Time for Toys! Vind jouw summer sexentials! 💦☀

3.318 keer bekeken

Heteroflexibiliteit: dit is alles wat je moet weten!

22 september 2019,

geschreven door

Zo langzamerhand zou je kunnen stellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet als het gaat om seksualiteiten en/of benamingen. Er worden jaarlijks genoeg nieuwe benamingen en seksualiteiten toegevoegd aan de LHBTI+-community, maar ook als hetero én homo zou je jezelf in een zogenaamd ‘hokje’ kunnen plaatsen; namelijk in het hokje van Heteroflexibiliteit.

Er zijn niet veel mensen die zich kunnen vinden in de denkwijze van de huidige maatschappij. Daarmee bedoelen we het denken in hokjes. Niet elke persoon kun je in een voorgevormd hokje plaatsen, want niet elke man die op mannen valt is homoseksueel. Of vrouwen die op vrouwen vallen zijn ook niet per definitie lesbisch.

Tussen al deze hokjes-seksualiteiten zien en horen we de term heteroflexibiliteit ook steeds vaker voorbij komen. Maar wat is het en wat nou als je ‘het’ bent? In deze blog lees je alles over heteroflexibiliteit.

Heteroflexibiliteit, wat is het precies?

Heteroflexibiliteit is een vorm van seksuele geaardheid, maar dan gekenmerkt door minimale homoseksuele activiteiten buiten zijn of haar heteroseksuele oriëntatie. Het heteroflexibel zijn is niet hetzelfde als seksuele fluïditeit of het biseksueel zijn, wat veel mensen onterecht denken. De persoon die heteroflexibel is, is een persoon die zichzelf alleen heteroseksueel voelt en dus voornamelijk aangetrokken is tot het tegenovergestelde geslacht, maar eventuele uitstapjes zeker niet uitsluit.

“Heteroflexibele mensen kenmerken zichzelf door homoseksuele activiteiten uit te voeren buiten hun heteroseksuele oriëntatie.”

De andere term die men vaak gebruikt voor heteroflexibiliteit is ‘bischierig’, oftewel een combinatie van de woorden ‘biseksueel’ en ‘nieuwsgierig’. Deze term beschrijft mensen die zich niet volledig herkennen in het label biseksueel, maar die zich ook niet volledig hetero voelen. Daarnaast heb je ook homoflexibiliteit, deze mensen voelen zich homoseksueel, maar herkennen zich niet geheel in dat label. Met beide willen mensen zeggen dat ze willen experimenteren en ze beschouwen hun seksualiteit (hetero/homo) als bijzaak.

De Kinsey-schaal

De Kinsey Scale is heel plat gezegd een overzicht met daarop gradaties van de twee seksualiteiten, hetero- en homoseksueel. Alfred Kinsey introduceerde de schaal als instrument waarin je kunt aflezen hoe seksuele voorkeuren zijn verdeeld. De homo- en heteroseksualiteit zijn twee uitersten en de schaal geeft een continuïteit in gradaties aan tussen beiden. Dit heet ook wel het heteroseksueel-homoseksueel-continuüm.

Naast de Kinsey-schaal bestaat er ook nog de Klein Sexual Orientation Grid. Deze is iets uitgebreider om te bepalen waar je seksuele voorkeur ligt en deze constructie bouwt verder op die van de Kinsey-schaal. Naast dat de K.S.O.G. uitgebreider is, vormt het ook een minder beperkt beeld wat betreft je geaardheid of voorkeur.

Het experimenteren

Heteroflexibelen zijn niet volledig heteroseksueel, maar hebben zoals de schaal ook aangeeft wat speelruimte. Als voorbeeld kun je een heterovrouw nemen die het zoenen met een andere vrouw totaal niet erg vindt en dat graag doet, maar haar beffen wil ze niet over na denken. Of mannen die geen moeite hebben met seksuele interactie met een andere man, maar die man zien ze niet als relatiemateriaal.

Het gaat dus om mannen en vrouwen die onder de juiste omstandigheden een uitstapje willen maken en die daar ook vaker over nadenken. Het is dus niet een persoon die ‘voor de grap’ zoent met iemand van hetzelfde geslacht of iemand die even veel interesse heeft in mannen als vrouwen. Het zijn van hetero- of homoflexibel valt dus ook niet te vergelijken met andere seksualiteiten of labels.

Heteroflexibiliteit vs. (Am)Biseksualiteit

Zoals hierboven al werd genoemd, wordt heteroflexibiliteit nog wel eens verward met het biseksueel zijn. Het verschil zit het ‘m vooral in de aantrekkingskracht die jij voelt naar het tegenovergestelde geslacht, ofwel in welke gradatie van bijvoorbeeld de Kinsey-schaal je jezelf plaatst. Als heteroflexibel persoon voel je af en toe de aantrekkingskracht tot iemand van je eigen sekse of gender. En als biseksueel persoon voel je het grootste gedeelte van de tijd aangetrokken tot zowel hetzelfde als het tegenovergestelde geslacht of andere sekse en gender.

Wat is ambiseksueel?

In de Kinsey-schaal wordt ook de term ambiseksueel benoemd en deze seksualiteit valt onder de biseksualiteit, maar steekt net iets anders in elkaar. Als je jezelf als biseksueel identificeert voel je je aangetrokken tot zowel man als vrouw. Maar daarnaast voel je ook de aantrekkingskracht tot andere sekse en genders.

“Ambiseksualiteit valt onder biseksualiteit, maar het verschilt wel degelijk van elkaar.”

Tegenwoordig heeft dit ook wel de naam; panseksueel. Dit omdat in de volksmond de term ambiseksueel niet bekend was en nog steeds vrijwel onbekend is. Als je jezelf identificeert als ambiseksueel voel je je, in tegenstelling tot biseksualiteit, uitsluitend aangetrokken tot mannen en vrouwen.
Kun jij je vinden in deze seksualiteit(en), of vind je het maar gek? Deel je mening met ons!

2 reacties

  1. Ik herken mijzelf heel goed in heteroflexibiliteit. Ik voel mij sterk aangetrokken tot vrouwen en geniet mateloos van sex met vrouwen. Maar sinds een aantal jaar merk ik dat mannen mij op seksueel vlak ook niet onberoerd laten. Ik heb nooit echt gevoelens voor mannen, maar ik vind het zo af en toe wel spannend om seksueel contact met een man te hebben en dan vooral oraal (pijpen, gepijpt worden).

  2. Als mijn vrouw sex heeft met een andere man vind ik het heel geil om hem ook te pijpen. Maar ik moet er niet aan denken om dat in een andere situatie te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

257.065 keer bekeken

Geschreven door

Daar waar vroeger nogal een taboe hing op masturbatie, is het gelukkig hedendaags volkomen normaal om jezelf op deze manier te verwennen.  We weten al een hele tijd dat masturberen naast ontzettend lekker ook nog eens goed is voor je gezondheid! Ben…
257.065 keer bekeken