Black Friday is bij ons los! 🖤 Shop deals tot wel 69% korting

mentale gezondheid
230 keer bekeken

De invloed van seks op je mentale gezondheid 🧠

10 oktober 2024,

geschreven door

Regelmatig een beschuitje eten in bed met je sekspartner is goed voor je gezondheid. We voelen ons niet voor niks voldaan na een lekkere vrijpartij! Maar naast de fysieke voordelen van seks, helpt regelmatig van bil gaan ook bij je mentale welzijn. Hoe? In dit artikel lees je meer over de invloed van seks op jouw mentale gezondheid. 

Fysieke voordelen van seks

Seks is niet alleen lekker, het heeft ook nog eens een positieve werking op jouw lichaam. Zo is het bloeddrukverlagend, helpt het bij de gezondheid van je hart en het vermindert het risico op hart- en vaatziekten. Bovendien verbrandt het ook nog eens calorieën en kan het helpen bij een sterker immuunsysteem en een betere nachtrust!

Invloed van seks op je mentale gezondheid

De fysieke voordelen zijn natuurlijk een leuke bijkomst van iets wat al heel fijn is, maar wat voor positieve invloed heeft seks op je mentale gezondheid? Wij lichten vier mogelijke bijkomsten toe:

#1. Zelfvertrouwen en zelfbeeld

Als je je onzeker voelt of een negatief zelfbeeld van jezelf hebt, kan onder andere seks helpen om beide een boost te geven. Als jij je geliefd en gewaardeerd voelt door je sekspartner, kan jouw zelfvertrouwen en zelfbeeld op een positieve manier groeien. We hebben allemaal onze onzekerheden, maar als jij niet zo kritisch bent op jezelf en je kunt laten gaan met je partner zul je zien dat je (kleine) stappen kunt maken.

Masturbatie speelt hier ook een grote rol in! Dus ook als je geen partner hebt, kan seks een invloed hebben. Als je masturbeert, leer je je eigen lichaam beter begrijpen. Wat vind je wel of niet lekker? Welke fantasieën winden je op? Het helpt om je lichaam en geest beter te begrijpen rondom seks, wat leidt tot meer seksuele tevredenheid en zelfacceptatie.

#2. Sterkere relaties

Wat een liefdespartner en een beste vriend(in) (vaak) onderscheidt van elkaar is seks. Diepe gesprekken om twee uur ’s nachts of huilen bij jullie favoriete film, het schept een band. Met je (seks)partner gaat dit een stapje verder met een regelmatige duik tussen de lakens.

Seks helpt je vaak meer verbonden te voelen met je partner (letterlijk én figuurlijk), vooral als jullie praten over jullie wensen, grenzen en verlangens zonder te oordelen. Zo creëer je een omgeving waarin je je veilig voelt om je gevoelens te uiten, wat erg gezond is voor jouw mentale welzijn. Zo weet je dat je altijd op je partner kunt rekenen en heb je iemand om op terug te vallen.

mentale gezondheid

#3. Een goed humeur

Bij seks komen (hopelijk) niet alleen jij en je eventuele partner, maar komen er ook een heleboel stofjes vrij. Zo komt er tijdens seks en vooral na je hoogtepunt serotonine vrij, wat ook wel bekend staat als het ‘gelukshormoon’. Het helpt je om je rustiger en blijer te voelen.

Ook dopamine wordt afgeschoten in je brein. Dit stofje komt vrij als je sport, maar ook tijdens seks! Dopamine speelt een grote rol in het ervaren van genot, motivatie en een tevreden gevoel. Een erg sterke cocktail van geluk dus!

#4. Verminderde stress

Niet alleen komen serotonine en dopamine vrij, ook endorfine en oxytocine bemoeien zich met jouw hormooncocktail tijdens seks. Endorfine wordt ook wel vaak gezien als een natuurlijke pijnstiller van het lichaam en kan een euforisch gevoel opwekken. Niet alleen kan het fysieke pijn verlichten, het speelt ook een grote rol in het verlagen van stressniveaus.

Dit geldt ook voor oxytocine, ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd. Dit stofje komt vrij bij fysieke aanrakingen, zoals knuffelen of seks en het helpt bij het bevorderen van vertrouwen, verbondenheid en veiligheid. Oxytocine kan helpen bij het verlichten van stresshormonen, zoals cortisol, waardoor jij je een stuk rustiger en gelukkiger voelt.

Geen fix-it-all

Het is belangrijk om te benoemen dat hoewel seks kan bijdragen aan jouw mentale gezondheid, het zeker geen wondermiddel is. Als jij niet lekker in je vel zit, is het heel normaal dat je seksdrive lager is.

Voor mensen die behoefte hebben aan intimiteit en seks, is het daarbij belangrijk dat wensen en verlangens worden vervuld. Dit vergt communicatie met je (seks)partner. Seks kan bijdragen aan jouw mentale gezondheid, maar onthoud wel dat seks slechts een van de vele manieren is om je beter te voelen over jezelf en je leven.

Geen seks? Geen probleem!

Als je niet seksueel actief bent, de keuze hebt gemaakt om geen seks te hebben of geen behoefte hebt aan seks, zijn er genoeg andere manieren om je mentale gezondheid te ondersteunen. Onder andere sporten, knuffelen met je huisdier en een sterk sociaal netwerk waar je op terug kunt vallen, kunnen allemaal bijdragen aan een gelukkiger en gezonder leven.

Hulp nodig?

Maak je je zorgen over je mentale gezondheid? Aarzel dan niet om hulp te zoeken bij een professional, zoals je huisarts of een psycholoog. Klik hier voor meer informatie over het zoeken van hulp bij psychische klachten.

Hoe beïnvloedt seks jouw mentale gezondheid? Deel je ervaring met ons in de comments!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

738 keer bekeken

Geschreven door

Jongens spelen met auto’s en meisjes met poppen. Per cultuur zijn er bepaalde opvattingen over hoe jij je als persoon zou moeten gedragen, op basis van je geslacht bij geboorte. Het heeft even geduurd voordat men erachter kwam dat het geslacht niet…
738 keer bekeken