Shop de OUTLET voor speeltjes met hoge korting!

Stealthing: onveilige seks zonder dat je het weet

28 februari 2023,

geschreven door

Het komt vaker voor dan je denkt, maar toch weten maar weinig mensen wat ‘stealthing’ is. Daar moet verandering in komen! In dit artikel leggen we stealthing aan je uit, plus hoe je jezelf en anderen hiertegen kunt beschermen.

Wat is stealthing?

Stealthing is het stiekem dwingen van een sekspartner tot onbeschermde seks. Je vraagt je misschien af: stiekem? Hoe kan dat überhaupt?

De meest voorkomende vorm van stealthing is wanneer het condoom opzettelijk niet (goed) wordt gedragen door een man, bijvoorbeeld door het condoom vooraf stuk te maken, te doen alsof het condoom wordt omgedaan, of het condoom onopgemerkt af te doen tijdens de seks. Stealthing vindt dus stiekem plaats wanneer je denkt beschermd te zijn.

“Stealthing is seksueel misbruik.”

Dit kan leiden tot soa’s en/of een ongewenste zwangerschap. Dat is natuurlijk al akelig op zich, maar daar houden de gevolgen helaas nog niet per se op.

Naast een gevoel van bedrog, misleiding en/of breken van vertrouwen, kun je hier als slachtoffer nog meer psychologische problemen aan overhouden. Stealthing wordt niet voor niets door veel mensen met verkrachting vergelijkt, in hoe het de waardigheid en autonomie van het slachtoffer aan de laars lapt.

Daarnaast voelen sommige slachtoffers zich na afloop ook nog schuldig. Ze vinden het moeilijk om te accepteren wat er is gebeurd en denken dat ze zelf beter hadden moeten opletten. De schuld ligt natuurlijk bij de dader, die de keuze van het slachtoffer heeft ontnomen.

Stealthing voorkomen

Het belang van consent

Consent ofwel toestemming is cruciaal als het gaat om seks. Helaas zijn er altijd nog mensen die er lak aan hebben, of het simpelweg niet begrijpen. Er zijn allerlei factoren die daar verantwoordelijk voor kunnen zijn, maar op de eerste plaats mag een goede voorlichting natuurlijk niet ontbreken! Dit is iets waar we allemaal aan kunnen bijdragen. Een aantal tips als het gaat om consent:

 • Vertel open en eerlijk over wat jij wilt en vraag naar de grenzen en voorkeuren van je partner. Wees specifiek om verwarring te voorkomen.
 • Luister naar wat je partner zegt en respecteer hun antwoord, of dat nu een “ja” of een “nee” is. Gebruik geen druk, manipulatie of dwang om toestemming te verkrijgen.
 • Laat weten dat je partner zich altijd mag bedenken en hun toestemming mogen intrekken.
 • Check regelmatig of je partner zich ergens nog steeds comfortabel bij voelt.

Aanvullende tips

Stealthing overkomt zelfs mensen die in een serieuze relatie zitten en denken hun partner te kunnen vertrouwen. Het kan niet genoeg benadrukt worden dat de verantwoordelijkheid ligt bij de dader. Ondanks deze feiten willen we je natuurlijk alsnog tips meegeven waarmee jij de kans dat het je overkomt kan verkleinen.

Er zijn teveel mensen met slechte bedoelingen en mensen die niet weten wat voor schade ze kunnen aanrichten. Het blijft dus van belang dat je alleen het bed deelt met iemand die je niet alleen kan vertrouwen, maar die ook de consequenties van seks zonder condoom echt begrijpt.

Vooral als hij van tevoren al aangeeft geen condoom te willen gebruiken, bijvoorbeeld omdat “het zonder beter voelt”, moet je extra voorzichtig zijn. Communiceer altijd je grenzen en maak duidelijke afspraken. Zo vermijd je ook domme smoesjes als: “ik dacht dat je het wel wist/voelde/de pil slikt”.

Meer zekerheid? Nog een paar concrete tips:

Kijk goed wanneer hij het condoom omdoet. Je kunt ook zelf een condoom aanbieden, zodat je zeker weet dat het niet stuk is. Kies alleen voor standjes waarbij je goed kan zien wat er gebeurt (dus niet van achteren). Ten slotte kun je met geribbelde condooms beter aanvoelen wanneer het condoom niet om zijn penis zit.

Ben jij een slachtoffer?

