Shop de OUTLET voor speeltjes met hoge korting!

Help, waar is mijn sexdrive gebleven? En, nog belangrijker: hoe krijg ik hem weer terug?

20 oktober 2021,

geschreven door

Niets zo spannend en sexy als de beginperiode van een relatie. Alles is nieuw, alles is opwindend. Je geliefde en jij kunnen niet van elkaar afblijven en het liefst lig je de hele dag tussen de lakens. Je sexdrive lijkt eindeloos en je kunt bijna niet geloven dat het ooit minder zal worden. Een dip in je seksleven? Dat zal jullie niet gebeuren. Maar geloof het nog niet: het gebeurt toch. Soms duurt het maanden, soms jaren, maar in de meeste relaties dient zich vroeg of laat een periode aan dat de stomende vanzelfsprekendheid uit het begin er een beetje afgaat.

Minder zin

Het voelt allemaal niet meer zo nieuw. Je kent iedere centimeter van elkaars lichaam. Je weet hoe die ander beweegt, hoe die ander aanvoelt, ruikt en reageert. Je hebt ook minder het gevoel dat je heel erg je best hoeft te doen om jouw geliefde voor je te winnen. De relatie voelt vertrouwd. De buit is binnen, jacht is over. Je hebt minder zin. Je kijkt soms liever nog een serietje dan dat je met elkaar het bed in duikt, maar tegelijkertijd mis je ook de sexy spanning en lichamelijke intimiteit van in het begin. Klinkt herkenbaar? Vrees niet, ik zie dit heel veel terug in mijn praktijk.

“Je hebt ook minder het gevoel dat je heel erg je best hoeft te doen om jouw geliefde voor je te winnen. De relatie voelt vertrouwd.”

Oorzaak 1: Het nieuwe is eraf

Hoe komt het nou dat een sexdrive die eerder zo actief was toch kan inzakken? Waar komt zo’n dip in je seksleven vandaan? En, misschien nog wel belangrijker: hoe kom je er vanaf? Ten eerste is het belangrijk om te beseffen dat er niets mis met je is. Dat de sexdrive in een relatie na een tijdje wat minder wordt, is heel normaal. In het begin van een relatie lopen jij en jouw partner over van de verliefdsheidshormonen die het vuurtje tussen jullie lekker aanwakkeren. Ook is alles nieuw en ons brein is nu eenmaal dól op de prikkels en shotjes dopamine die vrijkomen bij nieuwe ervaringen die lekker aanvoelen.

Oorzaak 2: Jullie doen geen moeite meer

Maar daarnaast speelt nog een hele belangrijke factor mee: je doet in het begin ook nog enorm je best voor elkaar. Om elkaar het hof te maken. Te verleiden. Er extra aantrekkelijk uit te zien voor elkaar. Je seksuele antenne voor elkaar staat ‘aan’. En door moeite voor elkaar te doen en ontvankelijk te zijn voor elkaars avances, zorg je ook dat hij aan blijft staan. Maar na verloop van tijd, komt deze dynamiek in veel relaties op een wat lager pitje te staan. Doordat je allebei minder moeite doet om de seksuele spanning af en toe aan te wakkeren, vloeit die spanning langzaam een beetje weg. Logisch, maar ook een beetje zonde, toch?

sekslevenTip 1: Doe aan soloseks

Dus laten we vooral kijken hoe je die seksuele spanning weer terug kunt krijgen. En dat hoeft gelukkig helemaal niet ingewikkeld te zijn. Ik zeg altijd: een spannend seksleven begint bij jezelf. En daar bedoel ik mee: doe vooral aan soloseks. Ja, óók als je een relatie hebt. Veel mensen denken namelijk dat je alleen aan soloseks hoort te doen als je geen relatie hebt of lang geen seks kunt hebben. Maar dat is echt een misverstand. Met je eigen lichaam en je eigen genot bezig zijn past juist heel goed binnen een relatie.

“Als je masturbeert zet je je eigen seksuele waakvlammetje wat hoger. Je lichaam maakt allemaal lekkere stofjes aan. Je testosteron stijgt.”

