeliger, maar het komen tot een orgasme wordt moeilijker.

Seks en GHB

Van oorsprong is GHB een narcosemiddel en het wordt dan ook wel gebruikt als verdovend middel. Het bekendste kenmerk van GHB is dat veel mensen er opgewonden van raken en zich ongeremd gaan voelen. Hier is echter wel een kleine dosering voor nodig. De grens tussen genoeg en teveel is bij GHB erg nauw: een te hoge dosis kan leiden tot een black-out, of in het ergste geval tot een coma.

Seks en hallucinogenen

Onder hallucinogenen vallen psychedelische en dissociatieve stoffen, zoals LSD, paddo’s, ketamine en DMT. De effecten van deze drugs op seks zijn erg wisselend. De één ervaart een speed-achtig effect, waar de ander meer in een knuffelige MDMA-sfeer terecht komt. Deze drugs zijn dus erg onvoorspelbaar. Hoe het uitpakt, is sterk afhankelijk van hoe je je voelt en waar je bent. Bij ketamine en DMT is het waarschijnlijk dat je niet in staat zult zijn om seks te hebben.

In een studie naar paddo’s is naar voren gekomen dat je een enorme empathie kan voelen voor anderen. Vooral wanneer jij je reeds vertrouwd voelt met deze anderen.

Seks en poppers

Poppers staan bekend om hun ontspannende effect met een kortdurende, intense ‘rush. Dit levert voor korte periode een enorm opwindend gevoel op. Poppers verwijden de bloedvaten, waardoor de bloeddruk daalt. Daarnaast ontspannen ze onder andere de anus en de kringspier. Dit zorgt er voor dat het vooral een populaire drug is bij anale seks.

Poppers komen voor in de vorm van een vloeistof, waarvan de damp kan worden ingeademd. Het werkt snel en erg kort en ze kunnen onder andere leiden tot een intenser orgasme. Vervelende bijwerkingen van poppers zijn knallende hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid. Ook moet worden opgelet bij het gebruik: de vloeistof is licht ontvlambaar en kan erg branden op de huid.

Let op! Het is levensgevaarlijk om poppers te combineren met erectiebevorderende middelen.

Let op!

Het gebruik van drugs kan erg gevaarlijk zijn. Zelfs als je een ervaren gebruiker bent, kan de combinatie tussen seks en drugs verkeerd uitpakken. Wees daarom altijd voorzichtig.

EasyToys moedigt het gebruik van drugs niet aan. Wil jij meer informatie over (het gebruik van) drugs? Kijk dan op de website van het Trimbos Instituut of Jellinek.

Heb je wel eens seks en drugs gecombineerd? Deel (anoniem) jouw ervaring met ons hieronder!

Reageer

Over Talitha

Talitha heeft na haar studie Psychologie zich verdiept in de seksuologie. Ze heeft met onderscheiding haar Master in de Seksuologie behaald aan de Katholieke Universiteit Leuven in België. "Seks is voor iedereen een uniek iets. Het ideaalbeeld in deze samenleving is dat seks altijd maar leuk en fijn moet zijn. Toch stuiten we op de nodige taboes en onbesproken problemen. Mijn streven is om van seks, en alles dat daar mee te maken heeft, een open onderwerp te maken, waarbij niets gek of beschamend is. Seks hoort immers bij het dagelijks leven."

Gerelateerde berichten

5 reacties op Seks en drugs - de effecten van deze combinatie

    • Dat kan ik me voorstellen Barbie. GHB staat natuurlijk bekend als ‘seksdrug’, en met XTC zul je vast veel liefde voelen :). Bedankt voor je reactie!

  • Coke en GHB is voor mij en mijn vrouw de ultieme combinatie. Sowieso heb ik al een vrouw die sex kan bekijken zoals een man dat ziet, dus lust zonder liefde (dit was wel even wennen voor mij). Maar in tegenstelling tot wat een hoop mensen denken komen we niks tekort bij elkaar maar zijn er dingen die we elkaar niet kunnen geven zoals zij ervan houdt om af en toe, zoals zij het noemt… hard erin, snel eruit (een vluggertje waarin ze keihard wordt genomen) dat is niet mijn ding. We zijn ondertussen al 26 jaar samen/getrouwd vanaf ons 19de/21ste. En wilde ook graag wel eens sex met een ander. Na dit besproken te hebben en uitgeprobeerd bleek dat we dat toch het liefst in elkaars bijzijn deden,al dan niet actief mee doen. Door de combinatie coke/GHB hebben we praktisch al onze fantasieën waar gemaakt, hoe bizar af en toe ook, die we nuchter nooit zouden durven maar we hebben er nooit ergens spijt van gehad. En er zijn heel veel, voor “normale” mensen extreme fantasieën waargemaakt. Hoe oud we ook worden, dit pakt niemand ons meer af en we hebben het toch mooi gedaan.

  • Ik vind het fijn om te blowen.
    De wiet maakt me geil
    Paar biertjes is ook lekker.
    gaat samen denk ik, opwindend en geil.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Bedankt voor jouw reactie! Deze wordt pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie.

[instagram – feed]

© 2023 EasyToys / EDC Retail B.V. – PrivacybeleidCookiebeleid