door JustJay

Het taboe van masturberen: van zonde naar zelfliefde

7 mei 2023 door JustJay

Tegenwoordig zien we masturberen als iets heel gewoons; een gezonde uiting van onze seksualiteit. Maar dat is niet altijd zo geweest! Sterker nog, dat we er zo tegenaan kijken is een vrij recente ontwikkeling. Hoe zit dat precies? In dit artikel bespreken we het taboe van het doe-het-zelven, oftewel masturbatie door de jaren heen.

De geschiedenis van masturbatie

Wanneer zijn we begonnen met masturberen?

Als je denkt dat masturberen een uniek trekje is van de moderne mens, dan ben je niet de enige. Echter, niks is minder waar! Masturbatie wordt namelijk al lang beoefend door allerlei diersoorten, waaronder primaten, knaagdieren, reptielen en zelfs vogels.

Sommige dieren, zoals dolfijnen en bonobo’s, gebruiken zelfs objecten of andere dieren om zichzelf een handje te helpen. Voor diverse diersoorten gaat masturbatie miljoenen jaren terug. Het is dus niet gek om te denken dat wij als mensen dit ook al doen sinds we er zijn.

Waarom noemen we het ‘masturberen’?

Vroeger werd masturbatie ook wel ‘zelfbevlekking’ genoemd. Je kunt je dus voorstellen dat masturbatie niet bepaald in een helder daglicht gezien werd!

De term ‘masturberen’ gingen we pas gebruiken in de tweede helft van de negentiende eeuw en komt voort uit het Latijn. ‘Mas’ verwijst naar het mannelijk geslacht en ‘turbare’ naar opwinding. Er zijn echter verschillende theorieën over de oorsprong van het woord. Zo zou het ook gebaseerd kunnen zijn op de woorden ‘manu’ en ‘stuprare’, wat grofweg het vuilmaken van de hand betekent.

Waarom werd er op masturbatie neergekeken?

In de vroege christelijke geschiedenis werd masturbatie verboden en veroordeeld door de kerk, die het een overtreding van de natuurlijke orde beschouwde. Seksualiteit mocht enkel binnen het huwelijk tussen man en vrouw worden beoefend. Masturbatie zou een verspilling zijn van het zaad en een gebrek aan zelfbeheersing aanduiden. Bovendien werd het gedaan uit lust, wat in strijd was met de zuiverheid die de kerk nastreefde.

“Speel jij zo nu en dan graag met jezelf? In die tijd werd je daarvoor de doodstraf opgelegd. Holy sh*t!”

Vandaag de dag is er niet maar één christelijke opvatting over masturbatie. De ene stroming beschouwt het als een vreselijke zonde, terwijl anderen er minder zwaar aan tillen en het als een persoonlijke keuze beschouwen. Gelukkig wordt het inmiddels steeds vaker gezien als een normaal onderdeel van menselijke seksualiteit!

Het ‘genezen’ van masturbatie

Zelfs door de gehele negentiende eeuw werden er nog allerlei redenen bedacht waarom masturbatie slecht zou zijn, elk – je raadt het al – zonder wetenschappelijke onderbouwing. Waar de kerk masturbatie als zonde bestempelde, beweerden artsen dat deze “plaag” allerlei kwalen zou veroorzaken; van koorts of geelzucht tot kanker of impotentie.

Dat ging gepaard met allerlei manieren die masturbatie zogenaamd zouden genezen. Een bekende en veelvoorkomende methode was besnijdenis: het verwijderen van de voorhuid bij jongens of clitoris bij meisjes. Maar van de volgende methoden heb je vast nog niet eerder gehoord.

Er werden namelijk ook elektrische schokken toegediend of brandnetels aangebracht op de geslachtsorganen. Sommige kinderen moesten antimasturbatiegordels met scherpe punten dragen, of een alarm dat de ouders waarschuwde wanneer zij een (spontane) erectie kregen! Onvoorstelbaar, toch?

De seksuele revolutie

Het was pas in de jaren ’60 van de twintigste eeuw dat we verandering begonnen te zien in de manier waarop er naar masturbatie gekeken werd. Deze verandering hebben we te danken aan het werk van seksuologen, die betoogden dat masturberen natuurlijk gedrag is.

Het zou zelfs verschillende gezondheidsvoordelen hebben, waaronder het verkleinen van de kans op prostaatkanker. De seksuele revolutie is ook flink geholpen door de feministische beweging, die zich inzette voor vrije seksuele expressie en autonomie.

“De opkomst van de anticonceptiepil gaf vrouwen meer controle over hun seksualiteit en speelde een grote rol in de seksuele bevrijding.”

Hoe kijken we nu naar masturbatie?

Tegenwoordig wordt masturbatie veel meer besproken en is het een stuk meer sociaal geaccepteerd dan het was. Maar er staat ons nog steeds een hoop werk te doen! Ondanks de vooruitgang heerst er onder veel mensen nog altijd verwarring over seksuele topics.

Dit kan komen door een gebrek aan seksuele voorlichting, maar ook door een (opgelegd) schaamte- of schuldgevoel. Waar we natuurlijk naartoe willen is dat iedereen zich comfortabel kan voelen in hun eigen lichaam, met hun eigen seksualiteit en dat van anderen. En door ons goed in te lezen kunnen we daar allemaal aan bijdragen!

Is masturberen gezond?

Van het verminderen van (seksuele) frustratie en stress, tot het verbeteren van slaap en versterken van het immuunsysteem – masturberen is hartstikke gezond!

Niet alleen is het een goede manier om je eigen lichaam en seksuele verlangens beter te leren kennen, het verlicht daarnaast ook pijn (menstruale krampen bijvoorbeeld) en verkleint de kans op hart- en vaatziekten. Je traint er zelfs je bekkenbodemspieren mee!

Kun je ook ‘teveel’ masturberen?

Eens per maand, twee keer per week, drie keer per dag – hoe vaak masturberen is nu eigenlijk gezond? In feite komt het niet heel precies. Je kunt dus zelf bepalen hoe vaak je het doet. Het wordt pas een probleem zodra het een negatieve invloed heeft op de rest van je leven.

Grijp je bijna automatisch naar je jongeheer om aan je trekken te komen, dan kan het een slechte gewoonte geworden zijn. Voel je je zelfs afhankelijk van de hormonencocktail die in je hoofd vrijkomt als je masturbeert of klaarkomt, dan zou je kunnen spreken van een verslaving.

Een gevarieerd seksleven

Ten slotte is het noemenswaardig dat als je teveel gewend raakt aan één vorm van stimulatie, dat het meer moeite kan kosten om van andere stimulatievormen (zoals seks met een partner) te genieten. Zorg dus altijd voor variatie, bijvoorbeeld door te experimenteren met verschillende technieken of natuurlijk door middel van de lekkerste sekstoys!

Hoe vaak masturbeer jij? Laat een reactie achter!

Reageer

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Bedankt voor jouw reactie! Deze wordt pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie.

[instagram – feed]

© 2023 EasyToys / EDC Retail B.V. – PrivacybeleidCookiebeleid