Een signaal dat je sekspartner je mogelijk heeft “gestealtht”, is als hij aandringt dat je een morning-afterpil moet gebruiken. Maar misschien heb je gewoon een onderbuikgevoel. Vermoed jij dat je een slachtoffer bent van stealthing? Laat jezelf testen en zorg dat je een ongewenste zwangerschap voorkomt. Neem ook contact op met Centrum Seksueel Geweld.

Stealthing is nog niet opgenomen in het Wetboek van Strafrecht, mogelijk omdat het lastig is om te bewijzen dat het is gebeurd. Toch kan het juist zijn om aangifte te doen. In verschillende landen zijn er al mensen voor stealthing veroordeeld. Maar nu ook in Nederland worden mensen vervolgt voor stealthing! Het is duidelijk een issue waar meer aandacht voor nodig is.

Heb jij nog een tip om stealthing te voorkomen? Deel hem in de reacties!

8 reacties

 1. Hallo, hier de initiatiefneemster van stealthing.nl. Helemaal top dat jullie aandacht geven aan dit fenomeen. Zeker nu één van de daders is veroordeeld, lijkt het me duidelijk dat deze vorm van seksueel geweld niet kán.

  Wat me wel een beetje steekt is het feit dat jullie tips geven om stealthing te voorkomen. Je suggereert hiermee in je artikel dat je zelf verantwoordelijk bent voor het voorkomen van seksueel geweld. Ik vraag me af of jullie bij een artikel over verkrachting in een donker steegje ook tips zouden geven om dat te voorkomen. Zoals; draag geen kort rokje, fiets niet alleen in het donker? Het speelt in ieder geval victim blaming in de hand, en dit is ook de reden dat veel slachtoffers zichzelf de schuld blijven geven.

  Ik kan je daarnaast vertellen dat de gegeven tips ter voorkoming niet relevant zijn. Zo is bij een groot deel van de slachtoffers geen sprake van gebrek aan vertrouwen tussen de partners; het gebeurt namelijk ook regelmatig in serieuze relaties en zelfs huwelijken. Het zelf meenemen van een condoom en het kijken naar iemand zodat hij het écht om doet, heeft ook totaal geen nut. Stealthing gebeurt op een moment dat je het niet doorhebt, dat is wat ‘stiekem’ betekent. Zo iemand trekt die condoom er gewoon later van af. En tot slot vraag ik me af wie er ooit nog seks wil hebben als je continu alles in de gaten moet houden. Met het licht aan, met je ogen open, standje missionaris.

  Misschien kunnen jullie beter wat tips bedenken voor ouders van puberjongens, om hen te leren wat ’toestemming’ betekent en hoe je dat krijgt en hoe vaak je dat afstemt. En wat de tekenen zijn van iemand die ergens geen toestemming voor geeft en toch geen ‘nee’ zegt. En dat afspraken die vooraf gemaakt zijn nagekomen behoren te worden. En dat je anders opnieuw toestemming vraagt als je iets wil wijzigen.
  En tips voor volwassen mannen over hoe je correct omgaat met een bedpartner. Ik vrees dat de wereld daar meer behoefte aan heeft.

  1. Hoi Isa, dankjewel voor je reactie! Je hebt ons aan het denken gezet over hoe we dit artikel kunnen verbeteren. Zo hebben we een aantal dingen verder toegelicht en extra benadrukt. Natuurlijk willen we niet de indruk wekken dat stealthing gemakkelijk te vermijden is en we hopen dat het artikel dit nu nog duidelijker communiceert. En inderdaad, de basis van het probleem is een gebrek aan respect voor de grenzen van een partner. Dat neemt echter niet weg dat wij elke tip noemenswaardig vinden om meer slachtoffers te voorkomen.

 2. Dat geldt dus ook wanneer de vrouw bewust stopt met de pil of hem per ongeluk vergeet (meestal wordt als voorbeeld de man met condoom gebruikt) Dit is enorm grijs gebied en bijna niet te controleren.

 3. Het gaat hier nu alleen om een condoom, wat natuurlijk werkt tegen SOA’s, maar ook tegen zwangerschap. Er wordt echter niet gesproken over andere voorbehoedsmiddelen.
  Als je het dan toch over veilig vrijen hebt, geldt dit niet alleen voor SOA’s.
  De pil is een voorbehoedsmiddel tegen zwangerschap. Maar hier ligt de controle en de macht bij de vrouw. Vandeweek las ik weer een verhaal over een vrouw die een 3e kind wilde, maar haar man niet. Ze deed of ze de pil slikte, maar spoelde die door de wc. Resultaat: een 3e kind. De man is hier ‘slachtoffer’ van stealthing, maar daar hoor ik verder niemand over. Het is zoals bijna altijd de vrouw die het slachtoffer is en die zielig is. Tuurlijk….