Je sexdrive is namelijk een beetje als een spier: if you don’t use it, you lose it. Als je masturbeert zet je je eigen seksuele waakvlammetje wat hoger. Je lichaam maakt allemaal lekkere stofjes aan. Je testosteron stijgt. Je wordt ontvankelijker voor seksuele prikkels van je geliefde. En je hersenen krijgen weer even een reminder: oh ja, dit is fijn, dit moeten we vaker doen! En voilá, je sexdrive stijgt.

Tip 2: Praat erover

Ook heel belangrijk: praat erover. Goede, heldere en eerlijke communicatie is key voor een goed seksleven. Dus praat vooral over wat je lekker vindt, wat je niet lekker vindt, wat je nog mist of waar je naar verlangt. En doe dat het liefst niet in bed, maar aan tafel, waar je elkaar in de ogen kunt kijken en elkaar echt hoort en ziet, zonder afgeleid te worden. Zeg eerlijk wat je ervaart, maar formuleer het positief. Dus niet: jij doet altijd dit en dat vind ik niet fijn. Maar: het lijkt me heerlijk om.. Of: ik vind het fijner als… Praten over seks, kan in het begin best even onwennig zijn. Maar je zult zien, hoe meer je het doet, hoe vrijer je je zult voelen. Oefening baart kunst.

Tip 3: Zet dat hoofd even uit

Ook heel belangrijk: zet je hoofd af en toe even uit. Als je een druk leven hebt dat continu door raast, kan dat best lastig zijn. Je hebt continu allemaal tabbladen open staan in je hoofd. Toch is het voor je sexdrive het belangrijk om die tabbladen ook af en toe weer even te sluiten. Als je alleen maar in je hoofd zit, krijgen seksuele prikkels namelijk geen kans. Dus ga lekker sporten. Kijk even niet naar je scherm. Neem een warm bad. Pas als je jezelf toestaat om in het moment te komen, geef je jezelf de kans om seksueel opgewonden te raken. Probeer ook tijdens de seks bewust je aandacht bij het moment te houden. Pas dan zul je werkelijk kunnen genieten en zal je brein weer geprikkeld worden met de boodschap: dit was leuk, dat willen we snel weer!

“Als je alleen maar in je hoofd zit, krijgen seksuele prikkels namelijk geen kans.”

Tip 4: Have fun!

Tot slot misschien wel de allerbelangrijkste tip: geniet! Houd het luchtig en ga seks vooral niet als een moetje of een prestatie zien. Het is belangrijk dat je niet krampachtig toe gaat werken naar een orgasme of penetratie, maar dat je seks echt als een genotsmoment tussen jou en je partner blijft zien. Zie seks vooral als een lichamelijke manier om tegen elkaar te zeggen: ik vind je leuk, lief en sexy en dit geef ik aan jou. Seks hoeft niet perfect te zijn. Het maakt niet uit hoe, wat, waar, hoe vaak of hoe lang. Zo lang je er allebei maar van geniet. Want hoe positiever de ervaring, hoe groter de kans dat je daarna weer zal willen. En voor je het weet is draait die sexdrive van jullie weer op volle toeren. Succes!

Hulp nodig?

Heb je het idee dat er meer nodig is? Dan kan het best zijn dat de oorzaak bij jou net wat dieper ligt. Misschien heb je een vervelende ervaring gehad of onbewust een negatieve associatie aan seks gekoppeld. Wees niet bang, een seksuoloog kan je vaak heel goed helpen. Aarzel vooral niet om contact op te nemen met mij of met één van mijn collega’s. We helpen je graag.

1 reactie

 1. Goedendag.
  Ik heb een vraag.
  Mijn mis 8 maanden geleden overleden.
  Mijn huwelijk was best moeilijk daar mijn man een moeilijk karakter had.
  Daardoor ook heb ik reeds kort na zijn overlijden een vriend.
  Helaas ben ik na een een halfjaar nog steeds niet bij hem kunnen klaar komen.
  Kunnen jullie mij helpen?
  Groetjes Gonnie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Jaloezie, de één heeft er meer last van dan de ander. Maar bijna iedereen heeft het wel eens gevoeld. En als het de kop opsteekt, kan jaloezie een heel sterke emotie zijn. Een beetje jaloezie is menselijk en kan dan ook geen kwaad binnen een relati…
1.805 keer bekeken