door CheekyCharly

Menstruatiesynchronisatie: feit of fabel?!

20 augustus 2023 door CheekyCharly

“Heeft iemand een tampon?” “OMG ben jij ongesteld?” “Ik ben ook ongesteld?!” “Meen je niet? Sandra is óók ongesteld!” Als jij een vrouw bent, heb je vast wel eens gehoord van menstruatiesynchronisatie. Maar is het een feit of een fabel dat vrouwen die veel met elkaar omgaan tegelijkertijd ongesteld worden? We zochten het uit!

Menstruatiesynchroni-watte?

Menstruatiesynchronisatie betekent dat de menstruatiecyclus van vrouwen die veel met elkaar omgaan uiteindelijk met elkaar synchroniseert. Oftewel; vrouwen die veel samen zijn worden tegelijkertijd ongesteld. Maar bestaat dit fenomeen echt of is het een fabeltje? Het antwoord ligt een beetje ingewikkeld, maar kort gezegd: waarschijnlijk is het een… fabel.

In 1971 onderzocht psycholoog Martha McClintock dit fenomeen voor het eerst. Ze onderzocht de cyclus van 135 jonge vrouwen op de universiteitscampus van een college in Massachusetts. Uit dit onderzoek bleek dat vier tot zes maanden na de start van het semester, de cyclussen van de vrouwen dichter naar elkaar toe waren geschoven. Dit gebeurde alleen bij goede vriendinnen die elkaar heel veel zagen en vrouwen die een kamer deelden. Maar dit onderzoek bleek niet helemaal betrouwbaar. Want McClintock gebruikte voor haar onderzoek alleen vrouwen met een regelmatige cyclus.

“Binnen 4 tot 6 maanden waren de cyclussen naar elkaar toe geschoven!”

Een regelmatige cyclus

Een normale, regelmatige menstruatiecyclus is tussen de 21 en 35 dagen lang. De menstruatie hoeft niet elke keer exact op bijvoorbeeld dag 26 of 31 te zijn, maar het kan een dag of vijf variëren. Het kan dus ook heel goed toeval zijn geweest dat de cyclussen naar elkaar toe groeiden in het onderzoek van McClintock. En omdat vrouwen met een onregelmatige cyclus niet meededen in het onderzoek, is het sowieso niet betrouwbaar.

Maar… hoe zit het dan?

Na het eerste onderzoek naar menstruatiesynchronisatie zijn er meerdere onderzoeken gedaan door andere onderzoekers en eigenlijk kwam daar helemaal niks uit. Het ene onderzoek liet wel een verband zien, het andere onderzoek niet. Het is eigenlijk 50/50 en in de wetenschap betekent dat eigenlijk dat er te weinig verband is.

Het is jou als vrouw vast eens overkomen dat er meerdere collega’s of vriendinnen tegelijkertijd met jou ongesteld waren. Dat kan geen toeval zijn toch?! Of wel? Want what about al die keren dat jij ongesteld was, maar je collega’s of vriendinnen niet? Precies, dat zijn vast ontelbare keren geweest, maar daar had jij geen weet van. Want hoe vreemd zou het zijn als jij een tampon leent van een vrouw en zij antwoordt met: alsjeblieft, ik ben niet ongesteld. De enkele keren dat jullie wel tegelijkertijd ongesteld waren, worden benoemd en alle andere keren niet. Maar dat wat aandacht krijgt, valt op.

“Het is eigenlijk 50/50 en in de wetenschap betekent dat eigenlijk dat er te weinig verband is.”

Sorry, maar nee.

Combineer bovenstaande met de uitkomsten van de onderzoeken die eigenlijk 50/50 zijn en je hebt je antwoord: menstruatiesynchronisatie bestaat niet echt. Maar dit neemt niet weg dat het een fijn gevoel is als je samen met je vriendinnen of collega’s ongesteld bent, zodat jullie samen kunnen klagen over de bijbehorende kwaaltjes!

Ben jij vaak tegelijk ongesteld met je beste vriendinnen of je collega’s?

Reageer

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Bedankt voor jouw reactie! Deze wordt pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie.

[instagram – feed]

© 2023 EasyToys / EDC Retail B.V. – PrivacybeleidCookiebeleid