  1. Ok, ik was wat pissed en moet mijn reactie wat nuanceren. Ik word de laatste tijd namelijk behoorlijk ziek van alle metoo’s etc. We slaan gewoon te ver door nu. Natuurlijk ben ik voor gelijke rechten en bescherming van vrouwen, maar ook van mannen. Het is niet alleen kommer-en-kwel. En vrouwen zijn niet alleen slachtoffer. Ze hebben meer macht dan het lijkt, vooral doordat het systeem nu de vrouw als slachtoffer ziet. Wil je als vrouw een man kapot maken; doe aangifte. De man gaat kapot of hij nu veroordeeld wordt of niet, zijn reputatie is dan al verwoest.
   Een ander punt vind ik dat er in artikelen en reacties wordt gesproken over “mannen moeten”, “mannen denken”. Sorry, maar we zijn niet allemaal zo. Als je afspreekt om seks te hebben met condoom ben je een lul als je hem stiekem afdoet. Net als “per ongeluk” de pil vergeten. Je bent dan gewoon onbetrouwbaar. Of je nu man of vrouw bent.
   Dat is nu het probleem tegenwoordig; mannen worden allemaal over één kam geschoren en zijn eikels en vrouwen zijn slachtoffer en weerloos.
   Laten we alsjeblieft de boel weer rechtzetten en niet doorslaan, zoals nu wel gebeurd.

 4. Ja. ik heb nog wel wat tips. Voornamelijk voor de heren en hun ouders die in de opvoeding vergeten zijn uit te leggen wat toestemming betekent. Vráág gewoon of iets ok is. Je riskeert een ‘nee’, maar dat lijkt me beter dan dat je een rechtszaak riskeert. We zijn zo goed in het geven van tips over hoe je ervoor zorgt dat je geen seksueel geweld aangedaan wordt. Draag geen kort rokje, flirt niet met mensen waar je niks mee wil, neem een vergrootglas en lamp mee als je seks met iemand gaat hebben. Hou toch eens op die verantwoordelijkheid neer te leggen bij het slachtoffer.
  Ook nog een tip voor de redactie. Het is een misvatting en foute aanname dat dit alleen gebeurt bij partners die je niet goed kent. Dit gebeurt binnen huwelijken en langdurige relaties. Lees je eens in op oa https://stealthing.nl en stop met deze verkapte vorm van victim blaming.

 5. Dit heb ik helaas een keer meegemaakt. We waren nog niet zo lang samen, en ik wilde dus graag een condoom gebruiken. Daar ging hij mee akkoord. Ons eerste standje ging niet helemaal goed, dus hij wilde graag doggy proberen. Toen hij klaar was, hield hij heel triomfantelijk zijn lege condoom voor mijn neus. Die had ie dus stiekem afgedaan. En hij was er nog trots op ook. Ik heb nog nooit iemand zo hard, half gekleed, naar zijn auto zien rennen. Want ik ben serieus ontploft!
  Ik bedoel: DIT KAN ECHT NIET!
  Gelukkig zijn er een hoop fatsoenlijke mannen, maar ik had net de verkeerde. Later probeerde hij het nog met allerlei verhaaltjes en cadeautjes weer goed te maken, maar dat kan hij vergeten.
  Ik voelde mij best wel gebruikt en vernederd. Bizar dat mannen denken zoiets te kunnen doen. En 100% een reden om hem heel hard de deur te wijzen.

  1. Hoi Joy,
   Wat vervelend dat je dit hebt meegemaakt! En goed dat je op je strepen bent gaan staan.
   Gelukkig zijn er, zoals je zelf al zegt, een hele hoop mannen in de wereld die hun (bed)partner wél met respect behandelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Geschreven door

Een vagina produceert van nature vocht, wat doorgaans gezien wordt als vaginale afscheiding. Vaak denken mensen dat het nat worden van de vagina bij seksuele opwinding hetzelfde is als het vocht dat een vrouw standaard afscheidt. Dit is echter niet h…
3.508 keer bekeken